avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 657 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Hotarare judecatoreasca nemotivata si necomunicata
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

Hotarare judecatoreasca nemotivata si necomunicata

In data de 12.02.2012 s-a pronuntat o sentinta judecatoreasca intr-un litigiu de munca .Nu am primit nici pana astazi aceasta hotarare judecatoreasca , iar societatea inspre care am indreptat plangerea si-a mutat punctul de lucru , a instrainat o pare din bunuri si alte chestii de genul acesta.
Noi suntem un numar de 16 fosti salariati care nu ne-am luat ultimul salariul ( mai precis salariul cuvenit pe luna martie 2011 ) ce mai putem face in aceasta situatie ? Si care este teremnul in care se poate edita aceasta hotarare judecatoreasca?



Cel mai recent răspuns: aidu , utilizator 07:11, 12 Decembrie 2014
Regula in materie de comunicare a hotararilor judecatoresti (ceea ce se intampla în practica) este ca aceasta se comunica dupa trecerea unei perioade de timp de cel putin 2 luni. Altfel spus trebuie sa te astepti ca hotararea sa iti fie comunicata dupa data de 12.04.2012. Termenul de declarare a recursului este de 15 zile si curge din momentul comunicarii hotararii pentru partile lipsa respectiv din momentul pronuntarii pentru partile prezente.
Buna seara,

Puteti incerca aceasta varianta pentru accelerarea pronuntarii hotararii:


Data: ..........

DOMNULE PREªEDINTE,

Subsemnaţii ............. în calitate de reclamanţi în Dosarul nr. ..... al Judecătoriei ....... , în temeiul art.20,21 din Constituţia României raportate la art. 6, primul paragraf, Convenţia Europeană a Drepturilor Omului şi libertăţilor fundamentale, formulăm:

CERERE PENTRU ACCELERAREA REDACTÃRII HOTÃRÂRII
PRONUNŢATÃ DE COMPLETUL...
A JUDECÃTORIEI ..........,
ÎN DOSARUL NR.....

În fapt:
La completul ...ultimul termen de judecată a fost la data de ...... , termen la care instanţa a admis acţiunea formulată şi precizată de către reclamanţi.
Menţionăm că nu ne adresăm dumneavoastră cu privire la fondul cauzei dosarului arătat dar, ne adresăm dumneavoastră cu privire la respectarea procedurilor legale, pe care noi le-am respectat pe tot parcursul derulării acestui proces, şi care, constatăm că sunt încălcate chiar de către instanţele de judecată.
Astfel, după cum puteţi constata din cele expuse mai sus, în dosarul nr.....al Judecătoriei .........hotărârea a fost pronunţată de peste 60 de zile, iar această hotărâre încă nu a fost motivată şi redactată.
Aducem în atenţia dumneavoastră faptul că în acest proces, completul de judecată a pronunţat hotărârea la data de .... şi conform dispoziţiilor art. 264, alin. (1) Cod procedură civilă, aceasta trebuia motivată şi redactată în termen “de cel mult 30 zile de la pronunţare”.
Înţelegem faptul că instanţele de judecată sunt supra-aglomerate cu dosare dar, considerăm că acest lucru nu poate justifica o întârziere de 2 ori peste termenul legal imperativ stabilit de legiuitor.
Nu am formulat cereri absurde pentru respectarea termenului imperativ stabilit de legiuitor, cunoscând realităţile cu care se confruntă instanţele de judecată, dar considerăm că ar fi trebuit să fie respectat cel puţin un termen cât mai apropiat de termenul stabilit prin dispoziţiile art. 264 din Codul de procedură civilă.
Ceea ce însă nu înţelegem este tergiversarea şi prelungirea nejustificată a soluţionării definitive a acestui proces, prin neîndeplinirea atribuţiilor legale pe care le are instanţa, această hotărâre trebuind la un moment dat, totuşi, să fie şi motivată, şi redactată, indiferent cum.
Considerăm că prin atitudinea nelegală, adoptată de acest complet de judecată, ni se încalcă dreptul fundamental, constituţional şi legal, de soluţionare cu celeritate a pricinei dedusă judecăţii, pentru finalizarea acestui proces în mod echitabil şi legal.
Menţionăm că dorim urgentarea redactării hotărârii pronunţate la termenul din..., şi datorită faptului că în speţă este vorba despre un litigiu de muncă, care produce efecte persoanelor implicate.
Cele dispuse de către instanţă nu pot fi executate fără a avea hotărârea motivată, situaţie care ne provoacă prejudicii.
Ca urmare a celor expuse mai sus vă rugăm să luaţi, în limitele atribuţiilor cu care sunteţi învestit, orice măsuri legale, pe care le consideraţi necesare, să fie motivată şi redactată hotărârea menţionată.

În drept: art.20,21 din Constituţia României; art. 6, primul paragraf, Convenţia Europeană a Drepturilor Omului şi libertăţilor fundamentale.

Asigurându-vă de cea mai deplină consideraţie,

Reclamanţi ,,,,,

Cu stimă,





Gabriela Pintea a scris:

Potrivit art. 264, alin. (1) Cod procedura civila, motivarea hotararii se va face in cel mult 30 de zile de la pronuntare. Termenul de 30 de zile are caracter de recomandare, astfel incat depasirea lui nu va afecta valabilitatea hotararii, ci poate sa atraga, cel mult, sanctiuni disciplinare pentru judecatori. Asa se retine in toata literatura de specialitate, plecand de la Viorel Mihai Ciobanu si ajungand la Gabriel Boroi.

