avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 733 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Repartizare costuri energie termica
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Repartizare costuri energie termica

In Timisoara, pretul facturi de caldura, pe care o platesti la intretinere, a ajuns sa fie in functie de cati debransati sunt in bolc . Cei debransati, nu fac redimensionarea instalatiei si nici nu isi izoleaza tevile care le traverseaza apartamentul, asa ca cei care raman abonati COLTERMULUI ajung sa plateasca pe langa pierderile din retea si furtul vecinilor. Am facut doua sesizari la Primarie si una la Colterm, pentru ca nu mi-se pare corect sa suventionez caldura vecinilor si am primit din ambele parti un raspuns in doi peri. Din bloc singurul care nu este deacord cu debransarile este presedintele asociatiei care nu prea poate sa faca nimic, pentru ca cei debransati i-au contestat, functia pe motiv, ca nu este propietar al apartamentului (parinti lui fiind propietari). Vicepresedinta este prietena cu cei debransati si presedinta cenzorilor este deacord ca o centrala este mai rentabila decat sa fi cient Colterm, eu am convingerea ca si ea isi doreste instalarea unei centrale de apartament in vara acestui an. Centrala termica de bloc este super rentabila daca ai pereti calzi ai vecinilor si tevile fierbinti ale blocului si tu nu platesti mai nimic. Faptul ca s-au debransat de capul lor si ca sunt scazuti de la caldura nu mi-se pare nici corect si normal. Daca tot spui ca nu ai nevoie de caldura de la Colterm, nu ar fi normal sa si izolezi tevile si sa le zidesti? Viceresedinta blocului imi spune ca ea face ce vrea in apartament!!!! dar cum calculeaza factura la caldura? tot cum vor muschi ei? Ma intereseaza daca pot sa fac plangere penala administratorului, vicepresedintei blocului si presedintelui cenzorilor, motivul find furtul prin incarcarea facturi mele de caldura la plata intretineri.
Asta sustin si eu. Tocmai de aceea n-am inteles de ce ati abordat aceasta problema.
elga50 a scris:

Asta sustin si eu. Tocmai de aceea n-am inteles de ce ati abordat aceasta problema.

Am postat cu intentia de a-i explica d-lui johnpescar unele detalii cu privire la acest sistem. Din vorba in vorba sa ajuns si la taxa de citire. :)
Asta este ultimul raspuns primit de la Primarie

