avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 691 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Repartizare costuri energie termica
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Repartizare costuri energie termica

In Timisoara, pretul facturi de caldura, pe care o platesti la intretinere, a ajuns sa fie in functie de cati debransati sunt in bolc . Cei debransati, nu fac redimensionarea instalatiei si nici nu isi izoleaza tevile care le traverseaza apartamentul, asa ca cei care raman abonati COLTERMULUI ajung sa plateasca pe langa pierderile din retea si furtul vecinilor. Am facut doua sesizari la Primarie si una la Colterm, pentru ca nu mi-se pare corect sa suventionez caldura vecinilor si am primit din ambele parti un raspuns in doi peri. Din bloc singurul care nu este deacord cu debransarile este presedintele asociatiei care nu prea poate sa faca nimic, pentru ca cei debransati i-au contestat, functia pe motiv, ca nu este propietar al apartamentului (parinti lui fiind propietari). Vicepresedinta este prietena cu cei debransati si presedinta cenzorilor este deacord ca o centrala este mai rentabila decat sa fi cient Colterm, eu am convingerea ca si ea isi doreste instalarea unei centrale de apartament in vara acestui an. Centrala termica de bloc este super rentabila daca ai pereti calzi ai vecinilor si tevile fierbinti ale blocului si tu nu platesti mai nimic. Faptul ca s-au debransat de capul lor si ca sunt scazuti de la caldura nu mi-se pare nici corect si normal. Daca tot spui ca nu ai nevoie de caldura de la Colterm, nu ar fi normal sa si izolezi tevile si sa le zidesti? Viceresedinta blocului imi spune ca ea face ce vrea in apartament!!!! dar cum calculeaza factura la caldura? tot cum vor muschi ei? Ma intereseaza daca pot sa fac plangere penala administratorului, vicepresedintei blocului si presedintelui cenzorilor, motivul find furtul prin incarcarea facturi mele de caldura la plata intretineri.
Azi am primit raspunsul de la Avocatul Poporului;

Prin cererea inregistrata,ne-ati sesizat in legatura cu incalcarea prevederilor art.47 din Constitutia Romaniei referitor la dreptul laun nivel de trai decent.
In acest sens ne relatati ca Asociatia de propietari nu calculeaza corect cheltuielile cu consumurile de energie termica din condomiul in care locuiti, in conditiile in care o parte din apartamente sunt debransate total sau partial de la sistemul central de incalzire, fara a indeplini conditiile legale.
Mai mult, ne preciati ca v-ati adresat in acest sens Primariei Municipiului Timisoara prin adresa cu nr ,insa modul de repartizare a costurilor de energie termica a ramas neschimbat.
Conform prevederilor Legii nr.230/2006 privind infintarea,organizarea si functionarea asociatiilor de propietari, autoritatile administratiei publice locale, in speta Directia Tehnica-
Compartimpentul Asociatii de propietari, are obligatia sa intervina si sa verifice modul de repartizare a consumurilor comune de energie termica pe apartamentele debransate precum si debransarile fara indeplinirea conditiilor inpuse de Legea nr.325/2006 a serviciului public de alimentare cu energie termica sau interventiile neautorizate ale unor propietari in sistemul de alimentare cu energie termica a imobilului.
Fata de cele sesizate de dumneavoastra, in temeiul art.4 si art.21 din Legea nr. 35/1997
privind organizarea si functionarea institutiei Avocatul Poporului, modificata si complectata,am considerat oportun sa ne adresam Primariei Municipiului Timisoara pentru a ne comunica daca s-a efectuat control la Asociatia de propietari in cauza, precum si masurile luate pentru rezolvarea situatiei reclamate.
Urmare a adresei noastre, prin raspunsul cu nr., inregistratla Biroul Teritorial Timisoara al Avocatului Poporului cu nr., institutia sesizata ne-a comunicat ca in urma verificarilor efectuatede catre Compartimentul Asociatii de propietarisi avand in vedere ca in condominiul nu sunt montate repartitoare de costuri pentru incalzire,s-a pus in vedere reprezentatilor Asociatiei de propietari respectarea urmatoarelor prevedeti legale in repartizarea costurilor;
art.38 alin(2) din Legea nr 325/2006 privind serviciul public de alimentare cu energie termica
art.48 din Legea nr. 230/2007 privind infintarea, organizarea si functionarea asociatiilor de propietari, si
art.52 din HG nr. 1588/2007 coroborat cu art.12 alin.(2) lit.b) din Anexa la Ordinul ANRSC nr.438/2008.
Depunem in anexa copia adresei Comitetului Asociatii de propietari catre Administratorul si Presdintele Asociatiei de propietari.

