avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 956 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Repartizare costuri energie termica
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Repartizare costuri energie termica

In Timisoara, pretul facturi de caldura, pe care o platesti la intretinere, a ajuns sa fie in functie de cati debransati sunt in bolc . Cei debransati, nu fac redimensionarea instalatiei si nici nu isi izoleaza tevile care le traverseaza apartamentul, asa ca cei care raman abonati COLTERMULUI ajung sa plateasca pe langa pierderile din retea si furtul vecinilor. Am facut doua sesizari la Primarie si una la Colterm, pentru ca nu mi-se pare corect sa suventionez caldura vecinilor si am primit din ambele parti un raspuns in doi peri. Din bloc singurul care nu este deacord cu debransarile este presedintele asociatiei care nu prea poate sa faca nimic, pentru ca cei debransati i-au contestat, functia pe motiv, ca nu este propietar al apartamentului (parinti lui fiind propietari). Vicepresedinta este prietena cu cei debransati si presedinta cenzorilor este deacord ca o centrala este mai rentabila decat sa fi cient Colterm, eu am convingerea ca si ea isi doreste instalarea unei centrale de apartament in vara acestui an. Centrala termica de bloc este super rentabila daca ai pereti calzi ai vecinilor si tevile fierbinti ale blocului si tu nu platesti mai nimic. Faptul ca s-au debransat de capul lor si ca sunt scazuti de la caldura nu mi-se pare nici corect si normal. Daca tot spui ca nu ai nevoie de caldura de la Colterm, nu ar fi normal sa si izolezi tevile si sa le zidesti? Viceresedinta blocului imi spune ca ea face ce vrea in apartament!!!! dar cum calculeaza factura la caldura? tot cum vor muschi ei? Ma intereseaza daca pot sa fac plangere penala administratorului, vicepresedintei blocului si presedintelui cenzorilor, motivul find furtul prin incarcarea facturi mele de caldura la plata intretineri.
Eu nu cred ca asociatia are contract cu firmele de repartitoare. Trebuie sa verificati ce scrie in acel contract. Oricum, in mod normal este ca acele firme de repartitoare sa incheie contract cu fiecare proprietar in parte , asociatia v-a primi numai notele cu repartitia costurilor pe care le v-a insera in listele de plata lunare. Eu cred ca nu trebui sa va lasati incalecati de asociatie, mergeti si incheiati contracte fiecare cu acele societati de repartitoare si chiar mai mult, incercati sa incheiati contracte individuale cu toti furnizorii, legea va permite.
Nu radeti de situatia din Romania, este o situatie mostenita, trebuie sa apara o lege care sa interzica administratorilor sa se mai atinga de banii de utilitati de la proprietarii din condominii.
Mai mult, nici nu vor mai avea voie sa recomande vreunui proprietar, vreun distribuitor sa incheie cu acesta contract. Vor avea numai dreptul sa spuna ca au auzit ei de un distribuitor, care are adresa pe strada cutare, nr. cutare.
Ultima modificare: Miercuri, 11 Iulie 2012
johnpescar, utilizator
johnpescar a scris:

Eu nu cred ca asociatia are contract cu firmele de repartitoare. Trebuie sa verificati ce scrie in acel contract. Oricum, in mod normal este ca acele firme de repartitoare sa incheie contract cu fiecare proprietar in parte , asociatia v-a primi numai notele cu repartitia costurilor pe care le v-a insera in listele de plata lunare. Eu cred ca nu trebui sa va lasati incalecati de asociatie, mergeti si incheiati contracte fiecare cu acele societati de repartitoare si chiar mai mult, incercati sa incheiati contracte individuale cu toti furnizorii, legea va permite.
Nu radeti de situatia din Romania, este o situatie mostenita, trebuie sa apara o lege care sa interzica administratorilor sa se mai atinga de banii de utilitati de la proprietarii din condominii.
Mai mult, nici nu vor mai avea voie sa recomande vreunui proprietar, vreun distribuitor sa incheie cu acesta contract. Vor avea numai dreptul sa spuna ca au auzit ei de un distribuitor, care are adresa pe strada cutare, nr. cutare.

