avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1926 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Paşapoarte, cărţi de ... cerere duplicatului certificatului de nastere in ...
Discuție deschisă în Paşapoarte, cărţi de identitate, acte de stare civilă - formalităţi, obţinere, probleme

cerere duplicatului certificatului de nastere in romania anuleaza certificatul de nastere anterior ?

locuiesc in italia de 10 ani ... am facut actele pentru obtinerea cetateniei italiene acum 2 ani dar pt moment actele predate ( dintre care si certificatul de nastere in original ) sunt la roma si nu se stie cand va fi totul gata !
intre timp mi-a scazut buletinul romanesc si curand va scadea si pasaportul !
in romania pt a reinoii buletinul imi trebuie certificatul de nastere ! practic mi s-a spus sa declar pierdit certificatul de nastere si sa cer duplicat . platesc amenzi pt pierderea certificatului si pt scaderea buletinului si mi le refac . intrebarea mea este : daca eu iau duplicat de pe certificatul de nastere mi se anuleaza cel care este in prefectura la roma??? cei de la roma apoi gasesc ca am dat la dosar un act care nu mai este valabil ?????????
Cel mai recent răspuns: yvk , utilizator 02:06, 28 Aprilie 2012
yvk, :bow:
Nu aveam de unde sa stiu.

Logic, tot ce spuneti (atat dvs. cat si Justitiarul71) este adevarat. E absurd ca utilizatoarea sa ramana fara acte romanesti pentru ca i s-a cerut originalul certificatului de nastere, dar ar face fals in declaratii solicitand un duplicat (spun asta pentru ca motivul cererii in cazul dumneaei nu poate fi decat pierdere - nu furt, ca nu ar avea dovada ca a reclamat acel furt).

La fel de absurda este si solicitarea depunerii originalului.

Insa in opinia mea faptul ca dureaza atat de mult analiza dosarelor ma face sa ma gandesc ca n-or fi chiar atat de darnici cu acordarea cetateniei. De aceea nu imi permit sa ii spun Scoateti duplicat ca nu au cum sa se lege de chestia asta.

Macar in privinta unui aspect cred ca suntem de acord: duplicatul unui act anuleaza originalul. Nu pot fi valabile ambele, chiar daca se refera la aceeasi persoana.
Conform art. 147 alin. 1 din HG 64/2011, certificatele de stare civila se elibereaza, la cerere, persoanei indreptatite, personal, prin imputernicit cu procura speciala, autentificata conform prevederilor art. 72 alin. (6), pe baza inregistrarilor si a mentiunilor inscrise in registrele de stare civila, inclusiv din registrele intocmite de parohii, din cele detinute de primarii si de Arhivele Nationale.
Nu se precizeaza ca cererea trebuie motivata sau ca se elibereaza un nou certificat numai in caz de pierdere, furt sau distrugere.
Pentru cazurile acestea, exista un art. distinct, 155: In caz de pierdere, furt sau distrugere a certificatului de stare civila, persoanei indreptatite i se elibereaza, la cerere, un nou certificat, cu perceperea taxei legale de timbru; cererea pentru eliberarea noului certificat trebuie sa cuprinda, in mod amanuntit, imprejurarile in care acesta a fost pierdut, furat sau distrus, intocmita potrivit modelului prevazut in anexa nr. 59.
In privinta anularii certificatului vechi, nu am gasit decat un articol, care se refera la eliberarea certificatelor cu mentiuni, dar poate n-am studiat cu destula atentie.
Art. 150 (1) La eliberarea certificatelor cu mentiuni, rubricile se completeaza cu datele inscrise initial in actele de stare civila, iar mentiunile se reproduc intocmai; certificatele de stare civila eliberate anterior se retrag si se anuleaza.

Personal, mi se pare normal sa fie anulat un certificat declarat pierdut sau furat, dar nu sa fii obligat sa declari pierdut un certificat care se afla retinut de o autoritate straina intr-un dosar in curs de solutionare.

oau..... cat este de complicata situatia !!!!!!! in concluzie ce ar trebuii sa fac ? in romania doamna della evidenta populatiei mi-a spus ca singura solutie este sa-l declar pierdut ca pe ei nu-i intereseaza ce se intampla in strainatate si ca ei lucreaza dupa legea romana ! o sa incerc la consulat la milano zilele acestea si o sa va tin la curent !!!!!!!!!!
Mi-e teama sa nu va fi speriat degeaba - mai ales eu.
Daca tot mergeti la consulat, spuneti despre ce e vorba si ei va vor spune daca e vreun ''pericol'' sa declarati pierdut acel certificat.

E absurd sa ramaneti fara act de identitate romanesc din cauza autoritatilor italiene.
Ambasada spune ca pot solicita duplicatul fara sa mi se ceara motivul. Asta inseamna ca nu am nevoie sa-l declar pierdut.
Asa ca o sa-l cer aici .
Multumesc tuturor pt ajutor!
Ultima modificare: Miercuri, 4 Aprilie 2012
Ares-3, moderator

Alte discuții în legătură

Duplicat certificat nastere minor marafx marafx va rog un raspuns competent la urmatoarea intrebare Sunt mama una minore de 13 ani ( 14 peste putin) Locuiesc in Italia si am pasaport romanesc nu cetatenie ... (vezi toată discuția)
Duplicat certificat nastere pentru cetatean roman si italian, cu domiciliul in italia zorana85 zorana85 Buna seara, Va rog sa ma ajutati cu un raspuns la urmatoarea situatie: -tatal meu, cetatean roman, locuieste de 10 ani in Italia unde are si domiciliu ... (vezi toată discuția)
Probleme cu pasaport copil btmariuss btmariuss Buna ziua, am o problema si vreau sa ma lamuriti, daca puteti? O ruda a nascut in Italia anul trecut, copilul are in momentul de fata 8 luni. Are certificat ... (vezi toată discuția)