Acum va scriu ce mi-a raspuns Primaria;
Catre; ASOCIATIA DE PROPIETARI
COMITETUL EXECUTIV
PRESEDINTELE ASOCIATIEI DE PROPIETARI
ADMINISTRATOR


Stimate doamne si stimati domni,

Avand in vedere sesizarea Aavocatului Poporului privind repartizarea cheltuielilor cu incalzirea din cadrul condominiului dumneavoastra, respectiv atributiile comitetului executiv,potrivit prevederilor art.30 din Legea 230/2007, va reamintim sa luati masurile necesare in vederea respectarii urmatoarelor acte normative;

- in cazul condominiului dumneavoastra in care nu sunt montate repartitoare de costuri pentru incalzire si sunt deconectari de la sistemul de alimentare centralizata cu energie termica, repartizarea cheltuielilor cu incalzirea pe apartamente sau spatii cu alta destinatie se face tinand seama de urmatoarele prevederi legislative;
art.38 aliniat 2 din Legea 325/2006 privind serviciul public de alimentare cu energie
art.52 din HG nr. 1588/2007 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a Legii nr.230/2007 privind infintarea, organizarea si functionarea asociatilor de propietari.
art.48 din Legea nr. 230/2007 privind infintarea, organizarea si functionarea asociatiilor de propietari,
art. 12 alin.2 litera b din Anexa la Ordinul ANRSC 483/2008 privind aprobarea Contractului-cadru de furnizare a energiei termice


Ce ma frapeaza pe mine este faptul ca inainte sa imi spuna sa aduc o firma care sa calculeze SET, nu ar trebui ca cei care isi taie caloriferele sa respecte si indepilinirea conditiilor Legii 325/2006, cap.VI, sectiunea 5, art.30 ?
Adica isi pot taia caloriferele daca au cateva semnatruri sau poate ca nici pe alea nu le au?
Nu mai trebuie sa instinteze furnizorul de caldura?
Eu nu inteleg de ce spuneti dvs. ca daca sunt mai multi consumatori, fiecare proprietar plateste o suma mai mica.Nu plateste fiecare cat consuma ?.

A, daca raman mai putini consumatori in sistem din cauza robinetilor termostatati care nu inchid perfect (teoretic atunci cand se inchid toti robinetii termostatati ar trebui sa se opreasca consumul de caldura),exista o pierdere , dar, cine garanteaza ca fiind mai multi consumatori nu vor fi si mai multi robineti termostatati care nu inchid perfect ?. Eu cred ca atunci cand ramai in sistem, sau intri din nou, trebuie sa i-ti asumi si partile rele nu trebuie sa profiti numai de partile bune.Credeti ca cei care folosesc centralele termice platesc numai gazul ?. Acestia platesc cate o verificare la 2 ani, se mai strica cate o piesa din centrala , unii au schimbat dupa 4 ani cate o centrala ca nu au mai gasit piese de schimb , etc. .
La noi in bloc exista un singur ceas de caldura in subsolul blocului nu avem robineti termostati si nici repartitoare in apartamente. Consumul citit de catre Colterm se inparte pe apartamente de doua camere si trei camere. In aceste apartamente avem baia incalzita cu tevi la care nu sunt si calorifere, sunt 2 tevi care au diametru de 4 cm si incalzesc foarte bine suprafata bai. Aceiasi grosime la tevi se intalneste si in camerre si in bucatarie (blocul find cu 10 etaje). La noi in bloc sunt 3 apartamente debransate total adica si-au taiat toate caloriferele dar numai unul are centrala pe gaz de apartament, celelante 2 apartamente fiind goale. Cel de al patrulea apartament si-a taiat numai un calorifer deci si-a facut o debransare partiala. Desi Primaria a somat-o pe doamna respectiva sa isi puna caloriferul la loc, doamna care are trei camere la intelegere cu administratorul a ajuns sa plateasca mai putin ca mine care am doua camere, desi si ea tot cu doua a ramas. In loc sa plateasca 209 lei cat au platit cei cu trei camere a platit 155 lei. Eu la doua camere am platit 188 lei!
De asemenea la inceputul perioadei de caldura pe cei debransati total, care si-au taiat caloriferele, ia incasat cu 10% din factura. Adica daca eu am platit 150 lei cei debransati au platit 15 lei. Dupa ce am facut eu scandal au modificat procentul, adica la trei camere au platit 26 lei cei debransati si cei bransati au platit 159 lei. La doua camere cei debransati au platit 23 lei si cei bransati 139 lei. Astea sunt valorile pe luna aprilie. Un alt lucru ciudat in luna martie cand a calculat factura doamnei debransate partial a facut o reducere de 54 lei fata de cei care au trei camere.Luna aprilie doamna debransata partial a platit 118 lei si cei care au 3 camere au platit 159 lei deci ia dat reducere 41 lei.

Pe mine ma deramjeaza faptul ca cei care se debranseaza nu respecta legea 325/2006, cap.6, sect.V, art 30 (2, 4-6):

(2) Deconectarea unui consumator de energie termică dintr-un condominiu se face cu respectarea următoarelor condiţii cumulative:
a) acordul vecinilor de apartament, atât pe orizontală, cât şi pe verticală;
b) acordul scris al asociaţiei de proprietari, exprimat prin hotărârea adunării generale, asupra intenţiei de realizare a unui sistem individual de încălzire;
c) anunţarea, în scris, a operatorului care are şi calitatea de furnizor, cu cel puţin 30 de zile înainte.
.....
(4) Deconectările/debranşările prevăzute la alin. (1)–(3) nu se pot realiza în timpul sezonului de încălzire.
(5) Deconectările/debranşările prevăzute la alin. (1)–(3) se efectuează numai de către operatorul care are şi calitatea de furnizor, în termen de maximum 45 de zile de la data solicitării, după verificarea documentelor care dovedesc îndeplinirea condiţiilor cumulative impuse.
(6) Cheltuielile de deconectare/debranşare se suportă de către solicitant.

