avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 813 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Poliţe de asigurare, reasigurare ... Accident cu victima - culpa comuna. Despagubeste ...
Discuție deschisă în Poliţe de asigurare, reasigurare şi probleme juridice conexe

Accident cu victima - culpa comuna. Despagubeste spitalizarea RCA-ul ?

Salut. O sa fac un scurt rezumat la cele intamplate.
Ma intorceam de la tara pe un drum judetean. Ma aflam singur intr-o autoutilitara de 3,5t goala. Intr-un sat, in timp ce depaseam un biciclist ce se deplasa pe aceeasi directie si acelasi sens cu mine, acesta a virat brusc stanga, impactul ne mai putand fi evitat.
Biciclistul (un copil de 12 ani) s-a ales cu o fractura de gamba (i s-a pus tija) si 2 dinti rupti. A stat internat in spital 8 zile, iar medicul legist i-a dat "circa 70 zile de ingrijiri medicale" (exact asa scrie pe hartia de la IML), ceea ce mi se pare inexplicabil de mult avand in vedere ca si doctorul care l-a operat a spus ca erau necesare cam 40. Dupa externare s-a dat o declaratie la politie din partea familiei copilului in care au mentionat ca nu au pretentii.
Acum urmeaza intrebarile:
1. Am inteles ca aceasta declaratie poate fi schimbata intr-un termen de 60 de zile de cate ori se vrea. Este adevarat?
2. Mi s-a mai spus de catre diverse persoane ca daca incepe urmarirea penala, singura parte de vina care mi s-ar asocia ar fi depasirea limitei de viteza (am avut cam multi metrii de frana - autoutilitara goala, fara abs, cauciucuri de iarna, cam +15C afara), iar parintilor li s-ar aduce acuzatii ca au lasat copilul nesupravegheat.
3. Tot de prin diverse parti mi s-a spus ca ar mai trebui data o declaratie in care sa mentionam ca "ne impacam, total, neconditionat si irevocabil". In aceste conditii, pe ce nume vine de plata spitalizarea? Poate ea fi acoperita de catre RCA? Am inteles ca ar fi undeva peste 5000 RON.

Multumesc anticipat!
Cel mai recent răspuns: doru_d74 , utilizator 06:40, 30 Martie 2012
Sfatul dlui avocat avluci este complect....asa se prezinta situatia de fapt.

Referitor la punctul 3:

Spitalul are dreptul sa recupereze cheltuielile de spitalizare de la: autorul accidentului, de la asiguratorul RCA al acestuia sau de la partea responsabil civilmente. In cazul in care victima se impaca cu autorul accidentului printr-o tranzactie, consecinta fiind retragerea plangerii prealabile, atunci spitalul isi poate recupera cheltuielile chiar de la victima.

Legea nr.95/2006 actualizata, prevede:

Art. 313. - (1) Persoanele care prin faptele lor aduc daune sanatatii altei persoane raspund potrivit legii si au obligatia sa repare prejudiciul cauzat furnizorului de servicii medicale reprezentand cheltuielile efective ocazionate de asistenta medicala acordata. Sumele reprezentand cheltuielile efective vor fi recuperate de catre furnizorii de servicii medicale. Pentru litigiile avand ca obiect recuperarea acestor sume, furnizorii de servicii medicale se subroga in toate drepturile si obligatiile procesuale ale caselor de asigurari de sanatate si dobandesc calitatea procesuala a acestora, in toate procesele si cererile aflate pe rolul instantelor judecatoresti, indiferent de faza de judecata.

(2) Furnizorii de servicii care acorda asistenta medicala prevazuta la alin. (1) realizeaza o evidenta distincta a acestor cazuri si au obligatia sa comunice lunar casei de asigurari de sanatate cu care se afla in relatie contractuala aceasta evidenta, in vederea decontarii, precum si cazurile pentru care furnizorii de servicii medicale au recuperat cheltuielile efective in vederea restituirii sumelor decontate de casele de asigurari de sanatate pentru cazurile respective.

Legea nr.136/1995 privind asigurarile si reasigurarile

Art. 49. - Asiguratorul acorda despagubiri, in baza contractului de asigurare, pentru prejudiciile de care asiguratii raspund fata de terte persoane pagubite prin accidente de vehicule, precum si tramvaie si pentru cheltuielile facute de asigurati in procesul civil, in conformitate cu legislatia in vigoare.

