avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 785 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Optiune succesorala
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Optiune succesorala

Cum pot afla daca cineva a dat declaratie de optiune succesorala la notar in urma decesului bunicului meu din anul 1991? Sunt interesat sa aflu daca s-au dat declaratii de acceptare legate de mostenirea bunicului. Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: dgmaster , utilizator 17:10, 22 Aprilie 2012
Multumesc pentru raspunsuri dar n-am inteles la ce se refera ultimele postari. Stiu ca intotdeauna instanta competenta e cea din "zona" unde se afla bunurile in discutie.
Instanta competenta poate fi si cea de la ultimul domiciliu al defunctului, indiferent de locatia bunurilor
Ati avut de a face cu astfel de procese in care elementul cheie sa fie neexprimarea unei optiuni privind mostenirea? Sunt frecvente in practica judiciara? Cred ca despre uzucapiune nu se poate vorbi in cazurile cu mai multi mostenitori atat timp cat n-au trecut 30 de ani de la deschiderea succesiunii.
Alex_Munteanu a scris:

Instanta competenta poate fi si cea de la ultimul domiciliu al defunctului, indiferent de locatia bunurilor


Sau numai cea de la ultimul domiciliu al defunctului?

Discutam despre competenta in materie succesorala.

:bow:
Pai daca defunctul a avut domiciliul in strainatate, nu se aplica acest „numai”

Alte discuții în legătură

Succesiune mac6 mac6 Sunt instiintat dupa aproape sapte ani de decesul unei rude.Este o fapta care pedepsibila aceasta lipsa de diligenta a celorlati mostenitori care nu au anuntat ... (vezi toată discuția)
Succesiune dislexic dislexic Mama a 3 frati a decedat in data de 01.10.2005, lasand mostenire o casa cu gradina - 700mp. La 01.03.2007 au fost platite impozitul, lumina etc doar de catre ... (vezi toată discuția)
Acceptare tacita a mostenirii. Cristian Racaceanu Cristian Racaceanu In urma unei solicitari la Uniunea Notarilor Publici am aflat ca nu s-a deschis succesiunea dupa bunicul meu decedat in 2009 si nimeni nu si-a manifestat ... (vezi toată discuția)