Dupa ce-am depus la instanta a doua contestatie la executare, deoarece executorul nu respecta sentinta definitiva si irevocabila data la prima contestatie, si ...dupa ce am facut si sesizare la Cam. executorilor jud., primesc azi un plic de la executor in care scrie "prin prezenta va aducem la cunostinta ca la data de ....orele...la sediul Biroului exec. jud.... din... adresa..., se va proceda , in conformitate cu dispozitiile art. 500, art.504 si art. 507 C proc.civ., la vanzarea la licitatie publica a imobilului situat in ......Instiintarea s-a facut in conformitate cu disp. art. 504 alin 5 C proc.civ." Mentionez ca pe fata plicului este scris de mana " corectata dupa sentinta ". Ce se poate intelege din acest plic? Executorul continua executarea desi am depus contestatie sau incepe iar executarea insa cu respectarea senrintei? Eu ce fac cu contestatia depusa si la care am termen peste 5 zile in cazul in care executorul isi corecteaza greselile ?
Depinde ce a stabilit instanta prin aceasta sentinta. Astfel potrivit art. 404 (1) C. pr.civ. actul de executare contestat poate fi anulat sau se poate dipune indreptarea acestuia. In acest din urma caz executarea va continua de la ultimul act de executare, dupa indreptarea acestuia. In situatia dvs. inteleg ca s-a procedat la indreptarea actului de executare si s-a refacut publicatia de vanzare. Eventual puteti cere ca dupa refacerea publicatiei de vanzare sa se parcurga toate cele trei termene prevazute de art. 509 (2) pentru a obtine pretul cel mai mare. Puteti invoca art. 399 (2) potrivit caruia nerespectarea dispozitiilor privitoare la efectuarea oricarui act de executare atrage anularea actului nelegal. In concluzie chiar daca se reface publicatia de vanzare, trebuiesc parcurse toate cele trei strigari.
Instanta a anulat procesul verbal de situatie si procesul verbal de licitatie ( la al 2-lea termen) . Pe imobil sunt 2 proprietari, insa pentru al 2-lea coproprietar ( garant ipotecrar ) executorul nu a intocmit nici un act de executare. Instanta a stabilit ca si garantul trebuia citat si incunostintat. Deci consider ca exec. jud. avea obligatia se reinceapa executarea cu intocmirea corecta a pv de situatie , somatie, ...si pe urma publicatie de vanzare - primul termen . Pv de situatie l-a refacut dar in aceasi zi a facut si publicatia de vanzare ptr. al 3- lea termen de licitatie. Coproprietarului i-a trimis un ex. din pv de situatie si un exemplar din publicatia de vanzare. Cum se procedeaza la al 3-lea termen de licitatie ?
Am vorbit azi cu executorul jud.,..si nu a corectat nici o greseala. A spus ca el procedeaza corect. Deci nu vrea sa respecte hotararea instantei si gata. M-am gandit la urmatoare solutie : conf. art.506 ( alin 2) coproprietarul (garantul ipotecar- frate cu debitorul principal ) sa participe la licitatie si sa adjudece imobilul, insa va rog frumos sa-mi spuneti daca vor fi repercursiuni in ceea ce priveste contestatia la executare, deoarece este facuta de ambii proprietari ai imobilului ( garantul debitor si debitorul principal ). Gandesc in acest fel deoarece mai am in instanta doua procese in care garantul ipotecar a cerut anularea unor titluri executorii (in baza carora se executa imobilul), procese care se tot amana fiindca creditorii nu se prezinta. Cum sa fac ?
Debitorul tocmai a fost internat in spital. Asta ne mai lipsea. Ce fac eu, in calitate de sotie, in acest caz? Peste trei zile executorul vinde la licitatie imobilul? Trebuie sa anunt executorul despre internarea sotului ?
1. Da, trebuie sa anuntati executorul si sa ii comunicati dovada imposibilitatii de prezentare a debitorului (adeverinta sau certificat medical), intrucat procesul verbal despre desfasurarea si rezultatul fiecarei licitatii trebuie semnat si de debitor, potrivit art. 511.
2. Trebuia sa formulati cerere de suspendare provizorie a executarii silite pana la solutionarea cererii de suspendare in cadrul contestatiei la executare de catre instanta. Aceasta cerere s-ar fi judecat cu urgenta, in Camera de Consiliu.
3. Conform art 506 (3) coproprietarul ce detine cota parte din imobil poate participa la licitatie, fiind dispensat de cautiune. Faptul ca a formulat contestatie la executare, oricum nu mai conteaza daca data licitatiei este anterioara termenului de judecata a contestatiei. Legea nu prevede o astfel de interdictie, dar nu cred ca mai poate sustine ulterior contestatia...
Executare silita
getuta
in urma unei contestatii la executare instanta a hotarat : "s-a anulat procesul verbal de situatie, intocmit de executorul judecatoresc deoarece nu s-a ... (vezi toată discuția)