Situatia reala e departe de ce spuneti dvs

Contractul( care conteaza) se incheie intre asociatia de proprietari si firma de repartitoare. In absolut orice situatie, cand discutam de repartitare, acest contract e prezent.

Exista si contractele individuale intre proprietari si firma de repartitoare. Insa nu aceste contracte determina modul de repartizare al cotelor de incalzire.
Si pentru proprietarii care au incheiate aceste contracte, si pentru cei care nu doresc repartitoare si nu au incheiate aceste contracte, modul de calcul E ACELASI. De ce ? pentru ca modul de calcul este unitar, la nivel de asociatie nu individual pentru fiecare proprietar in parte.

grandanat, utilizator
Contractele semnate de proprietari cu firmele de repartitoare fac posibila calculatia caldurii,iar pentru cei care refuza incheierea contractelor, pentru ca nu exista alt sistem, asociatia le calculeaza conf. legislatiei consumul, deoarece nu au repartitoare ,pausal.
Altfel, daca proprietarii au contracte semnate cu acele firme, contractele se pot referi la patine de maimute ?. Contractele au facut posibila instalarea repartitoarelor conf. legislatiei daca 80% din proprietari au dorit. Ei au adus sistemul, ei au hotarat sistemul de calcul , ei au incheiat contracte de prestari servicii. Asociatia a fost obligata sa tina cont de hotararea proprietarilor.De asta nu se intelegea ca repartitoarele sunt obligatorii. De asta cand cineva doreste sa renunte la repartitoare poate sa o faca foarte simplu, pentru ca stie ca asociatia este obligata sa ii repartizeze cumva consumul.:D
Faceti cateva afirmatii eronate.

johnpescar a scris:

Contractele semnate de proprietari cu firmele de repartitoare fac posibila calculatia caldurii,iar pentru cei care refuza incheierea contractelor, pentru ca nu exista alt sistem, asociatia le calculeaza conf. legislatiei consumul, deoarece nu au repartitoare ,pausal.

Complet gresit.
Contractele semnate de proprietari au ca subiect doar instalarea acelor repartitoare.
Contractul incheiat de asociatie determina adoptarea "metodologiei de calcul cu repartitare"
Proprietarilor care nu au incheiat contracte cu firma de repartitoare li se va calcula cota de incalzire dupa aceeasi medoda de calcul- cea cu repartitoare, si nu cum spuneti dvs, pausal.

Repet- metodologia de calcul este unitara, este aceeasi pentru toti proprietarii, indiferent daca au sau nu repartitoare. Intr-o asociatie se poate aplica o singura metodologi- ori pausal pentru toti, ori cea bazata pe repartitoare la toti. Nu se pot amesteca metodele de calcul.

De asta cand cineva doreste sa renunte la repartitoare poate sa o faca foarte simplu, pentru ca stie ca asociatia este obligata sa ii repartizeze cumva consumul.:D

Da, cand cineva vrea sa renunte la repartitoare poate sa o faca. Dar chiar daca renunta, modalitatea de calcul pentru cotele de incalzire va fi aceeasi - calcul pe baza repartitoarelor.
grandanat, utilizator
Daca renunta la repartitoare , nu este obligat( nici ) comisionul de calcul sa il plateasca in acea luna. Oare de ce ?.:O
johnpescar, utilizator

Alte discuții în legătură

Cheltuieli caldura apartament debransat nea_marin nea_marin Bună ziua, Locuiesc într-un apartament debranşat de mai mulţi ani de la termoficare în care până astă toamnă nu a stat nimeni. La asociaţie mi ... (vezi toată discuția)
Repartizare costuri caldura in condominiu cu repartiroare si ct dodo2009 dodo2009 Buna ziua, vreau sa va prezint situatia din blocul meu si apoi va adresez si intrebarea la care va rog sa ma ajutati sa gasesc un raspuns bazat pe ... (vezi toată discuția)
Factura aberanta la caldura in arad NCorina NCorina Se vede clar ca vecini acestor batrani au ZERO la caldura. Ce spun cei care furnizeaza? ca sunt debransati ilegal, ca nu au facut redimensionarea instalatiei ... (vezi toată discuția)