Termenele sunt de recomandare sau relative daca, in caz de nerespectare, nu afecteaza validitatea actelor, ci atrag doar sanctiuni disciplinare sau pecuniare pentru cei care se fac vinovati de nerespectarea lor.


:), imi cer scuze, nu stiu limba Romana foarte bine, nici macar aia de la cei 7 ani.

"in cel mult 30 zile de la pronuntare" inseamna RECOMANDARE?

CEL MULT este IMPERATIV.

pacat.

Cu toate acestea, în Regulamentul pentru organizarea şi funcţionarea instanţelor, aprobat prin Ordinul nr.991/C/1993 al Ministerului Justiţiei, se reglementează măsurile ce se dispun de instanţă la primirea sesizării, stabilindu-se că prin acestea trebuie să se asigure soluţionarea cu celeritate a cererilor primite şi că aceleaşi măsuri trebuie luate, în acelaşi scop, şi de către judecătorul căruia i s-a repartizat cauza spre soluţionare ( art.44 ).
De asemenea, Codul de procedură civilă cuprinde o suită de norme prin care se asigură soluţionarea, într-un termen rezonabil, a cererilor deduse judecăţii, indiferent de natura lor. Dintre acestea, cele mai importante sunt cele din art. 155 alin.1 şi art.156 alin.1, care permit amânarea judecăţii, o singură dată, pe temeiul învoielii părţilor, respectiv pentru lipsă de apărare temeinic motivată, precum şi cele din art.260 alin.1 şi art.264 alin.1 Cod procedură civilă, potrivit cărora pronunţarea se poate amâna pentru un termen ce nu poate depăşi 7 zile, iar redactarea hotărârii se face în termen de 30 de zile de la pronunţarea ei.

citat din:
DREPTUL LA UN PROCES ECHITABIL ªI ACCESUL LIBER LA JUSTIŢIE
(art.6 din Convenţia Europeană a Drepturilor Omului)

Judecatori RALUCA MOGLAN CULEA
NINA ECATERINA GRIGORAª
CURTEA DE APEL BUCURESTI
Ultima modificare: Sâmbătă, 7 Aprilie 2012
Gabriela Pintea, Consilier juridic
V-am dat mai sus definitia termenului relativ, ar fi trebuit ca macar sa o cititi inainte sa scrieti ceva ce credeti dvs. ca are legatura cu discutia. Termenele relative (de recomandare) nu sunt opusul termenelor imperative, insa nu va dau alte definitii intrucat prefer sa raspund unor persoane cu nevoi reale, nu celor care scriu pe un forum de discutii juridice fara sa stie despre ce scriu dar cu pretentia ca stiu. Facultatea de Drept nu se face nici pe forumuri, nici prin corespondenta si nici nu a fost o scoala de sase luni pentru unii dintre noi.

Este evident ca nu aveti legatura cu domeniul. Daca ati fi avut, nu ati fi facut nicio afirmatie de natura sa contrazica ceea ce am invatat cu totii de la Viorel Mihai Ciobanu, o somitate in domeniu. Va recomand sa cititi Drept procesual civil. Curs selectiv, Viorel Mihai Ciobanu, Gabriel Boroi si Traian Cornel Briciu, cap. IV - Actele de procedura si termenele de procedura, Editura CH Beck, Bucuresti, 2011.

Termenul prevazut la art. 264, alin. (1) Cod procedura este si ramane unul de recomandare. Incercati sa nu mai interveniti in discutii cu care nu aveti legatura si pentru care nu aveti cunostintele necesare. Sunt la curent cu faptul ca sportul preferat al romanilor este datul cu parerea, insa mie nu imi place acest sport iar dvs. nu o sa il practicati in acest forum.
Ultima modificare: Sâmbătă, 7 Aprilie 2012
Gabriela Pintea, Consilier juridic
si eu am ramas in pronuntare de anul trecut si nici in ziua de azi nu am primit nici un raspuns ,am fost la arhiva si am intrebat spunindumi-se ca dosarul este la judecataor pentru motivarea sentintei,DE UN AN DE ZILE!!!

Alte discuții în legătură

Termen pt motivarea sentintei pop sorin pop sorin Buna seara Tribunalul Comercial admite actiunea reclamantului in data de 05.09.2011. Desi am facut adrese repetate pt urgentarea motivarii si comunicarii ... (vezi toată discuția)
Inca nu am primit hotararea instantei desi au trecut 3 luni de la pronuntare miliuta miliuta Au trecut mai bine de trei luni si inca nu am primit Hotarirarea definitiva si irevocabila de divort .Raspunsul invocat de de avocat este ca ,inca nu a fost ... (vezi toată discuția)
Cerere de urgentare a redactarii hotararii judecatoresti ContSters247399 ContSters247399 am si eu o intrebare. de cate ori se pot face cereri de urgentare a redactarii hotararii judecatoresti?? am facut o cerere deja si astept si nu a venit ... (vezi toată discuția)