La noi in bloc exista un singur ceas de caldura in subsolul blocului nu avem robineti termostati si nici repartitoare in apartamente. Consumul citit de catre Colterm se inparte pe apartamente de doua camere si trei camere. In aceste apartamente avem baia incalzita cu tevi la care nu sunt si calorifere, sunt 2 tevi care au diametru de 4 cm si incalzesc foarte bine suprafata bai. Aceiasi grosime la tevi se intalneste si in camerre si in bucatarie (blocul find cu 10 etaje). La noi in bloc sunt 3 apartamente debransate total adica si-au taiat toate caloriferele dar numai unul are centrala pe gaz de apartament, celelante 2 apartamente fiind goale. Cel de al patrulea apartament si-a taiat numai un calorifer deci si-a facut o debransare partiala. Desi Primaria a somat-o pe doamna respectiva sa isi puna caloriferul la loc, doamna care are trei camere la intelegere cu administratorul a ajuns sa plateasca mai putin ca mine care am doua camere, desi si ea tot cu doua a ramas. In loc sa plateasca 209 lei cat au platit cei cu trei camere a platit 155 lei. Eu la doua camere am platit 188 lei!
De asemenea la inceputul perioadei de caldura pe cei debransati total, care si-au taiat caloriferele, ia incasat cu 10% din factura. Adica daca eu am platit 150 lei cei debransati au platit 15 lei. Dupa ce am facut eu scandal au modificat procentul, adica la trei camere au platit 26 lei cei debransati si cei bransati au platit 159 lei. La doua camere cei debransati au platit 23 lei si cei bransati 139 lei. Astea sunt valorile pe luna aprilie. Un alt lucru ciudat in luna martie cand a calculat factura doamnei debransate partial a facut o reducere de 54 lei fata de cei care au trei camere.Luna aprilie doamna debransata partial a platit 118 lei si cei care au 3 camere au platit 159 lei deci ia dat reducere 41 lei.
Pe mine ma deramjeaza faptul ca cei care se debranseaza nu respecta legea 325/2006, cap.6, sect.V, art 30 (2, 4-6):
(2) Deconectarea unui consumator de energie termică dintr-un condominiu se face cu respectarea următoarelor condiţii cumulative:
a) acordul vecinilor de apartament, atât pe orizontală, cât şi pe verticală;
b) acordul scris al asociaţiei de proprietari, exprimat prin hotărârea adunării generale, asupra intenţiei de realizare a unui sistem individual de încălzire;
c) anunţarea, în scris, a operatorului care are şi calitatea de furnizor, cu cel puţin 30 de zile înainte.
.....
(4) Deconectările/debranşările prevăzute la alin. (1)–(3) nu se pot realiza în timpul sezonului de încălzire.
(5) Deconectările/debranşările prevăzute la alin. (1)–(3) se efectuează numai de către operatorul care are şi calitatea de furnizor, în termen de maximum 45 de zile de la data solicitării, după verificarea documentelor care dovedesc îndeplinirea condiţiilor cumulative impuse.
(6) Cheltuielile de deconectare/debranşare se suportă de către solicitant.
Citeste mai mult:
www.avocatnet.ro/content/for...
ORDIN nr. 91 / 20.03.2007 ART. 254
g) sa nu modifice instalaţiile de încălzire centrala, aferente unui imobil condominial, decât în baza unei documentaţii tehnice care reconsidera ansamblul instalaţiilor termice, aprobată de către furnizor;
Trebuie sa luati in calcul şi costurile generate de întocmirea
şi punerea în practică a documentaţiei tehnice (proiect şi execuţie), care
reconsideră ansamblul instalaţiilor termice, aprobată de către furnizor, care
trebuie să cuprindă, printre altele, următoarele :
rezultatele verificării la faţa locului cu privire la eventualele modificări survenite dea
lungul timpului la dimensiunile conductelor (comparativ cu proiectul iniţial al
blocului), numărul coloanelor existente în funcţiune, starea tehnică a instalaţiilor de
distribuţie din subsolul blocului şi/sau alte date concrete constatate la faţa locului ;
analiza tehnică din care rezultă necesitatea adoptării uneia din soluţiile
- echilibrarea hidraulică;
- reconsiderarea instalaţiei, cu distribuţie verticală inferioară / superioară sau
pe orizontală;
plan parter / etaj curent cu precizarea clară a coloanelor şi a apartamentelor deservite
de acestea ;
schema coloanelor cu necesarul de caldură şi pierderile de presiune la baza fiecărei
coloane ;
calculul de echilibrare al coloanelor de încălzire pentru întreg condominiul ;
evaluarea sarcinii termice şi pierderile de presiune în cazul distribuţiei pe
orizontală ;
Citeste mai mult:
www.avocatnet.ro/content/for...
Nu poti sa legi pe nimeni sa fie cu tine, nici in relatia de cuplul, ce sa mai spunem de o asociatie de locatari. Nu vrea sa ramana abonatul Coltermului? Foarte bine sa se debranseze, dar debransarea nu inseamna numai sa iti tai tevile. Ce se feresc cei care vin sa te roage pentru semnatura de debransare sa iti spuna? Ca ei trebuie sa faca redimensionarea instalatiei de caldura si echilibrarea termica a instalatiei. Imi poate spune cineva cat costa de nu vrea nimeni sa o faca? In privinta costurilor de intretinere a centralei ar trebui sa ii intereseze tot pe cei care isi pun centrala, nu pe mine. Eu nu am bani de o centrala termica si daca asi avea tot nu mi-asi pune. Pentru ca costurile puneri unei centrale este ridicat, daca mai adaugi redimensionarea instalatiei de caldura si echilibrarea termica pe care tot tu o platesti, pe langa asta intretinerea si costul gazului consumat......Sunt convinsa ca nu iesi mai ieftin. Dar asta e o moda acum sa iti tai tevile si sa iti pui centrala de apartament. OK daca vrei sa fi in pas cu moda trebuie sa si platesti. De ce sa platesc eu experimentele in domeniul energiei al vecinilor mei? Cand s-au mutat la bloc s-au bucurat ca au caldura centralizata si nu mai trebuie sa isi faca focul? Acum vor sa se simta ca si la casa? Caldura nu este ieftina nici la casa daca te incalzesti cu gaz.