avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 729 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Repartizare costuri energie termica
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Repartizare costuri energie termica

In Timisoara, pretul facturi de caldura, pe care o platesti la intretinere, a ajuns sa fie in functie de cati debransati sunt in bolc . Cei debransati, nu fac redimensionarea instalatiei si nici nu isi izoleaza tevile care le traverseaza apartamentul, asa ca cei care raman abonati COLTERMULUI ajung sa plateasca pe langa pierderile din retea si furtul vecinilor. Am facut doua sesizari la Primarie si una la Colterm, pentru ca nu mi-se pare corect sa suventionez caldura vecinilor si am primit din ambele parti un raspuns in doi peri. Din bloc singurul care nu este deacord cu debransarile este presedintele asociatiei care nu prea poate sa faca nimic, pentru ca cei debransati i-au contestat, functia pe motiv, ca nu este propietar al apartamentului (parinti lui fiind propietari). Vicepresedinta este prietena cu cei debransati si presedinta cenzorilor este deacord ca o centrala este mai rentabila decat sa fi cient Colterm, eu am convingerea ca si ea isi doreste instalarea unei centrale de apartament in vara acestui an. Centrala termica de bloc este super rentabila daca ai pereti calzi ai vecinilor si tevile fierbinti ale blocului si tu nu platesti mai nimic. Faptul ca s-au debransat de capul lor si ca sunt scazuti de la caldura nu mi-se pare nici corect si normal. Daca tot spui ca nu ai nevoie de caldura de la Colterm, nu ar fi normal sa si izolezi tevile si sa le zidesti? Viceresedinta blocului imi spune ca ea face ce vrea in apartament!!!! dar cum calculeaza factura la caldura? tot cum vor muschi ei? Ma intereseaza daca pot sa fac plangere penala administratorului, vicepresedintei blocului si presedintelui cenzorilor, motivul find furtul prin incarcarea facturi mele de caldura la plata intretineri.
Pe scurt: Un radiator, are proprietatea ca nu numai sa poata emite căldură dar, de asemenea, sa absoarba căldura din împrejurimi. Acest lucru, din nefericire, se întâmplă in mai multe situati si repartitorul care este pe sistemul de evaporare (si nu electronic) nu face diferenta. Acest tip de repartitor nu masoara consumul ci caldura din jurul repartitorului. Prin urmare, daca se acopera caloriferul cu draperi sau mobila rezulta consum mai mare. Daca se incearca economie si se foloseste radiatorul la incalzirea unei suprafete mai mari decit prevazut (1 camera) rezulta consum mai mare.Nu inteleg cum 1 radiator de 5-8 (baie) elementi care poate fi folosit la incalzirea unei suprafete mai mari este calculat ca "teava ingrosata" la consum individual-dat fiind ca unii nestiutori vor incerca sa faca economie si sa foloseasca mai mult acest radiator astfel crescind cota pe bransament si impartita cu cei putini sclipitori-ca mine.
Nu pot intra in multe detalii, dar poate relatia sau "problema" intre administratie, repartizarea costurilor de energie si repartitoare ar trebui studiata si trecuta prin pieptanul des.
Multi administratori stiu la ce ma refer.:surrender:

