avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 631 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Repartizare costuri energie termica
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Repartizare costuri energie termica

In Timisoara, pretul facturi de caldura, pe care o platesti la intretinere, a ajuns sa fie in functie de cati debransati sunt in bolc . Cei debransati, nu fac redimensionarea instalatiei si nici nu isi izoleaza tevile care le traverseaza apartamentul, asa ca cei care raman abonati COLTERMULUI ajung sa plateasca pe langa pierderile din retea si furtul vecinilor. Am facut doua sesizari la Primarie si una la Colterm, pentru ca nu mi-se pare corect sa suventionez caldura vecinilor si am primit din ambele parti un raspuns in doi peri. Din bloc singurul care nu este deacord cu debransarile este presedintele asociatiei care nu prea poate sa faca nimic, pentru ca cei debransati i-au contestat, functia pe motiv, ca nu este propietar al apartamentului (parinti lui fiind propietari). Vicepresedinta este prietena cu cei debransati si presedinta cenzorilor este deacord ca o centrala este mai rentabila decat sa fi cient Colterm, eu am convingerea ca si ea isi doreste instalarea unei centrale de apartament in vara acestui an. Centrala termica de bloc este super rentabila daca ai pereti calzi ai vecinilor si tevile fierbinti ale blocului si tu nu platesti mai nimic. Faptul ca s-au debransat de capul lor si ca sunt scazuti de la caldura nu mi-se pare nici corect si normal. Daca tot spui ca nu ai nevoie de caldura de la Colterm, nu ar fi normal sa si izolezi tevile si sa le zidesti? Viceresedinta blocului imi spune ca ea face ce vrea in apartament!!!! dar cum calculeaza factura la caldura? tot cum vor muschi ei? Ma intereseaza daca pot sa fac plangere penala administratorului, vicepresedintei blocului si presedintelui cenzorilor, motivul find furtul prin incarcarea facturi mele de caldura la plata intretineri.
Orice firma din domeniul instalatiilor se poate baza doar pe standardele sau reglementarile tehnice in constructii. Puterea termica a corpurilor de incalzire se stabileste intr-un laborator special, "camera termica", sau "celula termica", in Romania la Institutul National de Cercetare-Dezvoltare în Construcții și Economia Construcțiilor, INCERC Bucuresti.

Ex: STAS 7364-86 (prima ediție:1959) Elemente de radiator din fontă, cu coloane libere de secţiune circulară. Dimensiuni. Cel mai comun radiator fabricat și folosit în Romania.
Tabelul 2 al pct. 2 din STAS prevede puterea termică nominală exprimată în wati si kilocalorii/ora per element radiator.
STAS 11984-83 Instalaţii de încălzire centrală. Suprafaţa echivalentă termic a corpurilor de încălzire. Se refera la corpurile de incalzire fabricate la acea data in Romania.
Ordin M.T.C.T. nr. 941/2002 – Ghid privind determinarea suprafeţei echivalente termic a corpurilor de încălzire GP 067-02. Elaborat: INCERC.
Ghidul prevede principalele modele şi tipuri de corpuri de incalzire utilizate in cladiri de locuit, social-administrative şi similare acestora în România si stabileşte marimea suprafetei echivalente termic a acestora.
Pentru tevi de incalzire, de asemenea exista STAS- uri, cu SET/metru liniar, in functie de diametrul tevii.
Numai pe baza acestor reglemantari pot firmele stabili marimea SET, sau, daca e vorba de modele noi de calorifer, acestea trebuie sa aiba o documentatie tehnica, un agrement privind SET.

