Jozsef Kulcsar" <jozsef.kulcsar@colterm.ro>
Buna ziua,
Am anexat in attachment un punct de vedere vizavi de contributia pentru spatiile comune, bazandu-ne strict dupa legislatia actuala.
Afirmatia dumneavoastra ,,firma colterm ar trebui sa ii puna la plata si pe cei cu centrala si nu sa lase administratorului si comitetului de a calcula asemenea sume,, ,din pacate, nu are un suport legal, limita de competente a furnizorul este la punctul de delimitare dintre furnizor si beneficiar, de regula la vanele de racord din exteriorul proprietatii beneficiarului.
Asta este raspunsul primit din partea Coltermului. Nu inteleg, astia nu au auzit de studiile facute? Departamentul tehnic din Primarie nu au specialisti care sa citeasca stuidiile facute de alti?, daca presedintele FALT Petru Olariu, afirma la postul local, situatia aberanta la care s-a ajuns, adica sa iti creasca factura in functie de cati debransati ai in bloc, ma intreb cine ar trebui tras la raspundere. L-am prins pe administrator si i-am zis ca cei debransati nu platesc si caldura pe care o au in apartamente de la tevile verticale care le traverseaza apartamentul si o tine una si buna ca platesc cat scrie in contractul de la Colterm adica 10% care reprezinta caldura de pe casa scari subsol si uscatori, deasemenea in pretul asta intra si caldura pe care o au de la tevile verticale.
Am facut o petitie si la Autoritatea Nationala de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilitati Publice si mai jos va dau raspunsul primit;
Referitor la petitiile dv, transmisa prin posta electronica si inregistrata la A.N.R.S.C. cu nr.2383603/M.L.M./30.01.2012 si nr 2383620/M.L.M/31.01.2012, prin care solicitati informatii cu privirela modul in care se repartizeaza consumurile comune de energie termica si cheltuielile aferentepe apartamentele debransate de la sistemul de alimentare cu energie termica al unui bloc de locuinte,facem urmatoarele precizari;
Conform prevederilor art.12 alin.(2) lit.b) din Contractul-cadru de furnizare a energiei termice aprobatprin Ordinul nr. 483/2008, in cazul in care nu sunt montate repartitoare de costuri si sunt deconectari de la instalatia interioara de distributie a energiei termice cantitatea de energie termica pentru incalzire aferenta partii comune se calculeaza proportional cu raportul dintre suprafata echivalenta termic a corpurilor de incalzire montate in partile comune,luata impreuna cu cea a conductelor retelei interioare de distribuitie ce traverseaza partile comune si suprafata echivalenta termic totala din condominiu. Suprafata echivalenta termic totala insumeaza suprafata echivalenta termic a tuturor corpurilor de incalzire racordate la instalatia interioara de distributie a energiei termice si cea a tuturor conductelor retelei interioare de distributie. Cantitatea aferenta fiecarui consumator este proportionala cu suprafata utila a spatiului cu destinatie de locuinta pentru consumarori racordati la reteaua interna de distributie a agentului termic si proportionala cu suprafata echivalenta termic a instalatiilor de incalzire aflate in spatiile cu alta destinatie decat cea de locuinta sau in cele deconectate.
In cazul in care in condominiu sunt montate si exploatate sisteme de repartizare a costurilor sunt aplicabile, conform prevederilor art.41 alin.(1) din Normele Metodologice de aplicare a Legii nr. 230/2007 privind infintarea, organizrea si functionarea asociatiilor de propietari aprobate prin Hotararea Guvernului nr. 1588/2007,dispozitiile din Norma-tehnicaprivind repartizarea consumurilor de energie termica intre consumatorii din imobilele de tip condominiu, in cazul folosirii sistemelor de repartizare a costurilor pentru incalzire si apa calda de consum aprobata prin Ordinul A.N.R.S.C. nr. 343/2010
Conform normei tehnice mentionate mai sus,consumul comun de energie termica dintr-un condominiu se stabileste proportional cu indicatiile unuia sau mai multe repartitoare comune iar repartizarea acestea se face proportional cu cota indiviza si se achita de toti propietarii din cadrul condominiului indiferent daca sunt sau nu racordati la sistemul centralizat de distributie a energiei termice.Trebuie mentionate aici si dispozitiile art.43 alin. (1) din norma tehnica prin care repartizarea costurilor pe baza indicatiilor repartitoarelor de consum se realizeaza numai de operatori economici auroarizati de A.N.R.S.C.
Fata de cele prezentate mai sus, rezulta ca legislatia in vigoare stabileste in mod clar modul in care trebuie determinate si repartizate pe apartamente consumurile de energie termica, si nu numai, din cladirile de tip condominiu,asfel incat sa fie eliminate orice tendinte spre erori in defavoarea vrunui propietar sau spatiu cu alta destinatie.
In cazul expus de dv modul abuziv de repartizare a consumurilor comune de energie termica pe apartamentele debransate de catre conducerea asociatiei de propietari precum si debransarile fara indeplinirea conditiilor inpuse de Legea nr 325/2006 a serviciului public de alimentare cu energie termica a blocului reprezinta serioase motive sa va adresati autoritatilor administratiei publice locale ale municipiului Timisoara care, potrivit prevederilor Legii nr 230/2007 privind infintarea, organizarea si functionarea asociatiilor de propietari au obligatia sa intervina, sa verifice si sa aplice masuri pentru remediere.