avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 843 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Repartizare costuri energie termica
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Repartizare costuri energie termica

In Timisoara, pretul facturi de caldura, pe care o platesti la intretinere, a ajuns sa fie in functie de cati debransati sunt in bolc . Cei debransati, nu fac redimensionarea instalatiei si nici nu isi izoleaza tevile care le traverseaza apartamentul, asa ca cei care raman abonati COLTERMULUI ajung sa plateasca pe langa pierderile din retea si furtul vecinilor. Am facut doua sesizari la Primarie si una la Colterm, pentru ca nu mi-se pare corect sa suventionez caldura vecinilor si am primit din ambele parti un raspuns in doi peri. Din bloc singurul care nu este deacord cu debransarile este presedintele asociatiei care nu prea poate sa faca nimic, pentru ca cei debransati i-au contestat, functia pe motiv, ca nu este propietar al apartamentului (parinti lui fiind propietari). Vicepresedinta este prietena cu cei debransati si presedinta cenzorilor este deacord ca o centrala este mai rentabila decat sa fi cient Colterm, eu am convingerea ca si ea isi doreste instalarea unei centrale de apartament in vara acestui an. Centrala termica de bloc este super rentabila daca ai pereti calzi ai vecinilor si tevile fierbinti ale blocului si tu nu platesti mai nimic. Faptul ca s-au debransat de capul lor si ca sunt scazuti de la caldura nu mi-se pare nici corect si normal. Daca tot spui ca nu ai nevoie de caldura de la Colterm, nu ar fi normal sa si izolezi tevile si sa le zidesti? Viceresedinta blocului imi spune ca ea face ce vrea in apartament!!!! dar cum calculeaza factura la caldura? tot cum vor muschi ei? Ma intereseaza daca pot sa fac plangere penala administratorului, vicepresedintei blocului si presedintelui cenzorilor, motivul find furtul prin incarcarea facturi mele de caldura la plata intretineri.
Orice factură privind energia termică, emisă de firme, trebuie să cuprindă consumul în Mwați/ Gigacalorii, cel putin pana se obisnuieste lumea cu echivalenta.
Unitatile de masura de baza sunt watul si caloria, dar intrucat reprezinta cantitati mici de energie, se folosesc multiplii Mw si Gcal. 1 Gcal = 100.000 kcal = 1,163 MWh (www. echivalente.ro).
Asemanator exista pe ambalajele de alimente: kcal/kjouli adica unitate de masura tolerata/ unitate de masura legala. Aici conteaza cantitatea de energie/greutate corporala, nu conteaza perioada de timp, de aceea nu se foloseste watul (joule x secunda).

La factura nu se precizeaza consumul de energie /ora, se are in vedere consumul de energie total intr-o luna.

Folosirea Gcal nu duce la erori, intrucat caloria este cunoscuta in stiinta, se poate transforma oricand si oriunde in lume in MW spre deosebire de "unitate", notiune obscura, inexistenta in stiinta. Cetateanul nu poate verifica aceasta, deci este din start incorect.
Acestă ”unitate” nu are o definiție științifică, nu reprezintă o cantitate determinată de căldură, nu are o echivalență cu vreo unitate de măsură legală sau tolerată, ci are doar o valoare în lei. Valoarea consumul de căldură în lei poate exista doar după stabilirea cantității de căldură, care se poate măsura în Mwati sau Gcal.
Ultima modificare: Sâmbătă, 21 Iulie 2012
darida, utilizator
Pe f. scurt: Watt şi kW (mii de wati) sint folosite cel mai des la masurarea efectului termic (puterea). Kwh masoara cantitatea de energie in interval de timp. Ptr. ca electricitate se masoara in kwh este firesc sa se foloseasca aceeasi masura si la agentul termic.
.Ex. Conduci masina cu viteza de 100 km pe ora (este un efect/putere=puterea cu care se conduce), dar 100 km este distanta parcursa intr-o ora. Dar 100 km pot fi parcursi in 2 ore cu puterea (efect) de 50 km/ora.

