avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 788 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Contributie baneasca la hidroizolarea unui tronson de ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Contributie baneasca la hidroizolarea unui tronson de scara dintr-o asociatie de proprietari

locuiesc intru-un imobil format din trei scari de bloc fiecare scara fiind construita unitar . terasa blocului nu este desfasurata pe intreaga suprafata a ariei blocului ci este delimitata pentru fiecare scara in parte.
Intrebarea este; terasa de la unul din tronsoane respectiv scara nr.3 sa degradat foarte mult aceasta prezentand infiltrati in ap. de la nivelele superioare.
La repararea contribuie banesc numai locatari care stau pe aceea scara repectiva sau sunt
obligati sa participe toti locatari care fac parte din asociatia de proprietari in speta si de la scarile 1si2 .
Multumesc.
Cel mai recent răspuns: darida , utilizator 12:35, 14 Aprilie 2012
Comitetul executiv hotareste efectuarea reparatiilor la partile comune. Este bine sa existe o procedura de angajare a acestor cheltuieli, pe baza unui referat de necesitate. Se cer mai multe oferte de pret pentru efectuarea lucrarii, din care se alege oferta cea mai avantajoasa, cu respectarea reglementarilor tehnice in doemniu.
Costul reparatiilor se va repartiza proprietarilor conform legislatiei asociatiei de proprietari.
darida a scris:

Daca tot faceti hidroizolatie la acoperis, aveti grija sa impuneti in contract un termen de garantie de 10 ani. Acesta este termenul de garantie obisnuit pentru o asemenea lucrare, conform Ordinului M.L.P.T.L. nr. 607/2003...

Cititi cu atentie si vedeti ca acest ordin NU se refera la reabilitari si reparatii ale hidroizolatiilor, asa cum se specifica foarte clar la punctul 1.2.4. din normativ.
Nu se refera intradevar la reabilitari, in sensul ca Normativul NP-040-02 se refera la proiectarea, executarea si exploatarea hidroizolatiilor la clădiri noi ce se construiesc, nu tarteaza distinct problema reabilitarii.

Aceasta nu inseamna ca Normativul NP-040-02, aprobat prin Ordinului M.L.P.T.L. nr. 607/2003 nu se aplica in multe privinte si la reabilitarea hidroizolatiilor.

Ordinul M.T.C.T. nr. 1.732/2006 privind reabilitarea hidroizolaţiilor bituminoase ale acoperişurilor clădirilor", indicativ NP 121-06 M.Of nr 910/2006, prevede clar aplicabilitatea multor prevederi din NP-040-02, care sunt perfect valabile.

De ex:
1.2.3. Normativul se va aplica impreună cu:
- NP-040-02-Normativ privind proiectarea, executarea şi exploatarea hidroizolaţiilor la
clădiri;
1.4. TERMINOLOGIE
Normativul de referinţă pentru termenii utilizaţi este NP 040-2002 ... Lista se completează cu..
3.1.10. Caracteristicile produselor indicate în proiectul de reabilitare se stabilesc conform
normativului N.P:040/2002
3.3.7. Proiectarea componentei hidroizolante va respecta prevederile Normativului NP-040-02
etc.
Unele cerinte de calitate folosite la proiectarea si executarea hidroizolatiilor, sunt valabile si la reabilitare.
De ex, una din solutiile de reabilitare este conf 3.4.1. Refacerea intregii alcatuiri a termohidroizolaţiei acoperişului, care consta in desfacerea structurii de hidro şi termoizolaţie pana la structura de rezistenţă a acoperişului şi refacerea întregului ansamblu hidro şi termoizolant
De ce nu ar trebui sa existe aceeasi garantie ca si la o constructie noua?