500 lei la 2 camere este cam mult, chiar la 252 lei/Gcal. Mai degraba ar fi in jur de 300 lei, intr-o luna geroasa, cum a fost in februarie. In perioadele mai putin friguroase, agentul termic are o temperatura mai scazuta, deci si cedeaza mai putina energie termica.
Pe luna febroarie numai caldura a fost 238 lei reprezentand 40% din factura.
Suntem o tara de specialisti dar cand ai nevoie nu ii gasesti. Primaria are departament Tehnic dar vad ca nu se ocupa cu asemenea studi si nici nu imi spune care sunt firmele care poate sa faca asemenea calcule. Coltermul care furnizeaza agentul termic ar trebui sa aibe specialisti si in momentul cand sunt debransari sa vina si sa calculeze corect cat trebuie sa plateasca cei debransati. Nu pot sa iteleg de ce sunt pedepsita sa platesc mai mult daca Coltermul isi pierde clienti? O sa se ajunga ca te debransezi fiinca nu mai poti plati.La noi in bloc sunt 3 ap debransate total si unul partial, Daca la vara sar sa se debranseze aia care nu s-au debransat anul trecut si mai mult ca sigur si alti, factura ar ajunge pentru mine astronomica. Acum daca nu imi pot permite o centrala pe gaz pot sa imi pun si teracota pe lemne?
Din pacate, avocatii si judecatorii nu prea au habar de acest domeniu. Trebuie sa gasiti un avocat care sa se "puna cu burta pe carte" in asemenea probleme. Trebuie sa cunoasca legislatia tehnica si specificul acesteia. Argumente sunt in favoarea dvs. V-am indicat studiile respective, care sunt efetuate de cei mai mari specialisti din domeniu, care pot sta la baza unei actiuni.
Legislatia actuala in doameniul repartizarii costurilor de incalzire nu tine cont de realitatea stiintifica, de fenomenele fizice care apar in urma debransarilor, care genereaza obligatii de plata dpdv juridic.
Exista si specialisti de marca in domeniul instalatiilor si al energeticii in Romania, in cadrul facultatilor de instalatii, institutelor de cercetare in constructii, care trag semnale de alarma privind debransarile. Iarasi, din pacate, acestia sunt ignorati de catre autoritatile cu putere de decizie.
Se prefera solutii simpliste precum debransarea caloriferelor, cu efecte negative sub aspect financiar si al confortului termic, in locul eficientizarii instalatiilor de incalzire care aduc si reduceri de costuri.
darida a scris:


Se prefera solutii simpliste precum debransarea caloriferelor, cu efecte negative sub aspect financiar si al confortului termic, in locul eficientizarii instalatiilor de incalzire care aduc si reduceri de costuri.


Vicepresedinta blocului mi-a spus ca o alta vecina s-a debransat acum,fara sa vina sa ceara semnaturile celor din bloc si din cate am inteles de la ea,acum numai semnatura aparatamentului alaturat, a celor de dedesupt si deasupara iti trebuie, fara sa mai faca sedinta. S-a modificat legea? Poti sa iti pui centrala fara sa mai ceri acordul de debransare de la primarie si colterm? Normal ar trebui sa ceara si semnatura celor care raman conectati la Colterm, pentru ca in functie de debransati iti creste factura tie.
Primaria nu face nimic, Coltermul nu il intereseaza decat sa isi incaseze factura. Administratorul ii scade fara sa le ceara sa isi izoleze tevile care le traverseaza apartamentele, fara sa le ceara sa faca redimensionarea instalatiei de caldura si fara sa faca echilibrarea hidraulica a instalatiei...............
Daca administratorul calculeaza cum vrea el si imi cere mie sa platesc pierderi si furturile vecinilor, pot sa depun o plangere penala?
Doamna, o mare parte din problema dv. se poate rezolva in cadrul asociatiei din care faceti parte.

Trebuie puse lucrurile la punct in asociatie de catre comitetul executiv, presedintele asociatiei, nu de catre administrator si nici de catre cenzor.

1. Ar trebui sa va contorizati cu repartitoare in toate apartamentele astfel incat fiecare sa-si dramuiasca caldura si, deci, si banii pe care sa-i plateasca pe caldura.
2. Cu aceasta ocazie se face de catre firma care va monteaza repartitoarele un inventar al intregii instalatii si chiar si o sigilare a repartitoarelor pe calorifere (daca se cere si aceasta lucrare). Sa stiti ca nu mai conteaza numai numarul de camere sau cat s-au deconectat din apartament - ca si-au scos un calorifer, doua, trei.... - ci si ce fel de calorifere are fiecare in apartament. Unii si-au montat calorifere noi, performante si care au un set diferit de cele vechi, colmatate unele dintre ele.... Cu aceasta ocazie se pun lucrurile la punct in ce priveste de cat procent din caldura facturata la contorul de bransament beneficiaza fiecare apartament.
3. Tot cu aceasta ocazie se monteaza si un dispozitiv de echibrare hidraulica, astfel incat sa se poata doza corect agentul termic in functie de necesarul existent.

