avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 843 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Repartizare costuri energie termica
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Repartizare costuri energie termica

In Timisoara, pretul facturi de caldura, pe care o platesti la intretinere, a ajuns sa fie in functie de cati debransati sunt in bolc . Cei debransati, nu fac redimensionarea instalatiei si nici nu isi izoleaza tevile care le traverseaza apartamentul, asa ca cei care raman abonati COLTERMULUI ajung sa plateasca pe langa pierderile din retea si furtul vecinilor. Am facut doua sesizari la Primarie si una la Colterm, pentru ca nu mi-se pare corect sa suventionez caldura vecinilor si am primit din ambele parti un raspuns in doi peri. Din bloc singurul care nu este deacord cu debransarile este presedintele asociatiei care nu prea poate sa faca nimic, pentru ca cei debransati i-au contestat, functia pe motiv, ca nu este propietar al apartamentului (parinti lui fiind propietari). Vicepresedinta este prietena cu cei debransati si presedinta cenzorilor este deacord ca o centrala este mai rentabila decat sa fi cient Colterm, eu am convingerea ca si ea isi doreste instalarea unei centrale de apartament in vara acestui an. Centrala termica de bloc este super rentabila daca ai pereti calzi ai vecinilor si tevile fierbinti ale blocului si tu nu platesti mai nimic. Faptul ca s-au debransat de capul lor si ca sunt scazuti de la caldura nu mi-se pare nici corect si normal. Daca tot spui ca nu ai nevoie de caldura de la Colterm, nu ar fi normal sa si izolezi tevile si sa le zidesti? Viceresedinta blocului imi spune ca ea face ce vrea in apartament!!!! dar cum calculeaza factura la caldura? tot cum vor muschi ei? Ma intereseaza daca pot sa fac plangere penala administratorului, vicepresedintei blocului si presedintelui cenzorilor, motivul find furtul prin incarcarea facturi mele de caldura la plata intretineri.
Repartitorul este ok in momentul in care nu este abuzat (sistem si consumator). Daca oamenii sint instruiti sa le foloseasca corect- nu e nici o problema. Daca sistemul, aici ma refer in deosebi la administratie, nu abuzeaza pozitia care o are, fara raspundere - nu e nici o problema.

"erori uriase de calcul,gen facturi de pana la 1800-2000 de lei pe luna, in unele orase. Factuile erau si anii trecuti, cand Gcal era mai ieftina"
Ar mai fi inca un motiv de unde sa rezulte facturi uriase, care nu l-ati pus in calcul.
In alte tari, nu se admite ca un bloc proprietate sa aiba forme de incalzire diferite. Toti au acelas sistem de incalzire, acealas tip de repartitor caldura, apometre, contor electric etc.

@adriantot Care este linia fina intre moderare si cenzurare? Sincer, nu inteleg ce se poate vorbi si ce nu pe acest forum. Nu stiu cind e cenzura si cind e moderare.

:offtopic: Nu mai deschid un o noua discutie. Intrebare scurta. scoaterea de la intretinere daca se face de catre administrator cu toate ca a fost trimisa preseidntelui, nu are nr. de evidenta, este valabila? Chiar daca este semnata si stampilata de administrator si nu de presedinte? Presedintele nu doreste sa puna semnatura pe nici o hirtie - in relatie cu situatia mea
Ultima modificare: Marți, 24 Iulie 2012
ContSters258042, utilizator
Interventie moderator
Un moderator poate modera, cenzurand, adica stergand, atacul la persoana si comentarea mesajelor celorlalti utilizatori si mesajele offtopic.
Va rog sa va pastrati in tema abordata.