Art. 50. - Despagubirile se acorda pentru sumele pe care asiguratul este obligat sa le plateasca cu titlu de dezdaunare si cheltuielile de judecata persoanelor pagubite prin vatamare corporala sau deces, precum si prin avarierea ori distrugerea de bunuri.
In caz de vatamare corporala sau deces, despagubirile se acorda atat pentru persoanele aflate in afara vehiculului care a produs accidentul, cat si pentru persoanele aflate in acel vehicul, cu exceptia conducatorului vehiculului respectiv.

Se acorda despagubiri si in cazul in care persoanele care formuleaza pretentii de despagubiri sunt sotul (sotia) sau persoane care se afla in intretinerea proprietarului ori conducatorului vehiculului asigurat, raspunzator de producerea accidentului.

Pentru avarierea sau distrugerea bunurilor, despagubirile se acorda pentru bunurile aflate in afara vehiculului care a produs accidentul, iar pentru bunurile aflate in acel vehicul, numai daca acestea nu erau transportate in baza unui raport contractual existent cu proprietarul sau cu utilizatorul vehiculului respectiv, precum si daca nu apartineau proprietarului, utilizatorului ori conducatorului vehiculului raspunzator de producerea accidentului.

@alex
Politia instrumenteaza dosarul, dosar pe care il trimite la procurorul de caz, cu propunerea de NUP. Procurorul, in urma studierii dosarului, decide declarare NUP, caz in care dvs. sunteti absolvit de orice vina si..nu veti avea cazier. Daca procurorul decide alfel, urmeaza sa va prezentati in instanta impreuna cu parintii copilului. De aici in colo, depinde de instanta de judecata.
Daca parintii sunt asigurati, nu trebuie sa va faceti probleme referitor cost spitalizare.
Oricum, trebuie sa aveti o relatie amiabila cu parintii.
am trecut printr-o situatie similara.ba chiar vina era aproape exclusiv a mea.....
1. Daca in termen de 60 de zile nu se schimba declaratia parintilor dosarul va pleca la parchet cu propunerea de NUP.......SI NU SE MAI INTIMPLA NIMIC.
2. Daca parintii au pretentii atunci numai in cazul in care nu le satisfaceti pretentiile dosarul va pleca la parchet si incepe show-ul...nu este de preferat aceasta varianta pentru ca inseamna bani multi plus cazier. Deci trebuie sa tii de victima...sa va impacati..sa primesti NUP. pe mine m-a costat in total aproape 5.000lei toata povestea.
3. Copilul este asigurat prin efectul legii la sanatate. Spitalizarea costa intradevar undeva la 5.000lei bani care se vor plati, in cel mai rau caz de catre asigurator... citeste mai bine conditiile de asigurare inscrise pe polita.
FI OPTIMIST daca este bine copilul atunci totul trece......fa tot posibilul sa nu ajungi in instanta...si foarte important deocamdata fereste-te de avocati. Ei au un singur interes: deschiderea procesului care sa fie cit mai lung = cit mai multi bani pentru ei.
De cate ori v-au supravegheat parintii cand plecati cu bicicleta la plimbare in sat?
Ati accidentat un copil si va intrebati daca vi se face cazier? Daca era copilul dumneavoastra tot asa va intrebati? Nu mi se pare corecta atitudinea.
acum sunt mai linistit :) astazi am fost la control pentru a se vedea piciorul copilului, evolutia e buna. am fost si la notar unde s-a mai dat o declaratie ca suntem impacati si ca nu va cere despagubiri si ca nu ma va actiona in instanta.
relatia cu parintii este buna, tot astazi i`am mai cumparat si niste haine copilului, niste mancare, etc.
cat despre asigurarea parintilor... nu stiu ce sa zic, ei muncesc cu ziua prin sat. singurul venit legal cred ca este ajutorul de la primarie si alocatia copilului care este la scoala..

multumesc

Alte discuții în legătură

Victima accident rutier, cheltuieli de spitalizare foarte mari maria_3008 maria_3008 Buna seara, Sunt victima unui accident auto, produs pe timp de noapte prin tamponarea unui autovehicul cu o caruta nesemnalizata corespunzator, eu fiind ... (vezi toată discuția)
In urma unui accident rutier. Livius 74 Livius 74 Pentru un copil minor in urma unui accident rutier spitalizarea se plătește obligatoriu ? sau este scutita fiind minor. Mentionez ca am primit costurile cu ... (vezi toată discuția)
Vatamare corporala din culpa - accident auto, zile ingrijiri medicale gori macovei gori macovei Buna, am si eu o problema. sa spunem ca am lovit o persoana cu masina pe trecerea de pietoni. viteza mica 10-15 km/h, fata accidentata s-a lovit cu capul de ... (vezi toată discuția)