Electricitatea se poate face din alta energie, dar este numai un proces de transformare si nu de productie de energie. Electricitatea (kwh) sta la baza punerii motoarelor de incalzirea a apei, care prin pompe este transportata ca agent termic la radiator-rezulta caldura. ex: Tv-ul, computerul, becurile folosesc electricitate dar si dau caldura (gratis caldura s-ar crede, asa sa fie? Nu prea cred)
Daca se maninca xxxx kcal/zi si le arzi poate rezulta efectul de caldura de la un bec/zi. Energia poate fi masurata si in cal, jouli, etc
Caloria este aceea energie care trebuie sa incalzeasca 1 gr apa la 1 grad. Forma cea mai cunoscuta ca unitate de masurare de energie la mincare (actual)
Este simplu sa transformam Gcal (factura totala)-in alte unitati de masura- mai jos se pot vedea zecimalele si factura actuala tine sa aiba 6 zecimale:hm: in Gcal. (nu este vorba de rotunjirea ci de zecimalele care se pierd la rotunjire) adica, corect este 1Gcal=1.16222222222 Mwh si nu rotunjit la 3 zecimale 1.163 Mhw.
Cum toate unitatile de masura ar trebui sa fie pastrate pe tot parcursul calculelor nu vad de ce se transforma la final in Gcal (ok, vad dar nu spun). La piata nu cerem 0.001 tone (chiar daca pietarul a cumparat la tona) de ceapa ci 1 kg. La fel si cu MWH si KWH.
Ex: pe luna 1 apt. foloseste 500 kwh la caldura ( pe factura sa stea 0.500 Mwh? si a consumat curent electric 40 kwh ?)
1 Gcal = 1162.2222222222222 kWh
1 kWh =8.604206500956023E-4 Gcal

1 Gcal= 1.1622222222222223 MWh
1 kWh = 0.0010 MWh

Asa, si? Avem cauza, efectul-unde e solutia? Cu asta se repartizeaza corect si precis consumul? Se poate calcula absolut tot consumul (nevoia de consum caldura) al unui bloc si pe apt ptr. 20 C sa zicem, cu pierderi de caldura, cu radiatoare diferite in apt., absorbtia de caldura pe timp de vara, etc.
Blocul are CT, fara si cu repartitoare. Se rezolva daca se ramine agatat de repatitoare? Nu cred. Toate repartitoarele ar trebui sa zboare: in acest fel se rezolva multe lucruri.
Estimativ: 300 Ron 'x6=1800 Ron/ 6 luni pe bloc citirea repartitoarelor (minim) + repartizari preferentiale.
Este necesar sa se ramina la repartitoare??? care, cel putin mie mi s-a dovedit, ca imparteala consumului se face dupa interese de grup in bloc in care administratia este pe post de "repartitor" si folosesc ca scut firma de repartizare. Cine e vinovat de factura nejusta la caldura? Firma, nu asociatia- au un contract si administratia spune si face ce vrea.
In final, la sfirsitul zilei, toti vrem sa primim ceva pe bani dati. Prefer sa nu am repartitor (chiar daca nu e locuit apt.) si sa stiu ca pe bani dati la caldura-primesc caldura si nu cum este actual, pe aceeasi bani primesc zero caldura, in schimb subventionez caldura presedintelui de asoc.
Ultima modificare: Duminică, 22 Iulie 2012
ContSters258042, utilizator
Stiti zicala, unde dai si unde crapa.
Cam asta e si cu raspunsurile dvs fata de esenta topicului. parca am diaoga in limbi diferite.

Nu sunt strain nici de fizica termodinamica si nici de legislatia din Romania si nici nu va contrazic ideile(unele). Eu v-am prezentat cum se procedeaza in momentul actual cu sistemul de calcul in condominiile cu repartitoare. Dvs puteti sa ne vorbiti pana seaca Dunarea de gigacalorii si kilowatti ca nu asta este esenta. Vreti sa schimbati sistemul de calcul depuneti memorii, faceti un proiect, initiati o lege etc. Cu siguranta veti gasi sprijin chiar aici pe forum.

