avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 656 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Repartizare costuri energie termica
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Repartizare costuri energie termica

In Timisoara, pretul facturi de caldura, pe care o platesti la intretinere, a ajuns sa fie in functie de cati debransati sunt in bolc . Cei debransati, nu fac redimensionarea instalatiei si nici nu isi izoleaza tevile care le traverseaza apartamentul, asa ca cei care raman abonati COLTERMULUI ajung sa plateasca pe langa pierderile din retea si furtul vecinilor. Am facut doua sesizari la Primarie si una la Colterm, pentru ca nu mi-se pare corect sa suventionez caldura vecinilor si am primit din ambele parti un raspuns in doi peri. Din bloc singurul care nu este deacord cu debransarile este presedintele asociatiei care nu prea poate sa faca nimic, pentru ca cei debransati i-au contestat, functia pe motiv, ca nu este propietar al apartamentului (parinti lui fiind propietari). Vicepresedinta este prietena cu cei debransati si presedinta cenzorilor este deacord ca o centrala este mai rentabila decat sa fi cient Colterm, eu am convingerea ca si ea isi doreste instalarea unei centrale de apartament in vara acestui an. Centrala termica de bloc este super rentabila daca ai pereti calzi ai vecinilor si tevile fierbinti ale blocului si tu nu platesti mai nimic. Faptul ca s-au debransat de capul lor si ca sunt scazuti de la caldura nu mi-se pare nici corect si normal. Daca tot spui ca nu ai nevoie de caldura de la Colterm, nu ar fi normal sa si izolezi tevile si sa le zidesti? Viceresedinta blocului imi spune ca ea face ce vrea in apartament!!!! dar cum calculeaza factura la caldura? tot cum vor muschi ei? Ma intereseaza daca pot sa fac plangere penala administratorului, vicepresedintei blocului si presedintelui cenzorilor, motivul find furtul prin incarcarea facturi mele de caldura la plata intretineri.
@john pescar

Nu se mai foloseste denumirea de gigacalorimetru, intrucat aceasta vine de la calorie, unitate de masura tolerata a cantitatii de caldura, folosita doar prin raportare la watt, unitate de masura legala.

Actualmente se foloseste doar denumirea de contor de energie termica, intrucat el foloseste ca unitate de masura wattul/joule. Joule-ul a inlocuit caloria, iar watul este energia consumata in unitatea de timp (joule x secunda).

Contorul de energie termica este reglementat de:
Directiva 2004/22/CE privind mijloacele de masurare [ link extern ]
Anexa MI-004 prevede Contoarele de enegie termica.
Un contor de energie termica este un instrument conceput pentru masurarea energiei termice ... cedata de catre un lichid numit lichid de transport a energiei termice
Un contor de energie termica este un instrument complet sau un instrument combinat, compus din subansambluri (senzor de debit, pereche de senzori de temperatura si calculator)

Deasemenea,
Standardul romanesc SR EN 1434-1:2007 Contoare de energie termica. Partea 1: Prevederi generale, identic cu cel european, EN 1434-1:2007
1. Contorul de energie termica indică cantitatea de caldură in unitati de masura legale.
(Unitatile de masura legale sunt reglementate de Directiva 80/181/CEE si H.G.R. nr. 755/2004)
3.5.2. Traductor de debit - Subansamblu prin care curge agentul termic, ... şi care emite un semnal, care este o functie de volum sau de masa sau de debit masic sau volumic.

Debransarea provoaca cresterea presiunii si debitului de agent termic in instalatie (actioneaza legile conservarii masei si energiei). Cresterea debitului peste cel nominal se va reflecta si in consumul total de energie termica ce se imparte proprietarilor.
@NCorina

Inspectoratul de Stat in Constructii s-a spalat pe maini, in mod nelegal.

