avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1892 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Paşapoarte, cărţi de ... cerere duplicatului certificatului de nastere in ...
Discuție deschisă în Paşapoarte, cărţi de identitate, acte de stare civilă - formalităţi, obţinere, probleme

cerere duplicatului certificatului de nastere in romania anuleaza certificatul de nastere anterior ?

locuiesc in italia de 10 ani ... am facut actele pentru obtinerea cetateniei italiene acum 2 ani dar pt moment actele predate ( dintre care si certificatul de nastere in original ) sunt la roma si nu se stie cand va fi totul gata !
intre timp mi-a scazut buletinul romanesc si curand va scadea si pasaportul !
in romania pt a reinoii buletinul imi trebuie certificatul de nastere ! practic mi s-a spus sa declar pierdit certificatul de nastere si sa cer duplicat . platesc amenzi pt pierderea certificatului si pt scaderea buletinului si mi le refac . intrebarea mea este : daca eu iau duplicat de pe certificatul de nastere mi se anuleaza cel care este in prefectura la roma??? cei de la roma apoi gasesc ca am dat la dosar un act care nu mai este valabil ?????????
Cel mai recent răspuns: yvk , utilizator 02:06, 28 Aprilie 2012
yvk aveti dreptate. Instructiunile nu sunt inaccesibile publicului pentru ca fiecare serviciu are avizier unde afiseaza anunturi prin care informeaza publicul cu privire la anumite aspecte ori legi noi aparute. In ultimul an s-au dat atat de multe legi si ordonante pe stare civila, dupa care au venit cu radiograme, peste radiograme incat e normal ca cetateanul sa fie zapacit, dar ganditi-va la ofiterii de stare civila care nu mai stiu de capul lor.
Eu sunt putin mai paranoica asa ca va expun urmatoarea situatie... Declar pierdut un certificat de nastere si o carte de identitate si solicit altele noi. Cu cele vechi fac o mica afacere si le dau unui prieten care lucreaza in strainatate si are ceva interdictii(asta pana sa-mi iasa actele noi). Nu gratis, ca totul costa... Sunt un pic slab de cap si nu realizez ce riscuri implica acest lucru ma intereseaza doar profitul imediat. Nu vreau sa dau idei nimanui dar ganditi-va ca nu e vorba de ceva lipsit importanta, e vorba de acte.
Sau sa spunem ca am pierdut actele si cineva le gaseste si le foloseste in scopuri nu tocmai ortodoxe. Te mai trezesti si ca esti urmarit pentru ceva ce n-ai facut. Daca ti-ai facut alte documente poti dovedi cu inscrisurile de la starea civila si de la evidenta ca tu de fapt ai declarat documentele ca fiind pierdute ele devenind nule de drept. Si te-ai scos.
Ma si pot casatori daca am certificat de nastere si act de identitate. Si te trezesti ca ai pus de-o bigamie cand vrei sa te casatoresti de drept pentru ca s-a casatorit altcineva cu actele tale inaintea ta.
Si cred ca mai sunt o groaza de exemple cu ce poti face cu certificatul respectiv.
Stiti dumneavoastra cate substituiri de persoana s-au facut cand o persoana s-a folosit de certificatul altei persoane ca sa-si faca act de identitate. Vedeti cazurile de copii rromi care nu sunt declarati la nastere iar ulterior se fura certificatul unei rude si se facea act de identitate. E drept ca acum e mai greu de cand cu sistemul informatic dar pe vremea buletinelor au fost foarte multe cazuri. Unele nu sunt descoperite inca.
In concluzie, masurile astea excesive nu prea au rost. Cel care-si vinde identitatea este chiar favorizat, putand declara actele pierdute ca sa se puna la adapost in fata legii... in timp ce cetateanul onest trebuie sa-si asume o declaratie falsa ca sa obtina un certificat de stare civila... si chiar sa suporte anumite consecinte prin anularea certificatului vechi.
Din pacate, multe legi sunt croite de parca am fi o natie de infractori. Raufacatorii vor gasi intotdeauna portite sa fenteze legea, in timp ce cetateanul onest are de suferit din cauza legislatiei intortocheate si a birocratiei excesive.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Duplicat certificat nastere minor marafx marafx va rog un raspuns competent la urmatoarea intrebare Sunt mama una minore de 13 ani ( 14 peste putin) Locuiesc in Italia si am pasaport romanesc nu cetatenie ... (vezi toată discuția)
Duplicat certificat nastere pentru cetatean roman si italian, cu domiciliul in italia zorana85 zorana85 Buna seara, Va rog sa ma ajutati cu un raspuns la urmatoarea situatie: -tatal meu, cetatean roman, locuieste de 10 ani in Italia unde are si domiciliu ... (vezi toată discuția)
Probleme cu pasaport copil btmariuss btmariuss Buna ziua, am o problema si vreau sa ma lamuriti, daca puteti? O ruda a nascut in Italia anul trecut, copilul are in momentul de fata 8 luni. Are certificat ... (vezi toată discuția)