avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 794 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Tatal in concediu pentru cresterea copilului
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Tatal in concediu pentru cresterea copilului

Buna ziua,

Sotia mea este insarcinata si va naste in septembrie 2012. Ea are 33 de ani, si este studenta anul III la o facultate privata. De aceea nu beneficiaza de indemnizatie de crestere a copilului.

Doresc sa raman eu, ca si tata in concediu de cresterea copilului. Puteti sa imi raspundeti la cateva intrebari ?
1. Cu cat timp inainte trebuie sa imi anunt angajatorul oficial de decizia mea de a ramane in concediu de crestearea copilului de 2 ani ?
2. Ce acte sunt necesare pentru deschidere dosarului?
3. In mod normal eu beneficiez de 22 de zile de concediu pentru 12 luni. Daca folosesc toate cele 21 de zile de concediu pana in septembrie si raman apoi in concediu de cresterea copilului, trebuie sa platesc / restitui diferenta de zile pentru care nu voi mai lucra ( septembrie, octombrie, noiembrie, decembrie ) .
4. Conform legii din ce data trebuie luat condeciul de crestere a copilului? Data nasterii ? Cu cat timp inainte sau dupa trebuie depus dosarul pentru indemnizatie ?

Sper ca nu sunt intrebari prea complicate.
Astept un raspuns.

Va multumesc in avans.

Flavius
Cel mai recent răspuns: Alexxya31 , utilizator 22:14, 21 Februarie 2018
buna ziua revin cu inca o intrebare!

la firma unde eu lucrez se da ajutor pentru copil ceva banuti daca mama copilului lucreaza in firma si intra in ccc.

acum daca eu intru in crestere copil eu de ce nu pot beneficia daca si eu lucrez la iei, nu sunt aceleasi formalitati???

multumesc anticipat
Gabriel
Depinde ce scrie in Contractul colectiv de munca (CCM) al unitatii sau in Regulamentul intern (R.I.) al unitatii in legatura cu acordarea acestor bani.
Multumesc mult!
revin din nou!

in primul rand vreau sa va multumesc mult pentru ajutor.

sotia naste in Martie am anuntat angajatorul,pot depune actele de acum la primarie, sau trebuie sa astept pana cand se naste bebele??

va multumesc din suflet !
1. - Trebuie sa a steptati sa se nasca copilul.
- Dovada ca aveti copil este certificatul de nastere care nu se elibereaza inainte de nastere.

2. - Apoi faceti cerere catre angajator prin care solicitati suspendarea contractului individual de munca (CIM) pentru a intra in CCC, incepand cu data nasterii copilului.
- Apoi depuneti actele la Primarie pentru indemnizatia pentru CCC (vedeti si ce v-am scris in raspunsurile anterioare).

3. - Deoarece mama poate sta acasa cu copilul dvs. puteti solicita direct stimulentul de insertie (fara sa mai intrati in CCC) de 500 lei lunar de la data nasterii copilului si pana ce acesta implineste 2 ani.
- Adica primiti salariu pentru munca depusa iar statul va mai da 500 lei lunar.
- Actele necesare le depuneti tot la Primarie (de unde luati si lista cu actele necesare).

Alte discuții în legătură

Indemnizația pentru creșterea copilului Bogdanel83 Bogdanel83 Am o întrebare si o nelămurire eu in lunile ian2014 si feb 2014 am fost angajat cu 2h pe cartea de munca si sotia trebuie da nasca in feb2015 pot beneficia ... (vezi toată discuția)
Stimulentul de insertie beteaguconstantin1 beteaguconstantin1 Se poate acorda indemnizatia de insertie fara a mai intra efectiv in concediu de crestere a copilului? Mentionez ca sotia nu lucreaza si ,fiind singurul ... (vezi toată discuția)