Daca s-ar face toate acestea dv. n-ati mai fi nevoita sa va uitati sau sa cautati sa aflati cine si-a mai scos un calorifer din uz, cine s-a mai deconectat si cati ati fi ramas in sistem.

Primaria nu are niciun amestec aici, daca e sa ne luam dupa prevederile legale care nu s-au modificat si sunt cuprinse in Legea 325/2006, cap.VI, sectiunea 5, art.30, astfel:

(2) Deconectarea unui consumator de energie termică dintr-un condominiu se face cu respectarea următoarelor condiţii cumulative:
a) acordul vecinilor de apartament, atât pe orizontală, cât şi pe verticală;
b) acordul scris al asociaţiei de proprietari, exprimat prin hotărârea adunării generale, asupra intenţiei de realizare a unui sistem individual de încălzire;
c) anunţarea, în scris, a operatorului care are şi calitatea de furnizor, cu cel puţin 30 de zile înainte.
...........

(4) Deconectările/debranşările prevăzute la alin. (1)–(3) nu se pot realiza în timpul sezonului de încălzire.
(5) Deconectările/debranşările prevăzute la alin. (1)–(3) se efectuează numai de către operatorul care are şi calitatea de furnizor, în termen de maximum 45 de zile de la data solicitării, după verificarea documentelor care dovedesc îndeplinirea condiţiilor cumulative impuse.
(6) Cheltuielile de deconectare/debranşare se suportă de către solicitant.

Dupa cum vedeti exista trei conditii ca un apartament sa se deconecteze.

Chiar daca vecinii dv. s-au deconectat fara sa intrebe pe nimeni, conducerea asociatiei nu trebuia sa ia in calcul aceste deconectari si sa-i fi pus la plata caldurii pana in momentul cand indeplineau cele 3 conditii. Putem sa le discutam la infinit, sunt pareri "pro" si "contra" fata de unele sau altele, dar ele sunt in lege si legea trebuie respectata. Nu ne facem fiecare dreptate dupa capul nostru!

Deci, vedeti ca va zbateti sa va rezolvati problema exact acolo unde toata lumea se spala pe maini ca Pilat din Pont pentru ca stiu ca lucrurile trebuie corectate in cadrul asociatiei dv. Sunteti proprietari, sunteti organizati intr-o asociatie care ar trebui sa aplice legile si sa-si reglementeze aspectele de repartizare a facturilor, astfel incat sa nu se ajunga la repartizari amatoristice si "dupa ureche", favorizandu-i pe una si dezavantajandu-i pe altii.

Nu e nimic perfect, nici chiar contorizarea cu repartitoare, dar oricum, ea se apropie, atat prin ea insasi, cat si prin actiunile colaterale (inventarul instalatiei, echilibrarea hidraulica, sigilarea repartitoarelor pe calorifere) de o repartizare mai corecta a costurilor facturii de caldura.

Alte discuții în legătură

Cheltuieli caldura apartament debransat nea_marin nea_marin Bună ziua, Locuiesc într-un apartament debranşat de mai mulţi ani de la termoficare în care până astă toamnă nu a stat nimeni. La asociaţie mi ... (vezi toată discuția)
Repartizare costuri caldura in condominiu cu repartiroare si ct dodo2009 dodo2009 Buna ziua, vreau sa va prezint situatia din blocul meu si apoi va adresez si intrebarea la care va rog sa ma ajutati sa gasesc un raspuns bazat pe ... (vezi toată discuția)
Factura aberanta la caldura in arad NCorina NCorina Se vede clar ca vecini acestor batrani au ZERO la caldura. Ce spun cei care furnizeaza? ca sunt debransati ilegal, ca nu au facut redimensionarea instalatiei ... (vezi toată discuția)