avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 879 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Repartizare costuri energie termica
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Repartizare costuri energie termica

In Timisoara, pretul facturi de caldura, pe care o platesti la intretinere, a ajuns sa fie in functie de cati debransati sunt in bolc . Cei debransati, nu fac redimensionarea instalatiei si nici nu isi izoleaza tevile care le traverseaza apartamentul, asa ca cei care raman abonati COLTERMULUI ajung sa plateasca pe langa pierderile din retea si furtul vecinilor. Am facut doua sesizari la Primarie si una la Colterm, pentru ca nu mi-se pare corect sa suventionez caldura vecinilor si am primit din ambele parti un raspuns in doi peri. Din bloc singurul care nu este deacord cu debransarile este presedintele asociatiei care nu prea poate sa faca nimic, pentru ca cei debransati i-au contestat, functia pe motiv, ca nu este propietar al apartamentului (parinti lui fiind propietari). Vicepresedinta este prietena cu cei debransati si presedinta cenzorilor este deacord ca o centrala este mai rentabila decat sa fi cient Colterm, eu am convingerea ca si ea isi doreste instalarea unei centrale de apartament in vara acestui an. Centrala termica de bloc este super rentabila daca ai pereti calzi ai vecinilor si tevile fierbinti ale blocului si tu nu platesti mai nimic. Faptul ca s-au debransat de capul lor si ca sunt scazuti de la caldura nu mi-se pare nici corect si normal. Daca tot spui ca nu ai nevoie de caldura de la Colterm, nu ar fi normal sa si izolezi tevile si sa le zidesti? Viceresedinta blocului imi spune ca ea face ce vrea in apartament!!!! dar cum calculeaza factura la caldura? tot cum vor muschi ei? Ma intereseaza daca pot sa fac plangere penala administratorului, vicepresedintei blocului si presedintelui cenzorilor, motivul find furtul prin incarcarea facturi mele de caldura la plata intretineri.
Legea 10/1995
ART. 25
Proprietarii construcţiilor au următoarele obligaţii principale:
d) efectuarea, după caz, de lucrări de reconstruire, consolidare, transformare, extindere, desfiinţare parţială, precum şi de lucrări de reparaţii ale construcţiei numai pe baza de proiecte întocmite de către persoane fizice sau persoane juridice autorizate şi verificate potrivit legii;
ART. 26
Administratorii şi utilizatorii construcţiilor au următoarele obligaţii principale:
c) efectuarea de lucrări de intervenţie la construcţia existenta în sensul prevederilor art. 18 alin. 2, (intervenţiile la construcţiile existente) numai cu acordul proprietarului şi cu respectarea prevederilor legale;

ART. 33
Constituie contravenţie şi se sancţionează cu amenda:
I. De la 15.500.000 lei la la 93.000.000 lei.
a) executarea de modificări la construcţie ori demolarea acesteia cu încălcarea prevederilor referitoare la autorizarea şi executarea acesteia; (Legea 50/1991)
ART. 35
Constatarea contravenţiilor prevăzute la art. 33 şi aplicarea sancţiunilor se fac de către persoane cu atribuţii de control din cadrul Inspecţiei de stat în construcţii

Legea 50/1991
Art. 8, al. (1) Demolarea, dezafectarea ori dezmembrarea, parţială sau totală, a construcţiilor şi instalaţiilor aferente construcţiilor, .. se fac numai pe baza autorizaţiei de desfiinţare obţinute în prealabil de la autorităţile prevăzute la art. 4.
(2) Autorizaţia de desfiinţare se emite în aceleaşi condiţii ca şi autorizaţia de construire
Art. 26 Răspunderi şi sancţiuni
Art. 27
(1) ... primarii şi organele de control din cadrul autorităţilor administraţiei publice locale şi judeţene au obligaţia să urmărească respectarea disciplinei în domeniul autorizării executării lucrărilor în construcţii în cadrul unităţilor lor administrativ-teritoriale şi, în funcţie de încălcarea prevederilor legale, să aplice sancţiuni sau să se adreseze instanţelor judecătoreşti şi organelor de urmărire penală, după caz.

Ordin nr. 839/2009 - aprobarea Normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 50/1991
ART. 15 - Autorizarea executării lucrărilor de desfiinţare a construcţiilor/lucrărilor
(1) Desfiinţarea - demolarea, dezafectarea, dezmembrarea parţială sau totală, ori alte lucrări asemenea - a construcţiilor şi instalaţiilor aferente acestora