Eu sunt de acord cu dvs ca aceasta metodologie de calcul nu e stiintific exacta. Nici nu ma intereseaza sa fie exacta(pentru ca nici nu se poate). Ca in multe alte domenii, exista anumite rapoarte intre eficienta metodelor si costurile de aplicare. Cu siguranta ne-am putea instala cu totii contoare de energie termica care sa masoare de 1000 de ori mai precis consumul de caldura decat chiar cel de bransament, dar cu ce costuri ?

Trebuie sa reveniti putin cu picoaree pe pamant si sa constientizati ca teoria stiintifica e una si puerea ei in realitate este alta. Om fi noi romanii cum om fi dar nu suntem singurii de pe planeta. Multe alte popoare, mai serioase ca noi, au urmat si urmeaza in continuare aceleasi medote de a repartiza cheltuielile cu energia termica. Daca ar fi existat o metoda simpla si eficienta cu siguranta ar fi pus-o in practica.

Trebuie sa nu uitati un lucru, ca nu suntem la CERN ca sa obsedeze atat de mult precizia si exactitatea acestor masuratori si calcule. Eu m-as multumi si cu erori de 10%( ceea ce in domeniul masuratorilor sunt erori mai mult deat grosolane). Eu vad mai multe probleme legate de aplicarea corecta a legislatiei in vigoare si a metdologilor acceptate decat insasi corectitudinea lor.


Si ca o paranteza, sa stiti ca nu e nimic rau ca se inventeaza noi unitati de masura, inclusiv "unitatile" repartitoarelor. Atat timp cat simplifica un process de calcul si nu altereaza rezultatele nu vad nimic rau in asta.
La urma urmei toate unitatile de masura fie ele stiintifice sau nu, sunt simple conventii.


PS, Nu sunt fanatic al sistemelor de incalzire cu repartitoare, dimpotriva, sunt chiar impotriva lor.
Intrebare: cum se rezolva aceasta situatie (reala de altfel) in Ro?
O familie pleaca in strainate- de 4 ani sint plecati, au lasat in grija administratorului apt. proprietate-decedeaza adminul intre timp. In strainatate, administratorul este un om extrem de cinstit, se lasa cheia la el si munca care o face este mult mai grea decit a celor din Ro( de obicei barbatii sint admin).Dupa decesul adminului, asociatia decideca o firma de administratie sa preia locul. Familia revine citeva zile acasa ptr. o inmormintare- timp in care au cerut firmei de citire si calcule caldura sa li se factura. Motivele, am explicat de multe ori,chiar daca nu locuiesti o perioada, se plateste inregistrarea de caldura care o arata termometrul. Au plecat si apt. a fost pus la vinzare de catre administratie pe motiv de neplata a facturii de caldura (factura mare). A contactat un avocat care stia ce trebuie sa stie, a gasit un administrator ( de la alt bloc)care sa depuna marturie . S-a incheiat: factura s-a sters, nu au ajuns la tribunal, s-a platit daune ( o suma frumoasa) catre proprietarul apt., administratia a fost concediata de asociatie. Nu am sa spun ce s-a intimplat-norocul omului a fost ca avocatul stia multe. Cum se rezolva acest gen de neplaceri si care este scorul final daca s-ar fi intimplat in Ro?





Ultima modificare: Marți, 24 Iulie 2012
Adriantot, moderator
Ba e importanta si unitatea de masura.
Daca topicul se refera la repartizare, atunci nu poti repartiza/imparti un nr total de Gcal sau Mw si sa rezulte "unitati". Asociatia cumpara de la CET energie termica, ce se poate masura in Gcal sau Mw, iar proprietarii consuma energie termica.

Metodologia de calcul este foarte proasta, este nestiintifica. Nu e vorba de exactitate absoluta, ci de existanta unor erori uriase de calcul, gen facturi de pana la 1800-2000 de lei pe luna, in unele orase. Factuile erau si anii trecuti, cand Gcal era mai ieftina. Eu stiu ca exista niste erori tolerate, admise chiar si pentru contoare de energie termica, dar eu nu vorbesc de erorile rezonabile. Vorbesc de erori la nivel de sute de procente in plus (cei care se incalzesc) sau pana la 70-80% (cei care se incalzesc indirect, avand calorifere inchise).