Instalatiile de incalzire sunt instalatii in constructii, indiferent de conotatia sociala pe care o dau unele autoritati acestor instalatii (gospodarire comunala, utilitati). Faptul ca ar fi utilitati dpdv social, nu schimba principiile lor de functionare si conditiile de functionare.
De aceea trebuie sa respecte cerintele esentiale de calitate in constructii prevazute de Legea nr. 10/1995 a calitatii in constructii, (art. 2), si Directiva 89/106/CEE in domeniul constructiilor.

Legea nr. 10/1995, art. 20: Controlul de stat al calitatii in constructii se executa de catre Inspectia de stat in constructii, … cu privire la aplicarea unitara a prevederilor legale in domeniul calitatii constructiilor.
Ordonanta Guvernului nr. 63/2001 privind infiintarea Inspectoratului de Stat in Constructii prevede aceleasi atributii.

Debransarea are efecte dpdv tehnic, al functionarii intregii instralatii, nu trebuie privita ca o simpla procedura birocratica, de aviz, autorizare, aici nu vorbim de o simpla hartzoaga.
Inclusiv Legea 50/1991 privind autorizarea constructiilor (inclusiv modificarea, desfiintarea) prevede ca autorizatia trebuie emisa in conditiile prezentei legi, si a reglementarilor privind proiectarea si executarea constructiilor.
Faptul ca autorizatiile se emit de primarie, nu exclude competenta de control a Inspectoratul de Stat in Constructii.

Legalitatea debransarii trebuie apreciata motivat, prin raportare la legislatia in constructii si reglementarile tehnice in domeniu.

Inclusiv Legea 230/2007, la art. 56, prevede:
(1) Constituie contraventii: e) modificarea aspectului proprietatii comune, precum si a elementelor constructive ale cladirii fara aprobarile si autorizatiile legale
HGR 1588/2007, art 12 -obligatia proprietarului:
h) sa modifice instalatiile de distributie a utilitatilor in interiorul unui condominiu sau al unui apartament din cadrul unui condominiu numai în condiţiile legii, pe baza referatului tehnic de specialitate emis de furnizorul utilitati, in care se arata efectele modificarii instalatiei respective. Pe baza acestui referat, comitetul executiv va hotari asupra efectuarii modificarii.
Ultima modificare: Marți, 27 Martie 2012
darida, utilizator

Jozsef Kulcsar" <jozsef.kulcsar@colterm.ro>
Buna ziua,
Am anexat in attachment un punct de vedere vizavi de contributia pentru spatiile comune, bazandu-ne strict dupa legislatia actuala.
Afirmatia dumneavoastra ,,firma colterm ar trebui sa ii puna la plata si pe cei cu centrala si nu sa lase administratorului si comitetului de a calcula asemenea sume,, ,din pacate, nu are un suport legal, limita de competente a furnizorul este la punctul de delimitare dintre furnizor si beneficiar, de regula la vanele de racord din exteriorul proprietatii beneficiarului.

