In Timisoara, pretul facturi de caldura, pe care o platesti la intretinere, a ajuns sa fie in functie de cati debransati sunt in bolc . Cei debransati, nu fac redimensionarea instalatiei si nici nu isi izoleaza tevile care le traverseaza apartamentul, asa ca cei care raman abonati COLTERMULUI ajung sa plateasca pe langa pierderile din retea si furtul vecinilor. Am facut doua sesizari la Primarie si una la Colterm, pentru ca nu mi-se pare corect sa suventionez caldura vecinilor si am primit din ambele parti un raspuns in doi peri. Din bloc singurul care nu este deacord cu debransarile este presedintele asociatiei care nu prea poate sa faca nimic, pentru ca cei debransati i-au contestat, functia pe motiv, ca nu este propietar al apartamentului (parinti lui fiind propietari). Vicepresedinta este prietena cu cei debransati si presedinta cenzorilor este deacord ca o centrala este mai rentabila decat sa fi cient Colterm, eu am convingerea ca si ea isi doreste instalarea unei centrale de apartament in vara acestui an. Centrala termica de bloc este super rentabila daca ai pereti calzi ai vecinilor si tevile fierbinti ale blocului si tu nu platesti mai nimic. Faptul ca s-au debransat de capul lor si ca sunt scazuti de la caldura nu mi-se pare nici corect si normal. Daca tot spui ca nu ai nevoie de caldura de la Colterm, nu ar fi normal sa si izolezi tevile si sa le zidesti? Viceresedinta blocului imi spune ca ea face ce vrea in apartament!!!! dar cum calculeaza factura la caldura? tot cum vor muschi ei? Ma intereseaza daca pot sa fac plangere penala administratorului, vicepresedintei blocului si presedintelui cenzorilor, motivul find furtul prin incarcarea facturi mele de caldura la plata intretineri.
Cred ca in subiectul acesta pot pune si eu cateva intrebari si poate ma ajutati cu un raspuns.
Asociatia noastra de proprietari face parte din FALT
Referitor la felul in care se calculeaza incalzirea pt fiecare apartament: cine da si cui da consumul de incalzire si cine cacluleaza plata pe fiecare apartament in parte?
Vine Coltermul la scara, ia consumul de pe ceas, merge inapoi la birou si face repartizarea pt fiecare apartament in parte, apoi trimite toate calculele la FALT si FALT-ul vine si afiseaza cheltuielile la avizier? (asa mi s-a spus acum cateva zile)
Nu imi vine sa cred asta.
Suntem debransati 4 de pe scara. Se poate spune ca ilegal pt ca nu am primit inca raspuns de la Colterm. Am urmat toti pasii care se cer legal, am facut chiar proiectul de redimensionare care l-am depus la Colterm si acum asteptam raspunsul Coltermului. Dupa cum ne-a informat in momentul in care am depus dosarul pt debransare, raspunsul va fi negativ pt ca nu mai exista alti debransati in scara inainte de 2007.
In hotararea adunarii generale a locatarilor s-a hotarat ca procent de platit pentru partile comune din apartament (adica tevile care trec) 40% si cu fiecare centrala care se monteaza se scade 2 %. Deci daca suntem 4 cu centrala, scadem 8% si ramane sa contribuim cu 32 % pt partile comune. Mi se pare un procent enorm pt niste tevi. Dar am acceptat pt ca si noi cei cu centrala, la randul nostru, sa primim acceptul vecinilor.
Acum problema se pune in felul urmator: in cazul in care raspunsul Coltermului este negativ, de cine tine calculul incalzirii pt fiecare apartament, pt ca la cei 4 care suntem debransati sa ni se calculeze 32 % din cat am fi avut de platit normal.
Tine de Administratorul de la FALT, el repartizeaza consumul pt fiecare apartament si face calculul tinand cont de cei 32% in cazul nostru ? Tine de presedintele asociatiei? Sau tine de Colterm?
Mi s-au dat doua variante in cazul in care raspunsul de la Colterm este negativ.
1. nu platesc vreo 3 luni si vine coltermul si debranseaza, dar problema este ca debranseaza toata scara, deci nu numai pe mine care nu platesc. In acest timp eu dau in judecata Colterm pt aviz de debransare.
2. sa platesc si la scara si sa dau in judecata coltermul, iar daca castig, imi platesc ei inapoi tot.
Eu nu imi permit sa platesc si gaz pe timp de iarna si incalzire la bloc.
Nu inteleg cum ma poti obliga sa mananc fasole daca mie nu imi place. Sau cum sa ma obligi sa folosesc un serviciu pe care nu il mai vreau.
Multumesc! Raspunsul dvs. ma ajuta foarte mult pt ca trebuie sa merg pe o directie in rezolvarea acestei probleme.