Citeste mai mult: www.avocatnet.ro/content/for...

ORDIN nr. 91 / 20.03.2007 ART. 254
g) sa nu modifice instalaţiile de încălzire centrala, aferente unui imobil condominial, decât în baza unei documentaţii tehnice care reconsidera ansamblul instalaţiilor termice, aprobată de către furnizor;
Trebuie sa luati in calcul şi costurile generate de întocmirea
şi punerea în practică a documentaţiei tehnice (proiect şi execuţie), care
reconsideră ansamblul instalaţiilor termice, aprobată de către furnizor, care
trebuie să cuprindă, printre altele, următoarele :
 rezultatele verificării la faţa locului cu privire la eventualele modificări survenite dea
lungul timpului la dimensiunile conductelor (comparativ cu proiectul iniţial al
blocului), numărul coloanelor existente în funcţiune, starea tehnică a instalaţiilor de
distribuţie din subsolul blocului şi/sau alte date concrete constatate la faţa locului ;
 analiza tehnică din care rezultă necesitatea adoptării uneia din soluţiile
- echilibrarea hidraulică;
- reconsiderarea instalaţiei, cu distribuţie verticală inferioară / superioară sau
pe orizontală;
 plan parter / etaj curent cu precizarea clară a coloanelor şi a apartamentelor deservite
de acestea ;
 schema coloanelor cu necesarul de caldură şi pierderile de presiune la baza fiecărei
coloane ;
 calculul de echilibrare al coloanelor de încălzire pentru întreg condominiul ;
 evaluarea sarcinii termice şi pierderile de presiune în cazul distribuţiei pe
orizontală ;

Citeste mai mult: www.avocatnet.ro/content/for...

Nu poti sa legi pe nimeni sa fie cu tine, nici in relatia de cuplul, ce sa mai spunem de o asociatie de locatari. Nu vrea sa ramana abonatul Coltermului? Foarte bine sa se debranseze, dar debransarea nu inseamna numai sa iti tai tevile. Ce se feresc cei care vin sa te roage pentru semnatura de debransare sa iti spuna? Ca ei trebuie sa faca redimensionarea instalatiei de caldura si echilibrarea termica a instalatiei. Imi poate spune cineva cat costa de nu vrea nimeni sa o faca? In privinta costurilor de intretinere a centralei ar trebui sa ii intereseze tot pe cei care isi pun centrala, nu pe mine. Eu nu am bani de o centrala termica si daca asi avea tot nu mi-asi pune. Pentru ca costurile puneri unei centrale este ridicat, daca mai adaugi redimensionarea instalatiei de caldura si echilibrarea termica pe care tot tu o platesti, pe langa asta intretinerea si costul gazului consumat......Sunt convinsa ca nu iesi mai ieftin. Dar asta e o moda acum sa iti tai tevile si sa iti pui centrala de apartament. OK daca vrei sa fi in pas cu moda trebuie sa si platesti. De ce sa platesc eu experimentele in domeniul energiei al vecinilor mei? Cand s-au mutat la bloc s-au bucurat ca au caldura centralizata si nu mai trebuie sa isi faca focul? Acum vor sa se simta ca si la casa? Caldura nu este ieftina nici la casa daca te incalzesti cu gaz.

NCorina a scris:

Pe mine ma deramjeaza faptul ca cei care se debranseaza nu respecta legea 325/2006, cap.6, sect.V, art 30 (2, 4-6):

sunt deacord cu dumneavostra ca legea trebuie respectat.
Dar daca cei care se debranseaza ar respecta aceste reglementari citate de dumneavoastra, credeti ca dumneavoastra ati avea mai putin de platit sau mai multa caldura?


Alte discuții în legătură

Cheltuieli caldura apartament debransat nea_marin nea_marin Bună ziua, Locuiesc într-un apartament debranşat de mai mulţi ani de la termoficare în care până astă toamnă nu a stat nimeni. La asociaţie mi ... (vezi toată discuția)
Repartizare costuri caldura in condominiu cu repartiroare si ct dodo2009 dodo2009 Buna ziua, vreau sa va prezint situatia din blocul meu si apoi va adresez si intrebarea la care va rog sa ma ajutati sa gasesc un raspuns bazat pe ... (vezi toată discuția)
Factura aberanta la caldura in arad NCorina NCorina Se vede clar ca vecini acestor batrani au ZERO la caldura. Ce spun cei care furnizeaza? ca sunt debransati ilegal, ca nu au facut redimensionarea instalatiei ... (vezi toată discuția)