Asta este raspunsul primit din partea Coltermului. Nu inteleg, astia nu au auzit de studiile facute? Departamentul tehnic din Primarie nu au specialisti care sa citeasca stuidiile facute de alti?, daca presedintele FALT Petru Olariu, afirma la postul local, situatia aberanta la care s-a ajuns, adica sa iti creasca factura in functie de cati debransati ai in bloc, ma intreb cine ar trebui tras la raspundere. L-am prins pe administrator si i-am zis ca cei debransati nu platesc si caldura pe care o au in apartamente de la tevile verticale care le traverseaza apartamentul si o tine una si buna ca platesc cat scrie in contractul de la Colterm adica 10% care reprezinta caldura de pe casa scari subsol si uscatori, deasemenea in pretul asta intra si caldura pe care o au de la tevile verticale.
Am facut o petitie si la Autoritatea Nationala de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilitati Publice si mai jos va dau raspunsul primit;
Referitor la petitiile dv, transmisa prin posta electronica si inregistrata la A.N.R.S.C. cu nr.2383603/M.L.M./30.01.2012 si nr 2383620/M.L.M/31.01.2012, prin care solicitati informatii cu privirela modul in care se repartizeaza consumurile comune de energie termica si cheltuielile aferentepe apartamentele debransate de la sistemul de alimentare cu energie termica al unui bloc de locuinte,facem urmatoarele precizari;
Conform prevederilor art.12 alin.(2) lit.b) din Contractul-cadru de furnizare a energiei termice aprobatprin Ordinul nr. 483/2008, in cazul in care nu sunt montate repartitoare de costuri si sunt deconectari de la instalatia interioara de distributie a energiei termice cantitatea de energie termica pentru incalzire aferenta partii comune se calculeaza proportional cu raportul dintre suprafata echivalenta termic a corpurilor de incalzire montate in partile comune,luata impreuna cu cea a conductelor retelei interioare de distribuitie ce traverseaza partile comune si suprafata echivalenta termic totala din condominiu. Suprafata echivalenta termic totala insumeaza suprafata echivalenta termic a tuturor corpurilor de incalzire racordate la instalatia interioara de distributie a energiei termice si cea a tuturor conductelor retelei interioare de distributie. Cantitatea aferenta fiecarui consumator este proportionala cu suprafata utila a spatiului cu destinatie de locuinta pentru consumarori racordati la reteaua interna de distributie a agentului termic si proportionala cu suprafata echivalenta termic a instalatiilor de incalzire aflate in spatiile cu alta destinatie decat cea de locuinta sau in cele deconectate.
In cazul in care in condominiu sunt montate si exploatate sisteme de repartizare a costurilor sunt aplicabile, conform prevederilor art.41 alin.(1) din Normele Metodologice de aplicare a Legii nr. 230/2007 privind infintarea, organizrea si functionarea asociatiilor de propietari aprobate prin Hotararea Guvernului nr. 1588/2007,dispozitiile din Norma-tehnicaprivind repartizarea consumurilor de energie termica intre consumatorii din imobilele de tip condominiu, in cazul folosirii sistemelor de repartizare a costurilor pentru incalzire si apa calda de consum aprobata prin Ordinul A.N.R.S.C. nr. 343/2010
Conform normei tehnice mentionate mai sus,consumul comun de energie termica dintr-un condominiu se stabileste proportional cu indicatiile unuia sau mai multe repartitoare comune iar repartizarea acestea se face proportional cu cota indiviza si se achita de toti propietarii din cadrul condominiului indiferent daca sunt sau nu racordati la sistemul centralizat de distributie a energiei termice.Trebuie mentionate aici si dispozitiile art.43 alin. (1) din norma tehnica prin care repartizarea costurilor pe baza indicatiilor repartitoarelor de consum se realizeaza numai de operatori economici auroarizati de A.N.R.S.C.
Fata de cele prezentate mai sus, rezulta ca legislatia in vigoare stabileste in mod clar modul in care trebuie determinate si repartizate pe apartamente consumurile de energie termica, si nu numai, din cladirile de tip condominiu,asfel incat sa fie eliminate orice tendinte spre erori in defavoarea vrunui propietar sau spatiu cu alta destinatie.
In cazul expus de dv modul abuziv de repartizare a consumurilor comune de energie termica pe apartamentele debransate de catre conducerea asociatiei de propietari precum si debransarile fara indeplinirea conditiilor inpuse de Legea nr 325/2006 a serviciului public de alimentare cu energie termica a blocului reprezinta serioase motive sa va adresati autoritatilor administratiei publice locale ale municipiului Timisoara care, potrivit prevederilor Legii nr 230/2007 privind infintarea, organizarea si functionarea asociatiilor de propietari au obligatia sa intervina, sa verifice si sa aplice masuri pentru remediere.
Ultima modificare: Marți, 27 Martie 2012
NCorina, utilizator
@NCorina