Atat ISC cat si primaria au obligatia de a constata si sanctiona in acest domeniu.
Separat este reglamentarea asociatiilor de proprietari, tot in acest sens.
Trebuie sa va adresati autoritatilor competente si sa prezentati situatia, cu argumentele legale de mai sus. Faptele de incalcare in domeniu trebuie sa fie de o anumita gravitate ca sa fie considerate infractiuni, altfel se considera contraventii
Am fost astazi sa depun sesizare la primarie, protectia consumatorilor si ISC. Singura care incerca sa ma convinga ca nu la ei trebuie sa depun sesizare a fost cea de la ISC si incerca sa ma trimita la Colterm. I-am spus ca ma duc si la Colterm sa nu isi faca probleme, sa imi dea un numar de intregistrare si sa imi ia sesizarea. I-am spus ca nu am caldura si ca merg peste tot. Am vazut ca nu ii convenea dar nici eu nu m-am lasat dusa cu zaharelul.
Am fost azi sa vorbesc cu un avocat si i-am zis ca vreau sa dau in judecata Asociatia de propietari pentru ca i-au scazut de la caldura pe cei debransati ilegal. Avocatul mi-a spus ca trebuie sa ii cheme si pe debransati in instanta plus ca trebuie sa facem o expertiza care sa arate ca afecteaza instalatia de caldura si sa le cerem si cum au calculat caldura pentru ca eu i-am zis ca debransarile facute si calculul incorect imi creste factura. L-am intrebat cat ma costa si daca se poate sa fie platit din bani asociatiei. Mi-a spus sa ii aduc numele si adresa celor inplicati, copie xerox dupa buletin si pentru inceput ca sa inceapa procesul 500lei. Am incercat sa ma inprumut de la niste cunostinte si nimeni nu poate sa ma ajute cu atatia bani, la banca am un inprumut deja si o rata de 270 lei deci inca un inprumut nu mai intra in discutie. Sotul meu are un salar 1290 lei necociat dar in mana primeste in functie de cate ore face, media de pe adeverinta de salar pe trei lui pe care am primit-o luna trecuta pentru o bursa a fetitei a fost de 1700 lei eu am 234 lei ca persoana cu handicap acentuat si 85 lei alocatia celor doi copii. Deci am 2100 lei/luna care se inparte la 4 persoane deci am intre 400-500 lei de persoana. Nu am cum sa platesc un avocat dar ma intereseaza daca pot fi asistata in instanta fara sa platesc pentru ca nu am bani? Avocatul daca castiga procesul poate sa ceara pe langa cheltuieli de judecata si danue si despagubiri celor vinovati si eu ii dau in scris ca nu am pretentia sa primesc nicici un leu din despagubiri si daune. Oricum daca Asociatia isi permite sa plateasca 300 de milioane vechi un zugravit au bani intr-un cont in care firmele de telefonie mobila platesc chirie pentru terasa blocului.
Ultima modificare: Marți, 16 Octombrie 2012
NCorina, utilizator
Problema efectelor nici nu se pune in discutie. Sunt legi ale fizicii care actioneaza la nivel mondial, la fel, in anumite conditii date. Expertiza poate stabili eventual nivelul erorilor, in functie si de proportia debransarilor.
Faceti rost de articole de specialitate. Au valoare de principiu. Avocatul nu are habar de ele. Ex:
Debranşarea apartamentelor din clădirile condominiale de la sistemele de încălzire centrală” - L. Dumitrescu, D. Constantinescu, Rev. Instalatorul, nr. 4/2004.
Mai specialisti de atat nu exista in Romania. Ei sunt si presedinti, membrii In Comisia de atestare a expertilor tehnici in instalatii si a verificatorilor de proiecte din Romania, au elaborat inclusiv Standardul 1907 privind necesarul de caldura.

„Adaptarea sistemelor centralizate de alimentare cu căldură la efectele debanşării unor consumatori şi la cerinţele modernizării”, pr. dr. ing. M. Beldiman, Fac. de Instalaţii U.T.C. Bucureşti (www.radet.ro/revista/RADET Buletin_de_Informare_2006_nr_1.pdf ).

”Studiu asupra implicatiilor induse de deconectarea consumatorilor de agent termic”- conf.dr.ing Sorin Burchiu, Fac de Instalații București, Rev Tehnica instalatiilor nr. 5/2006. [ link extern ]

„Determinarea consumului de căldură şi a sumei de plată la apartamentele de bloc încălzite indirect” - ing. Balazs Istvan, Energomur SA Tg. Mures, Rev Instalatorul 8/2003 (www.artecno.ro/instalatorul/instal11-8)

Eventual apelati si la Asociația Inginerilor de Instalaţii din România, are filiala in Timisoara, parca de acolo sunteti. Probabil au si colectia de reviste Instalatorul, ei o editeaza.

Puteti formula cerere de ajutor public judiciar conform OUG 51/2008.
Am fost azi la ANAF sa imi scot adeverinta si in data de 30.10.1012 mi-se elibereaza, pana atunci o sa fac rost si de adeverinta de salar si de adeverinta in care imi scrie alocatia copiilor. Asa ca in 30 ma prezint sa cer ajutor public judiciar conform OUG 51/2008.
Am vorbit si cu un vecin care m-a intrebat ce am facut. I-am spus ca am depus plangeri peste tot dar ca acum ma duc sa scot adeverinta de venit pentru ca sa pot deschide un proces Asociatiei pentru ca nu am caldura si pentru ca imi calculeaza cum vor ei factura de caldura. Imediat s-a luminat la fata si a zis ca are si el un verisor avocat:duh: si ca o sa vorbeasca cu el:dance3:

Alte discuții în legătură

Cheltuieli caldura apartament debransat nea_marin nea_marin Bună ziua, Locuiesc într-un apartament debranşat de mai mulţi ani de la termoficare în care până astă toamnă nu a stat nimeni. La asociaţie mi ... (vezi toată discuția)
Repartizare costuri caldura in condominiu cu repartiroare si ct dodo2009 dodo2009 Buna ziua, vreau sa va prezint situatia din blocul meu si apoi va adresez si intrebarea la care va rog sa ma ajutati sa gasesc un raspuns bazat pe ... (vezi toată discuția)
Factura aberanta la caldura in arad NCorina NCorina Se vede clar ca vecini acestor batrani au ZERO la caldura. Ce spun cei care furnizeaza? ca sunt debransati ilegal, ca nu au facut redimensionarea instalatiei ... (vezi toată discuția)