Revin cu o problema de ultima ora.De trei zile stau in frig, jumatate de bloc are caldura si jumatate stam in frig. Blocul este cu 10 nivele si are 4 coloane, pe coloana mea, vecina de la 10 s-a debransat ilegal asta vara si nu a fost asta suficient, fiinca sta la ultimul etaj a taiat si tevile de caldura din apartament ca sa nu mai plateasca, numai ca sus in uscatorie se facea airisirea instalatiei. Pe coloana celor de langa mine la etajul 4 locatarul de pe coloana a cerut la sedinta care am avut-o asta vara, a cerut sa i-se schimbe tevile, din bani care sunt adunati de asociatie de la firmele care au antene pe bloc. La sedinta respectiva i-sa spus ca tevile de caldura din apartament trebuie sa si-le schimbe din bani lui si ca nu poate sa le schimbe din bani asociatiei din fondul de reparatii. Asa se face ca teava din apartamentul lui fiind fisurata nu se poate da drumul la caldura. Asa cum am scris am copil de 2 ani si nu am bani de centrala si nici sa ma incalzesc cu gazul de la aragaz nu pot pentru ca nu suport sa stau in gaze arse. Sunt disperata ca vecina mea face ce vrea ea. Comitetul stia de situatie pentru ca la solicitarea ei i-au verificat debransarea.
@Melabella
Costul calculat de Colterm mi-se pare corect. Daca va inchide-ti centrala din diverse motive nu se v-a intampla sa va inghete toata instalatia de apa si caloriferele pentru ca o sa aveti caldura de la vecini caldura care nu este gratis. De asemenea factura dumneavoastra de gaz v-a fi mult mai mica fata de cel care sta la casa si isi incalzeste pereti si nu are teviile comune.
Tevile din apartament, daca sunt verticale, se repara de catre asociatia de proprietari deoarece sunt elemente de proprietate comuna. Pentru conformitate: art 44 din HG 1588/2007.
Vecina care a taiat tevile verticale sa faca bine sa le repuna la loc, restabilidu-se sistemul de aerisire, conform legii 230/2007:
Art. 14. - Proprietarul este obligat sa mentina proprietatea sa individuala, apartament sau spatiu cu alta destinatie decat aceea de locuinta, in stare buna, pe propria cheltuiala. Niciun proprietar nu poate incalca, afecta sau prejudicia dreptul de proprietate comuna sau individuala a celorlalti proprietari din condominiu.
...............
Art. 17. - Daca proprietarul unui apartament ori spatiu sau oricare alta persoana care actioneaza in numele sau provoaca daune oricarei parti din proprietatea comuna sau unui alt apartament ori spatiu, respectivul proprietar sau respectiva persoana are obligatia sa repare stricaciunile ori sa plateasca cheltuielile pentru lucrarile de reparatii.
Art. 18. - In cazurile in care in cladirile de locuinte unul dintre proprietari sau chiriasi impiedica, cu buna-stiinta si sub orice forma, folosirea normala a cladirii de locuit, creand prejudicii celorlalti proprietari ori chiriasi, dupa caz, proprietarii sau reprezentantul legal al acestora pot solicita instantei sa hotarasca masurile pentru folosirea normala a cladirii, precum si plata daunelor
@NCorina
V-am mai spus, modificarile la instalatie, desfiintarile se fac cu respectarea Legii calitatii in constructii si a celei privind autorizarea lucrarilor in constructii.
Legislatia asociatiilor de proprietari nu face decat sa preia anumite prevederi in acest sens, dandu-le mura-n gura proprietarilor care cred ca pot face ce vor.
Competentele stabilite in sarcina Inspectoratului de Stat în constructii privind calitatea in constructii, si cele ale primariei privind autorizarea lucrarilor in constructii sunt totodata obligatii legale, nu simple optiuni ale lor. Daca acestea se sustrag obligatiilor lor legale, fac un abuz de putere.
Codul Penal
Abuzul în serviciu contra intereselor persoanelor
ART. 246
Fapta funcţionarului public, care, în exerciţiul atribuţiilor sale de serviciu, cu ştiinţă, nu îndeplineşte un act ori îl îndeplineşte în mod defectuos şi prin aceasta cauzează o vătămare intereselor legale ale unei persoane se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani.
ART. 147
Prin "funcţionar public" se înţelege orice persoană care exercită permanent sau temporar, cu orice titlu, indiferent cum a fost învestită, o însărcinare de orice natură, retribuită sau nu, în serviciul unei unităţi dintre cele la care se referă art. 145.
Public
ART. 145
Prin termenul "public" se înţelege tot ce priveşte autorităţile publice, instituţiile publice, instituţiile sau alte persoane juridice de interes public, administrarea, folosirea sau exploatarea bunurilor proprietate publică, serviciile de interes public, precum şi bunurile de orice fel care, potrivit legii, sunt de interes public.
Am fost la primarie sa depun o plangere, functionara de a colo m-a ascultat agasata de problema si mi-a spus ca sa duc la politia comunitara pentru ca ei se ocupa de situatiile acestea. Mi-a spus ca au facut un departament care tine de constructii. Am plecat furioasa in capatul celalant al orasului unde se afla politia comunitara, fiind vineri dupa ora 15 am vorbit cu domnul de la ghiseu care nu stia ce sa zica. I-AM spus ca m-a trimis functionara de la primarie si asa mi-a zis sa fac o sesizare catre ei. Desi dupa parea lui nu credea ca o sa rezolv ceva.Dumneavoastra ma sfatuiti sa ma duc si la Inspectoratului de Stat în constructii si primarie eu m-am gandit la Protectia consumatorului, Saptamana asta ma duc peste tot. Ma intereseaza daca pot sa depun o plangere penala comitetului blocului (presedinta s-a debransat si ea ilegal in vara asta,, a fost chemata, de tampita aia care a taiat teviile, sa ii faca dovada ca sa debransat, dar ce sa ii zica de lege cand nici ea nu o respecta)