Furnizorul de energie termica (Colterm in cazul dvs) nu are intradevar atributii in ce priveste modul de impartire a consumului total de energie pe bloc.
In schimb, are obligatia de a efectua echilibrarea hidraulica a retelei de distributie, la bransament, pentru a asigura alimentarea rationala si eficienta cu caldura, conform:
Ordin M.T.C.T. nr. 931/2002 Normativ privind proiectarea si executarea sistemelor centralizate de alimentare cu energie termica (retele si puncte termice) NP 058-02 pct
8.157.
Ordin M.L.P.T.L. nr. 926/2002 - Normativ pentru exploatarea sistemelor centralizate de alimentare cu energie termică retele şi puncte termice NP 059-2002, pct 2.15 si 2.16
Ordinul M.T.C.T. nr. 904/2003 Metodologie privind echilibrarea hidraulica a retelelor termice cu apa calda si apa fierbinte MP 028-2003
Deasemenea, furnizorul ar trebui sa stie ca fenomenul debransarii in crestere afecteaz si reteaua de distributie.

ANRSC a aparut acum vreo 10 ani pentru a reglementa niste probleme tehnice care erau deja reglementate. Siti cum se spune: prea multe moase omoara copilul. Si ei falsifica reglementari tehnice in domeniul instalatiilor (in special referitor la repartitoare si robinete termostatice) asa ca nu sperati la ajutor din partea lor. Inchiderea robinetilor termostatici reprezinta o debransare mascata promovata de ANRSC, cu efecte mai grave si de amploare mai mare decat debransarea clasica.

Practic, reglementarea prin lege a costurilor in cazul debransarii ar fi si aiurea, intr-un fel. Atata vreme cat debransarea este ilegala, afectand functionarea instalatiei de incalzire, a reglementa legal costurile de incalzire pentru o situatie interzisa de fapt de lege, reprezinta o reglementare a incalcarii legii, o contradictie. Eventual pentru situatii deja existente si care nu mai pot fi remediate poate fi elaborata o asemenea reglementare.
Autoritatile romane, in loc sa scada costurile prin eficientizarea instalatiilor de incalzire, au preferat sa promoveze ani de zile solutii simpliste precum debransarea, sau debransarea mascata, prin inchiderea robinetelor termostatice, in ultimii ani.
Asa cum am spus, orice obligatii privind costurile de incalzire trebuie sa respecte dreptul civil, care se poate aplica si in cazul debransarilor. In urma unei analize stiintifice se pot aplica reglementarile de drept civil.
@darida
Daca stau bine si ma gandesc Primaria Timisoara ar trebui sa rezolve asemenea cazuri, dar ce face domnul inspector de la primarie cand vine in control? ii spune vecinului ca nu ii mai trebuie aviz de la Colterm. Administratorul imi spune mie azi ca echilibrarea hidraulica se face daca 1/4 din bloc se debranseaza. Eu stau intr-un bloc turn de 10 etaje cu 44 de apartamente. Dupa calculul meu asta inseamna cel putin 11 apartamente. Este o magarie, daca la vara se debranseaza inca 8 apartamente, inseamna ca iarna viitoare sunt 10 apartamente care platesc numai 10% din factura si pe langa tevile neizolate mai platesc si pierderiile rezultate din faptul ca nu s-a facut echilibrarea hidraulica.

Alte discuții în legătură

Cheltuieli caldura apartament debransat nea_marin nea_marin Bună ziua, Locuiesc într-un apartament debranşat de mai mulţi ani de la termoficare în care până astă toamnă nu a stat nimeni. La asociaţie mi ... (vezi toată discuția)
Repartizare costuri caldura in condominiu cu repartiroare si ct dodo2009 dodo2009 Buna ziua, vreau sa va prezint situatia din blocul meu si apoi va adresez si intrebarea la care va rog sa ma ajutati sa gasesc un raspuns bazat pe ... (vezi toată discuția)
Factura aberanta la caldura in arad NCorina NCorina Se vede clar ca vecini acestor batrani au ZERO la caldura. Ce spun cei care furnizeaza? ca sunt debransati ilegal, ca nu au facut redimensionarea instalatiei ... (vezi toată discuția)