Daca 3.4.2.3.Regenerarea hidroizolaţiei (aplicarea unei mase bituminoase
compatibilă cu suportul existent) reprezinta o măsură provizorie asigurand protectia hidrofugă pe o durată scurtă de timp (aproximativ 2 ani), o lucrare de reabilitare, mai complexa, in mod clar pretinde o garantie mai mare.
Ultima modificare: Luni, 9 Aprilie 2012
darida, utilizator
Vorbim discutii!
Ordinului M.L.P.T.L. nr. 607/2003, specifica foarte clar pe articole si cu liniute in ce situatii se apliaca si in ce situatii nu se aplica prevederile acestuia. Citez doar strict ceea ce discutam:
1.2.4. Prevederile prezentului normativ Nu se refera la :
- reabilitari si reparatii ale hidroizolatiilor

Asadar, daca vrem sa discutam despre reabilitari sau reparatii ale hidroizolatiilor, nu invocam prevederile acestui normativ.
O reparatie a hidroizolatiei unei terase de bloc poate avea o garantie de maxim 3 ani si nu 10 ani. Inspectoratul stat in constructii sanctioneaza firmele care amagesc beneficiarii prin promisiunea de garantie mai mare de 3 ani. Unele promit 5 - 10 ani garantie si peste 2-3 ani inceteaza activitatea, se desfiinteaza ca firme si dispar pentru a nu fi trase la raspundere si a mai asigura garantia de peste 3 ani.
Faptul ca nu se refera la reabilitare nu inseamna ca este incompatibil pentru reabilitare. Aceasta inseamna ca nu trateaza problema reabilitatrii, cand exista un anumit specific al situatiei, respectiv o hidroizolatie la care se iau anumite masuri specifice. Anumite prevederi sunt comune: materiale, metode de executare.
Adica la un o hidroizolatia unei constructii noi se poate da o garantie de 10 ani, iar la o constructie veche, unde se reface hidroizolatia de la 0, pct 3.4.1. din Ordinul M.T.C.T. nr. 1.732/2006, nu trebuie sa existe aceeasi garantie? Care este logica?
Nu preluati mecanic niste prevederi. Mai cititi si Ordinul M.T.C.T. nr. 1.732/2006, elaborat tot de INCERC, si veti vedea ca anumite prevederi sunt aplicabile. 1.2.3. Normativul se va aplica impreună cu NP-040-02-

Reabilitarea are mai multe variante. Daca pentru o carpeala cu bitum , masura temporara, (nu cu membrana bituminoasa), se prevede o garantie de 2 ani, pentru o reparatie mai serioasa garantia este de maxim 3 ani? #-o

Legea nr. 10/1995, art. 20: Controlul de stat al calităţii în construcţii se executa de către Inspecţia de stat în construcţii, … cu privire la aplicarea unitară a prevederilor legale în domeniul calităţii construcţiilor.
ISC poate aplica amenzi raportat la nerespectarea reglementarilor tehnice, nu dupa bunul sau plac. De unde reiese o asemenea tampenie ca garantia poate fi maxim 3 ani? Pe baza caror reglementari sau studii stiintifice spun asa ceva?
Faptul ca unele firme dau tepe, nu insemna ca o lucrarea de hidroizolatie corect executata nu poate avea garantie mai mare de 3 ani. Sunt 2 probleme distincte.
Sau ar trebui ca la fiecare 3 ani proprietarii sa scoata bani pentru reparatii?

Alte discuții în legătură

Modalitatea de calculul la intretinerea de proprietari cristina69sweet cristina69sweet Locuiesc intr-un bloc de locuinte care are ascociatie de proprietari individuala numai pentru scara noastra unde sunt 20 de apartamente.Mentionez ca sunt ... (vezi toată discuția)
Reabilitarea termica a acoperisului catalinmos catalinmos Buna ziua, Locuiesc in Brasov, intr-un bloc cu 4 etaje si 2 scari, un total de 35 de apartamente si din nefericire, locuiesc la etajul 4. S-a inceput ... (vezi toată discuția)
Reparatie acoperis bloc Crisib Crisib În urmă cu un an acoperişul blocului în care locuiesc a fost hidroizolat. La această reparaţie am contribuit toţi locatarii de pe coloana respectivă. ... (vezi toată discuția)