avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 528 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Ordonanta presedentiala
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Ordonanta presedentiala

Buna ziua tuturor! In baza carui fapt o instanta judecatoreasca da aceasta ordonanta presedentiala? O poate cere chiar si un parinte denaturat si i se va accepta? sau cum functioneaza? va multumesc!
Cel mai recent răspuns: catacata2011 , utilizator 13:35, 5 Aprilie 2012
Ordonanţa preşedinţială se încadrează printre procedurile speciale reglementate de Codul de procedura civilă, şi impune, pe lângă toate condiţiile de bază prevăzute de leguitor pentru admisibilitatea unei cereri, şi condiţii speciale de admisibilitate.

Codul de procedură civilă stipulează că ordonaţa preşedinţială poate fi formulată doar pentru ca instanţa să ordone măsuri vremelnice în cazuri grabnice, pentru păstrarea unui drept care s-ar putea păgubi prin întârziere, pentru prevenirea unei pagube iminente şi care nu s-ar putea repara , precum şi pentru înlăturarea piedicilor ce s-ar putea ivi cu ocazia unei executări.

Faţă de aceste menţiuni urmează să constataţi că ordonanţa preşedinţială nu este o acţiune de obişnuită, pe care o putem formula în orice moment şi condiţii, ci este o acţiune specială, care poate fi formulată numai pentru luarea unor măsuri urgente şi temporare, care dacă nu s-ar adopta ar determina numeroase prejudicii părţii în cauză.


Pentru infractiunea de marturie mincinoasa, puteti depune dumneavoastra plangere.

Eu va multumesc si va inteleg mesajul dar daca e asa atunci cum se face ca pe langa procesul pt incredintare instanta a acceptat si aceasta cerere pt ordonanta presedintiala care in paralel cu procesul de fond a durat 4 luni de zile? Sunt putin derutat si nu inteleg nimic
Este foarte dificil sa se probeze ca martorii mint in astfel de procese.
In astfel de procese se cam minte si instantele cam stiu...dar nu le intereseaza.
Aveti dreptate domnu avocat, din pacate! Se poate face recurs dupa pronuntarea instantei referitor la ordonanta presedintiala? Cum poate o instanta sa incredinteze un minor unui parinte fara sa fie efectuata ancheta psihosociala la domiciliul acestuia? Este posibil asa ceva? Acel parinte nu are conditii si nici un venit legal,deci nu poate demonstra ca are un venit stabil si nici conditii decente pentru a intretine un minor! Deci onorata instantpe ce sa bazat cand sa pronuntat? unde este interesul major al minorului? #-o

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Despre ordonanta presidentiala corigherghe corigherghe Se poate \"incepe\" o ordonanta presidentiala pentru stabilirea domiciliului unui minor, in cazul in care exista riscul de a fi luat de celalalt parinte? (vezi toată discuția)
Ordonanta presedintiala abby abby Este competenta instanta de judecata sa se pronunte asupra unei cereri dee ordonata presedintiala cand sotii sunt despartiti in fapt, nu s-a initiat actiunea ... (vezi toată discuția)
Unde pot depune cererea de ordonanta... Cezar66 Cezar66 Pot depune cererea de ordonanta prezidentiala la alta instanta (adica nu la cea de care apartine domiciliul paratului ) ? (vezi toată discuția)