avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 493 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Hotarare judecatoreasca nemotivata si necomunicata
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

Hotarare judecatoreasca nemotivata si necomunicata

In data de 12.02.2012 s-a pronuntat o sentinta judecatoreasca intr-un litigiu de munca .Nu am primit nici pana astazi aceasta hotarare judecatoreasca , iar societatea inspre care am indreptat plangerea si-a mutat punctul de lucru , a instrainat o pare din bunuri si alte chestii de genul acesta.
Noi suntem un numar de 16 fosti salariati care nu ne-am luat ultimul salariul ( mai precis salariul cuvenit pe luna martie 2011 ) ce mai putem face in aceasta situatie ? Si care este teremnul in care se poate edita aceasta hotarare judecatoreasca?



Cel mai recent răspuns: aidu , utilizator 07:11, 12 Decembrie 2014
Dupa parerea mea termenul nu este de recomandare...
Este stipulat in lege ca sa fie respectat.
Insa, sunt aglomerati...
Buna seara .
Motivarea/redactarea hotararii trebuie efectuata in 30 de zile de la pronuntare,conform art.264 Cpc .
Sa nu credeti ca,mai ales daca este vorba de Judecatorie, unde dosarele sunt mult mai multe, vi se si va comunica, fara o solicitare din partea dvs.hotararea in cauza .
In concluzie,trebuie sa faceti o cerere in acest sens.Efectele hotararii fata de dvs.se produc de la comunicare .
Cu stima,
Marius Bote .
Potrivit art. 264, alin. (1) Cod procedura civila, motivarea hotararii se va face in cel mult 30 de zile de la pronuntare. Termenul de 30 de zile are caracter de recomandare, astfel incat depasirea lui nu va afecta valabilitatea hotararii, ci poate sa atraga, cel mult, sanctiuni disciplinare pentru judecatori. Asa se retine in toata literatura de specialitate, plecand de la Viorel Mihai Ciobanu si ajungand la Gabriel Boroi.

Termenele sunt de recomandare sau relative daca, in caz de nerespectare, nu afecteaza validitatea actelor, ci atrag doar sanctiuni disciplinare sau pecuniare pentru cei care se fac vinovati de nerespectarea lor.
Ultima modificare: Vineri, 6 Aprilie 2012
Gabriela Pintea, Consilier juridic
Da, faptul ca nu constituie un viciu de procedura este indubitabil.

Referirea la obligativitate nu viza un viciu de procedura care sa poate fi invocat cu succes in caile de atac, ci obligativitatea de a respecta un termen, un drept recunoscut de lege petentului ( reclamant, sau dupa caz parat,etc).
Daca legiuitorul nu prevedea niciun termen atunci insemna ca ramane la latitudinea absoluta a judecatorului cand sa faca redactarea hotararii judecatoresti si din acest motiv legea trebuie respectata pe cat posibil, adica termenul de 30 de zile.

Ultima modificare: Vineri, 6 Aprilie 2012
CLAUDIU LASCOSCHI, Avocat
Buna seara,
Intrati pe site/ul noul portal, dati pe instanta la care s-a judecat cauza si vedeti care este stadiul procesual, adica unde se afla dosarul. Pe site apare harta Romaniei si dati pe judet, iar apoi pe numar de dosar. Acolo veti vedea daca Tribunalul mai este la Tribunal. Dupa care intrati pe Curtea de Apel si vedeti daca este dosarul pe acolo. Daca este acolo inseamna ca s-a declarat recurs. Dupa care incersati sa faceti o solicitare de urgentare a redactarii hotararii. In lege termenul de redactare este de 30 de zile dar nu am observat a se respecta. Spre exemplu am avut un dosar in care pronuntarea a fost in decembrie si am primit hotararea pe 26.03.2012 (după 3 luni).
Asa ca legea spune multe, dar...ei o redactează când au timp.

Alte discuții în legătură

Termen pt motivarea sentintei pop sorin pop sorin Buna seara Tribunalul Comercial admite actiunea reclamantului in data de 05.09.2011. Desi am facut adrese repetate pt urgentarea motivarii si comunicarii ... (vezi toată discuția)
Inca nu am primit hotararea instantei desi au trecut 3 luni de la pronuntare miliuta miliuta Au trecut mai bine de trei luni si inca nu am primit Hotarirarea definitiva si irevocabila de divort .Raspunsul invocat de de avocat este ca ,inca nu a fost ... (vezi toată discuția)
Cerere de urgentare a redactarii hotararii judecatoresti ContSters247399 ContSters247399 am si eu o intrebare. de cate ori se pot face cereri de urgentare a redactarii hotararii judecatoresti?? am facut o cerere deja si astept si nu a venit ... (vezi toată discuția)