In Timisoara, pretul facturi de caldura, pe care o platesti la intretinere, a ajuns sa fie in functie de cati debransati sunt in bolc . Cei debransati, nu fac redimensionarea instalatiei si nici nu isi izoleaza tevile care le traverseaza apartamentul, asa ca cei care raman abonati COLTERMULUI ajung sa plateasca pe langa pierderile din retea si furtul vecinilor. Am facut doua sesizari la Primarie si una la Colterm, pentru ca nu mi-se pare corect sa suventionez caldura vecinilor si am primit din ambele parti un raspuns in doi peri. Din bloc singurul care nu este deacord cu debransarile este presedintele asociatiei care nu prea poate sa faca nimic, pentru ca cei debransati i-au contestat, functia pe motiv, ca nu este propietar al apartamentului (parinti lui fiind propietari). Vicepresedinta este prietena cu cei debransati si presedinta cenzorilor este deacord ca o centrala este mai rentabila decat sa fi cient Colterm, eu am convingerea ca si ea isi doreste instalarea unei centrale de apartament in vara acestui an. Centrala termica de bloc este super rentabila daca ai pereti calzi ai vecinilor si tevile fierbinti ale blocului si tu nu platesti mai nimic. Faptul ca s-au debransat de capul lor si ca sunt scazuti de la caldura nu mi-se pare nici corect si normal. Daca tot spui ca nu ai nevoie de caldura de la Colterm, nu ar fi normal sa si izolezi tevile si sa le zidesti? Viceresedinta blocului imi spune ca ea face ce vrea in apartament!!!! dar cum calculeaza factura la caldura? tot cum vor muschi ei? Ma intereseaza daca pot sa fac plangere penala administratorului, vicepresedintei blocului si presedintelui cenzorilor, motivul find furtul prin incarcarea facturi mele de caldura la plata intretineri.
1-Valorile de plata in cazul apartamentelor debransate de la sistemul centralizat de alimentare cu agent termic nu este conditionat de vointa sau hotararea celor in cauza,fiind expres stabilite prin norme legale
Nu ii intereseaza nici sa respecte legea si nici nu gasesc o firma care sa calculeze SET-ul teviilor. Asociatia de propietari este obligata sa respecte decizia Primariei si a Avocatului Poporului? Am vrut sa le inmanez xeroxuri dupa raspunsul primit de mine de la Primarie si Avocatul Poporului, vicepresedintelui si presedintei cenzorilor si nu au vrut sa primeasca nici o hartie de la mine.
Eu totusi nu inteleg d-na NCorina de ce nu va instalati repartitoare de costuri in condominiu ?. Puteti scapa astfel de,, asociatia'' care va repartizeaza agentul termic.Ca proprietari, o sa platiti un serviciu de repartizare unde valorile sunt mai aproape de realitate. Din economia realizata cu repartitoarele care nu este mare ci doar 20-30 lei o sa platiti serviciul.,, Asociatia'' face numai sa scrie pe listele de plata ce repartizeaza acea firma, serviciul este al proprietarilor, care incheie fiecare contract cu ei. Platesti tot atat si esti boier.B-)
Repartitoarele imi vor spune cat trebuie sa plateasca cei debransati? Vor masura si caldura din apartamentele vecinilor mei debransati prin care trec 140 metri de teava fierbinte ? Daca sunt repartitoare nu mai trebuie sa faca cei debransati echilibrarea hidraulica si redimensionarea instalatiei? Va rezolva problema furtului de energie termica? Pentru ca daca nu imi rezolva aceste probleme si mie imi creste factura in contiunuare, iar cei debransati platesc mai putin pentru caldura pe care o primesc de la Colterm nu vad de ce sa platesc un asemenea serviciu. Asi fi deacord sa monteze ceas pe tevile care sunt in apartamentul celor debransati. Numai asa o sa vada cat trebuie sa plateasca si ei. Debransati platesc o suma modica nu cat ar trebui sa plateasca. Nici unul din vecini mei nu isi vor incalzi locuinta la iarna de la minus grade in apartament, ci isi vor ridica temperatura de la 8-(10) grade. Normal ca nu te arde factura de gaz daca tu iti ridici temperatura la +20 si administratorul te incaseaza cu 25-30 lei. V-a calcula repartitorul de la mine din apartament caldura pe care o primeste vecinul?
Se monteaza in partile comune repartitoare identice cu cele de pe caloriferele proprietatilor individuale, a.i. se poate masura consumul general, consumul individual si din diferenta consumul comun. Aceste firme fac inventarul tevilor verticale ramase prin apartamentele debransate, stiu ei ce au de facut. Ii incondeiaza pe vecinii debransati fiti sigura de acest lucru, va asigur eu care am patit-o.:thumbdown:
Sistemul de repartizare a caldurii cu ajutorul repartitoarelor se face pe principiul proportionalitatii consumului.
Fiecare consumator de caldura (calorifer) are montat pe el un repartitor.
Cei deconectati evident nu vor avea asemenea aparate in casa ca nu au pe ce le pune.
Pe tevile din apartament nu se pun repartitoare nici celor conectati, nici celor deconectati.
Cand se monteaza aceaste repartitoare, firma care le monteaza efectueaza si inventarul sistemului de incalzire global (coloane, tevi verticale, calorifere), dar se monteaza si un repartitor similar cu cele din apartamente.
Acest repartitor martor, asa cum se numeste indeobste, montat in subsol pe coloana principala de caldura, inregistreaza un numar de unitati de index, le inregistreaza la fel ca si cele din apartament.
La fiecare calorifer se stabileste un SET (suprafata echivalent termica) care inseamna suprafata de pe care se raspandeste caldura in spatiul inconjurator.
Similar cu acest SET al caloriferului, care este o suprafata, se masoara si suprafata intregului sistem de coloane si tevi.
Astfel numarul de unitati de index se va inmulti cu suprafata echivalent termic - SET- a acestor tevi si vor rezulta unitati echivalent termice.
Deci se va ajunge la un rezultat din insumarea tuturor acestor unitati echivalente si apoi se imparte valoarea facturii la acest numar total de unitati echivalente si rezulta cat costa o unitate echivalenta in luna respectiva.
Costul pe unitate echivalenta se inmulteste cu numarul de unitati de index, rezulta costul caldurii pe caloriferele din apartament.
Separat se calculeaza pe acelasi principiu cat costa caldura emanata de coloane si tevi.
Acest cost se repartizeaza in functie de cota-parte indiviza, atat celor deconectati, cat si celor conectati.
Cu ocazia acestui proces se face si echibrarea hidraulica, astfel incat in sistem se pompeaza agent termic dupa necesitatea consumului.
Acestea sunt chestiunile de principiu.
Exista si derapaje specifice. Au fost discutate aici, pe forum, dar, in mare, sistemul evidentiaza destul de bine sistemul repartizarii proportionale a caldurii intrate in bloc prin bransament.
Factura care vine la bloc este expresia acestui consum calculata pe baza masuratorii specifice pe acest contor de bransament.