Stimata doamna N
Avand in vedere adresele RE2011-2555/16.11.2011,
SC2012-8109/19.04.2012, SC2012--8346/08.05.2012, www2012-831,www2012-836,
www2012-842, consideram ca ati fost informata atat dumneavoastra cat si
conducerea asociatiei de proprietari, asupra prevederilor legale privind
deconectarile se repartizarea cheltuielilor cu incalzirea.
Divergentele din cadrul asociatiei se solutioneaza de parti pe cale
amiabila, sau, daca acest lucru nu este posibil, solutionarea litigiului
este de competenta instantei de drept comun.
Va multumim pentru intelegere.
E dificil sa se dezbata un subiect atit de important pe opini nefondate, cu emotii si sentimente. Este prea important ca sa fie un mesaj aici care sa inceapa cu "eu cred".
Revin asupra mesajului meu cu rectificarile si transparenta de ultima ora. In sfirsit, rasuflu usurata dupa 2.5 luni de multe convorbiri internationale, cautari pe net, analizari si calcul, etc. referitor la modul de calcul & repartizare al caldurii, activitatea, etica, moralul al celor care reprezinta chiriasii unui bloc, etc.
Abreviatiile: CTB=consum total bransament/bloc; CC=consum comun; CIB=consum individual bransament/bloc; CCP=consum comun privat; CIP=consum individual privat; FPS=firma prestare servici (citit repartitor);
Batut in cuie: administratia are un contract cu FPS sa citeasca si repartizeze costurile de caldura. Administratia dicteaza cum se impart aceste repartizari- de la o luna la alta. (administratia cu care eu am tangenta).
Nov.2011: CTB=25.167875Gcal & CC=3.31%=>CIB=24.335915Gcal; CCP=4.48LEI & CIP=58.59LEI (fara comision servici)Total plata=64.47Lei
Dec.2011: CTB=33.724216Gcal & CC=4.14%=>CIB=32.329125Gcal; CCP=7.51LEI & CIP=89.86LEI =>Total plata=97.38LEI
Jan.2012: CTB=41.790256Gcal & CC=3.43%=>CIB=40.356951Gcal; CCP=7.72LEI & CIP=92.33LEI=>Total plata=100.05lei
Subliniez, apartament nelocuit cu "teava ingrosata" dupa ordinul 343/2010 (baie) si care a fost ascunsa situatia de catre administratie, hotarind pentru mine ca sa il platesc ca consum individual.(optinunile mele au fost eliminate cum ar fi: montare CT, eliminare calorifer baie,etc. Nu este intimplator ce face administratia, deoarece prsedintele asociatiei a platit caldura la 2 camere (2 persoane) pe decembrie 129,-lei cu consum repartitor de 0.52Gcal si eu am platit la 3 camere (0 persoane) aceasi luna 97.38,-lei cu consum repartitor de 0Gcal si consum baie 0Gcal (nu a butonat nimeni caloriferul care acum plateste generos luxul presedintelui).
Blocul are numai subsolul la consum comun. Tevile ingrosate si serpentinele/tevi la bai intra la consum individual (teava ingrosata mai mare cu 50% decit celelate) si nici un alt component nu este luat in calcul. De aici incepe creativitatea si etica FPS si administratia, care a cerut firmei o recalculare si a dorit-o dupa cum urmeaza:
Feb.2012: apare o perioada 01.11.2011-27.02.2012 si nicidecum luna feb.CTB=149.662745Gcal &CC=13.46%=> CIB=129.515520Gcal; CCP=108.49LEI &CIP=311.38LEI=>Total plata=419.87lei
Ar rezulta ca factura care ar trebui sa fie feb.2012 este de fapt suma celor 3 facturi scazuta din ultima, dar nu da la socoteala. Sa determin consumul pe feb.2012:
CTB (FEB)=149.662745Gcal -(25.167875Gcal+33.724216Gcal+41.790256Gcal )=48.980398GcalCC (FEB)=13.46%-(3.31%+4.14%+3.43%)=2.58% (asa ar trebui sa dea la calcul)
CIB (FEB)=129.515520Gcal-(24.335915Gcal+32.329125Gcal+40.356951Gcal)=32.493529GcalCCP=108.49LEI-(4.48LEI+7.51LEI+7.72LEI)=88.78LEI
CIP =311.38LEI-(58.59LEI+89.86LEI+92.33LEI)=70.60LEI
Verificare luna februarie 2012:
48.980398Gcal-2.58%=47.716703Gcal
(CIB) si nu 32.493529Gcal !!!!! (deci CC de 2.58% rezultat este fals, inseamna ca toate CC din lunile anterioare sint false)
Din nota de consum am CC pe 4 luni (vezi perioada) de 13.46% care este o inducere in eroare la cererea administratiei (sic) unde in realitate pe 4 luni (nov+dec+jan+feb) a fost aplicat CC de 44.54%, adica 33.66% pe februarie ar rezulta. Repartizarea caldurii este praf in ochi unde asociatia hotaraste dupa interesele celor destepti. Raspunsul d-nului coordonator la punctul de lucru al firmei"mi-a raspuns la reclamatie mea "repartizarea costurilor pentru caloriferul din baie s-a efectuat conform art.15,b) din Norma Tehnica ANRSC 343/2010".Asta am inteles intre timp dar nu sint capabili sa explice cum au facut calculele camuflate pe feb.2012. Se pare a algoritmul ii depaseste si administratia depaseste algoritmul.
Cei cu CT au platit CCP care l-am platit si eu, cei cu teava in baie interior bloc- generozitate in caldura pe bani putini, cei cu teava ingrosata sint sifonati ca au platit mult fara sa simta caldura si eu, care stau la baza acestei schema Ponzi- cu teava ingrosata la baie, 0 persoane, 0 Gcal folosite si portofelul deschis pentru administratie sa bage mina pina la cot si mai sus daca se poate fara restrictie. Un nou balamuc adaugat la multiplele posibilitati create pentru o asociatie de proprietari mincinoasa si abuziva de a isi bate joc dupa bunul plac de chiriasi.
Chiar daca nu se locuieste pe timp de iarna in apt. tot trebuie sa se plateasca caldura dar cu bun simt. Tehnic vorbind, repartitoarele incarca consum de la mediu inconjurator si diferente de temperatura- si ptr. cei care platesc teava ingrosata ca consum individual+ce se incarca la repartitor peste an (daca nu este locuit apt.) rezulta o mare nedreptate si abuz. Scuze ptr. mesaj lung. (numesc chiriasi, deoarece eu personal nu ma consider proprietar in aceste conditii de abuz si furt, fals de semnatura, induceri in eroar etc a unei administratii care se simte protejata oarecum sa comita ilegalitati care NU sint acceptate in lumea civilizata.)
Ultima modificare: Joi, 12 Iulie 2012
ContSters258042, utilizator
Doamna, daca repartitoarele dvs. inregistreaza si pe timp de vara , de ce nu chemati vreo televiziune sa filmeze tarasenia ?.Daca ii anuntati si filmeaza cum se schimba valorile fara agent termic, filmarea v-a face inconjurul lumii.:thumbup:

Alte discuții în legătură

Cheltuieli caldura apartament debransat nea_marin nea_marin Bună ziua, Locuiesc într-un apartament debranşat de mai mulţi ani de la termoficare în care până astă toamnă nu a stat nimeni. La asociaţie mi ... (vezi toată discuția)
Repartizare costuri caldura in condominiu cu repartiroare si ct dodo2009 dodo2009 Buna ziua, vreau sa va prezint situatia din blocul meu si apoi va adresez si intrebarea la care va rog sa ma ajutati sa gasesc un raspuns bazat pe ... (vezi toată discuția)
Factura aberanta la caldura in arad NCorina NCorina Se vede clar ca vecini acestor batrani au ZERO la caldura. Ce spun cei care furnizeaza? ca sunt debransati ilegal, ca nu au facut redimensionarea instalatiei ... (vezi toată discuția)