Nu repartitorul ca atare da asemenea erori, ci modul de aplicare a sistemului de repartizare. Repartitorul are erori mai mari decat un contor, fiind influentat de mai multi factori, dar acestea pot fi reduse considerabil prin respectarea conditiilor de montare (echilibrarea hidraulica) si aplicarea unor factori de corectie (transferul de caldura dintre apartamente). In aceste conditii ar scadea mult erorile de cost ale repartizarii.

Va asigur ca nici in cazul montarii contoarelor de energie in apartamente nu ar disparea erorile mari. Robinetii termostatici ar dergla identic instalatia. De aceea echilibrarea este prevazuta ca obligatorie si in cazul montarii contoarelor. Un contor ar inregistra mai precis energia cedata de agentul termic ce circula prin acel apartament, care nu e tot una cu necesarul de caldura al acelui apartament. Si fenomenul transferului de caldura dintre apartamente ar fi identic, nici contorul nu poate inregistra caldura indirecta, prin pereti.

Nu este doar teorie, ci si practica, demonstrata stiintific la nivel international.
"Multe alte popoare, mai serioase ca noi", folosesc repartitoarele, dar in alte conditii decat la noi.. Nu folosesc aceeasi metoda "mioritica" aplicata in Romania.
In Germania sau Franta, instalatiile de incalzire sunt reglate hidraulic, automatizate, astfel ca ei nu au erorile cauzate de inchiderea robinetelor termostatice. Acolo caldura se imparte doar partial in functie de indicatiile repartitoarelor, restul in functie de suprafata utila.
In Germania este vorba de Ordonanta privind decontarea dependenta de consum a costurilor de incalzire si apa calda din 20 ian 1989.
In Franta este vorba de Codul constructiilor si habitatului, din decembrie 1991.
Aceste informatii apar si in studiul „Contorizarea consumurilor de căldură pentru încălzire ...” -pr.dr.ing. L. Dumitrescu, Rev Instalatorul, nr. 1/2004, in care se prezintă deficiențele grave ale Normativului (anexa 3 a Ordinului ANRSC 233/2004) înainte cu 9 luni de a fi emis. Acel reputat specialist a participat la o dezbatere pe teama proiectului de normativ, ca președinte al Asociației Inginerilor de Instalaţii din România.

Despre care aplicarea carei legislatii vorbiti? Cea falsificata, a ANRSC sau cea privind instalatiile in constructii, anterioara si in vigoare si in prezent?

Nu intelegeti ca acelea nu sunt unitati de masura? Nu exista in stiinta, mai ales ca au fost inventate prin redenumirea unor grade celsius (temperaturi) in "unitati" care "masoara" energia termica.
Nu e totuna conventia celor mai reputati oameni de stiinta, cu practica firmelor sarlatane, preluata de ANRSC.

Eu nu sunt in principiu impotriva repartitoarelor, ci impotriva modului de aplicare a sistemului in Romania si a legislatiei care falsifica realitati stiintifice demonstrate la nivel mondial.
Folosirea lor permite o anumita reducere, limitata, a costurilor, in numite conditii tehnice si cu aplicarea unor factori de corectie, Reducerile mari, fanteziste, afecteaza confortul termic al ocupantilor si contin erori mari de calcul.
Ultima modificare: Marți, 24 Iulie 2012
darida, utilizator

Alte discuții în legătură

Cheltuieli caldura apartament debransat nea_marin nea_marin Bună ziua, Locuiesc într-un apartament debranşat de mai mulţi ani de la termoficare în care până astă toamnă nu a stat nimeni. La asociaţie mi ... (vezi toată discuția)
Repartizare costuri caldura in condominiu cu repartiroare si ct dodo2009 dodo2009 Buna ziua, vreau sa va prezint situatia din blocul meu si apoi va adresez si intrebarea la care va rog sa ma ajutati sa gasesc un raspuns bazat pe ... (vezi toată discuția)
Factura aberanta la caldura in arad NCorina NCorina Se vede clar ca vecini acestor batrani au ZERO la caldura. Ce spun cei care furnizeaza? ca sunt debransati ilegal, ca nu au facut redimensionarea instalatiei ... (vezi toată discuția)