Ultima modificare: Joi, 12 Iulie 2012
Adriantot, moderator
Interventie moderator.
Eu, ca administrator, nu stiu la ce va referiti si ati face bine sa lamuriti clar ce presupuneti dv. ca "multi administratori stiu la ce ma refer".
Proprietarilor care nu au repartitoare li se va calcula cota de incalzire dup aceeasi medoda de calcul- cea cu repartitoare #-o:-/
Este stupid. Ori ai, ori nu ai repartitoare. Daca nu ai, cum sa ti se calculeze conform celui cu repartitoare?
Sistemul cu repartitoare este unul indirect, astfel incat, stiintific, este o anumita ordine a etapelor defalcarii: intai instalatia fara repartitoare si ultima etapa instalatia cu repartitoare.
Nu poti stabili intai consumul in apartamentele cu repartitoare si apoi in cele fara repartitoare, datorita caracterului indirect al repartizarii.
Practica firmelor si pseudoreglementarile ANRSC nu au nici o baza stiintifica.
Nu confundati repartitoarele cu contoarele de energie termica. Au principii de functionare diferite, reglementate prin standarde diferite.
Ultima modificare: Joi, 12 Iulie 2012
darida, utilizator
Dupa aprox. 7 ore de comunicatie cu firma prestatoare de servicii, nu am nici un dubiu ca ar exista neintelegeri. Am repartitoare (calorimetre, sau cum se numesc-adica acele termometre lipite pe calorifer/radiator.
Aici se pot vedea atasate 2 file: nota de plata pe feb.2012 si datele tehnice ale apartamentelor: unul al meu si vecinul fiind presedintele asociatiei. Datele personale au fost sterse-comentrariile mele sint in rosu. [ link extern ]
Exista repartitoare cu numarul lor, datele personale au fost sterse- apartamentul nu este locuit, cheia de la apartament a fost data presedintelui de asociatie in grija-caruia i-am si inca platesc confortul. Nu e usor sa abordez furtul de proporti al acestei administrati si pe termen lung in citeva cuvinte pe forum. Ce pot sau nu sa faca sta la bunul simt, cinstea administratiei si mai ales al presedintelui si baietii destepti din bloc. Ce practica orice la administratii- nu exista nici o regula in afara de cea a celor destepti. Dovada va fi in bloggul care urmeaza azi-miine sa fie lansat.
@elga50
Am in lucru un blog unde voi posta absolut toata mizeria, furtul si imbecilitatea acestei asociatii. Bloggul v-a fi trimis la locatarii blocului, primarie, ANSCR, si oricine care doreste sa citeasca etc.Probe, calcul, beneficiarii hotiilor, absolut tot despre- apa calda/rece, gaz, caldura, calcul si prezentare lista intretinere. Acolo aveti posibilitatea sa cititi despre tema la care am facut referinta mai sus. Bloggul nu este cu beneficiu monetar pentru mine.
Am toata convingerea ca exista si administratori care isi fac datoria. Am spus ca tema este sensibila si nu trebuiesc luate lucrurile discutate aici personal si cu sentimente. Dimpotriva, acest forum este un canal de comunicatie de la care invatam unul de la ceilalti- cu speranta ca o sa rezulte lucruri mai intelepte si furturile/abuzurile se vor opri.
Pe acest forum am citit raspunsurile a celor care lucreaza ca administratori si am tras concluzia ca stiu ce se practica in alte asociatii, si in acelas timp se incearca si o indepartare de la adevar. Sincer, mi-am pus intrebarea de multe ori daca anumite persoane sint puse intentionat pe acest forum pentru a apara anumite interese sa duca subiectele in zona gri- si nu este voluntariatul lor cum se poate crede la prima vedere. Inca ma intreb daca asa este sau nu.
Ultima modificare: Sâmbătă, 14 Iulie 2012
Adriantot, moderator
Notiunea de termometre este mai aproape de adevar, Asa zisele repartitoare sunt de fapt aparate de inregistrat media unor diferente de temperaturi, au o denumire gresita, nu repartizeaza nimic.
Repartizarea o face programul de calcul a firmei.

Acele temperaturi sunt doar factori/criterii de impartire a debitului total de agent termic, asa cum este si cota indiviza de suprafata utila. Ele presupun un anumit consum de energie termica, in anumite conditii tehnice de functionare a instalatiei de incalzire.

Asa cum nici cota indiviza de suprafata utila nu este unitate de masura a energiei termice, nici acele temperaturi indicate de repartitor nu pot fi unitati de masura a energiei termice.

Consumul de energie termica poate exista doar in Gcal sau wati. De aceea este o abeartie sa spui ca ai consumat "unitati", adica grade celsius, dar este promovata de firme si ANRSC.

Alte discuții în legătură

Cheltuieli caldura apartament debransat nea_marin nea_marin Bună ziua, Locuiesc într-un apartament debranşat de mai mulţi ani de la termoficare în care până astă toamnă nu a stat nimeni. La asociaţie mi ... (vezi toată discuția)
Repartizare costuri caldura in condominiu cu repartiroare si ct dodo2009 dodo2009 Buna ziua, vreau sa va prezint situatia din blocul meu si apoi va adresez si intrebarea la care va rog sa ma ajutati sa gasesc un raspuns bazat pe ... (vezi toată discuția)
Factura aberanta la caldura in arad NCorina NCorina Se vede clar ca vecini acestor batrani au ZERO la caldura. Ce spun cei care furnizeaza? ca sunt debransati ilegal, ca nu au facut redimensionarea instalatiei ... (vezi toată discuția)