Daca doriti sa stiti mai multe despre modul in care puteti posta in acest forum, va rog sa cititi Regulamentul forumului.
Raspunsul dat de domnul de mai sus este complet si competent. Vreau sa va fac numai cateva precizari, legate de modul cum se face la noi, nu in Timisoara:
1. Calculul repartizarii cheltuielilor cu caldura nu o face administratorul, ci firma care a instalat repartitoarele si care citeste sau primeste citirea indexelor repartitoarelor;
2. In fiecare luna, fiecare proprietar primeste fisa de calcul a repartizarii acestor cheltuieli de caldura, cheltuieli care se regasesc si in lista de repartizare a tuturor cheltuielilor afisata de administratie;
3. In aceasta fisa sunt trecute cheltuielile pe partile comune si pt consumul individual.
4. Partile comune sunt cam 15% din totalul cheltuielilor. Acestea se separa mai intai din valoarea facturii totale. Acestea se impart apoi pe fiecare consumator, in functie de cota parte indiviza.
5. Consumul individual consta din consumul efectiv, proportional cu unitatile citite pe repartitoare, si consumul pentru coloanele de incalzire si coloanele de distributie.
6. Cei debransati sunt scutiti numai de plata cheltuielilor efective, date de citirea repartitoarelor.

Consultati-va, mai intai, o fisa de a dvs.sa vedeti componentele ei, iar apoi trebuie sa vi se puna la dispozitie, aveti acest drept, o fisa de calcul la un apartament debransat. Ar fi bine, pentru comparatie, sa vedeti o fisa de pe aceeasi coloana cu dvs. Sumele trebuie sa difere numai la consumul efectiv pt. spatiile individuale. Nu cred eu ca cei debransat8i, asa cum spuneau si ceilalti, au facut izolarea conductelor "ca la carte", cu mansoane si cu zidire, astfel incat sa fie scutite de plata caldurii pentru coloanele interioare.

Mai trebuie sa va documentati de pe siteul ANRSC, desi explicatiile lor sunt foarte sofisticate. Trebuie sa insistati la administratie. Acum e mai greu pentru ca nu au fisele de calcul, dar poate si trebuie sa aiba niste centralizatoare primite de la firma care face calculele. Succes!
Cand am facut postarea de mai sus, marturisesc ca nu citisem toate interventiile. Ma refeream la raspunsul dlui. "grandanat". Pe de alta parte, nu vazusem ca nu aveti montate repartitoare in bloc. Deci, interventia mea este nula, neavand obiect, mai ales pe langa cele scrise de cei cu multa experienta in domeniu, cat si in cel juridic.
coco2012 a scris:

@adriantot Care este linia fina intre moderare si cenzurare? Sincer, nu inteleg ce se poate vorbi si ce nu pe acest forum. Nu stiu cind e cenzura si cind e moderare.

Va rog sa cititi regulamentul acestui forum si o sa constatati ca ati depasit de mai multe ori limitele permise de acesta. Aceasta este "linia fina" de care intrebati.
Puteti sa vorbiti aproape orice pe acest forum dar fiecare subiect la sectiunea lui. Avem sectiuni de discutii juridice, nonuridice, de discutii diverse, de politica s.a.m.d.
Aici discutam de asociatiile de proprietari si problemele lor.
Iar acest subiect a fost intitulat "Repartizare costuri energie termica" si nu teoria radiatoarelor, fizica nucleara sau chimia organica. Nu face subiectul acestei discutii stiinta sau nestiinta unui partener de dialog sau alte asemenea devieri de la subiect pe care le mai puteti inca citi si reciti.

Alte discuții în legătură

Cheltuieli caldura apartament debransat nea_marin nea_marin Bună ziua, Locuiesc într-un apartament debranşat de mai mulţi ani de la termoficare în care până astă toamnă nu a stat nimeni. La asociaţie mi ... (vezi toată discuția)
Repartizare costuri caldura in condominiu cu repartiroare si ct dodo2009 dodo2009 Buna ziua, vreau sa va prezint situatia din blocul meu si apoi va adresez si intrebarea la care va rog sa ma ajutati sa gasesc un raspuns bazat pe ... (vezi toată discuția)
Factura aberanta la caldura in arad NCorina NCorina Se vede clar ca vecini acestor batrani au ZERO la caldura. Ce spun cei care furnizeaza? ca sunt debransati ilegal, ca nu au facut redimensionarea instalatiei ... (vezi toată discuția)