avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 928 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Impartire procentuala spatiu comun
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Impartire procentuala spatiu comun

Sunt proprietarul unui apartament de 2 camere intr-un bloc nou cu o singura scara si parcare subterana. Problema este ca la intocmirea documentatiei blocului impartirea spatiilor comune nu s-a facut bine iar in momentul de fata 6 locatari beneficiaza de 9 locuri de parcare in subsolul blocului (au fost achizitionate contra sumei de 9 mii euro/locul de la constructor) iar rampa de acces in parcarea respectiva are statut de spatiu comun fiind delimitata cu o bariera a carei telecomanda o au doar cei care parcheaza in subteran. Totul pare oarecum normal pana acum dar necazul e ca odata cu definirea rampei acces ca spatiu comun ne parvine tuturor si obligativitatea de plata pentru instalatia de degivrare de aprox 10kwh care in lunile de iarna incarca considerabil factura de energie electrica pe parti comune, mai bine zis e cel mai mare consumator de pe partile comune (suntem 42 de apartamente 2 cam si garsoniere). Tot pe acea rampa se realizeaza si accesul femeii de servici (de doua ori pe saptamana cate o jumatate de ora) la ghena pentru a ridica cele 5-6 tomberoanele - asta ar fi complicatia cea mai mare. Ma intereseaza daca exista o formula legala de impartire procentuala a acelui spatiu comun astfel incat in urma instalarii unui contor pasant sa putem plati toti locatarii un procent din costurile aferente rampei si restul sa revina doar proprietarilor de locuri de parcare subterane. Procentul consider ca se poate stabili de comun acord intre locatari si proprietarii parcarilor. Suntem constituiti intr-o asociatie de proprietari dar in cazul de fata interesele nu sunt tocmai convergente. Va multumesc anticipat pentru orice sfat
Cel mai recent răspuns: Marcel_Savu , utilizator 09:12, 12 Aprilie 2012
@grandanat,
Cititi, va rog, cu atentie datele problemei si-o sa vedeti de ce am sugerat aceasta solutie. Consumul cel mai mare, dupa cum se ni spune, este generat de o instalatie de degivrare si nu de folosirea iluminatului. Se spune foarte clar ca in acea asociatie costurile cu energia consumata pentru aceasta se repartizeaza pe cota indiviza si nu pe numar de persoane. Asa ca, lucrand cu "materialaul clientului" am ajuns la ceea ce am sugerat.
Apoi, chiar daca in HG 1588/2007 se stabileste ca repartizarea costului energiei electrice se face pe numar de persoane, aceasta se aplica in mod firesc si normal atunci cand aceasta energie se consuma pentru iluminatul casei scarii si functionarea liftului pentru ca logic se consuma mai mult sau mai putin in functie de numarul de persoane.
Dar nu ar fi logic sa se repartizeze consumul de energie pentru "degivrarea" unor spatii sau suprafete din bloc pe numar de persoane pentru ca acest consum nu este generat de persoane iar in bloc pot fi persoane care nu au garaje, care nu au masini... Din cele 42 de apartamente doar 6 detin in proprietate cele 9 garaje, daca cititi cu atentie. Si pentru aceesul si folosirea acestora se consuma 80% din totalul energiei electrice.
Acestae sunt datele problemei.
Sigur ca solutii sunt mai multe. De exemplu se poate ca 20% din factura sa se repartizeze pe numar de persoane si 80% pe suprafata apartamentelor cu sau fara garaje...
Daca ar fi sa reopartizeze numai pe numar de persoane, pot exista familii care au 4 membri fara masina si ggaraj si familii cu 2 persoane ce au 2 masini si 2 garaje. Si-atunci familia cu 4 membri fara garaje ar plati dublu fata de familia cu 2 membri si 2 garaje.
Se gasesc acum in magazine care vand electrice contoare de masurat energia electrica, numai bune de amplasat ca subdivizori. Daca amplasati si folositi subdivizoare , nimeni, niciodata nu o sa va intrebe de ce . Am vazut odata un contor sub 100 lei, electronic,mic cat pumnul, o bijuterie electronica.
@adriantot
Eu nu am zis ca ar trebui repartizate pe numar de persoane. pentru ca este incorect acest lucru.
Repede inca o data, consumul trebuie repartizat in functie de beneficiar. acest principiu avand la baza atat codul civil la baza cat si HG 1588/2007 pe care ati mentionat-o.

In acest caz beneficiarul/ beneficiarii sunt masinile cu ghilimelele de rigoare. Deci repartizarea cheltuielilor in discutie trebuie facuta in funtie de numarul de masini ce "utilizeaza" garajul, deci ce beneficiaza de atat rampa cat si de sistemul de degivrare.

Prin urmare, cum am zis si in postul anterior, trebuie separate aceste consumuri apoi ce ramane se repartizeaza pausal pe masini.


Va multumesc tuturor pentru ajutor. E clar ca acel contor pasant trebuie montat, m-am interesat si achizitia unuia analogic mai simplist e undeva in jur de 350RON iar unul digital (nu e cazul aici) ajunge pe la 800RON (trifazat supradimensionat la 15KW), daca se adreseaza unui grup de locatari e bine sa fie avizat metrologic ca sa nu existe contestatii. Daca nu se cearta nimeni cu nimeni ar trebui ca la iarna prin decembrie cand scad iar temperaturile sub 0 contorul sa inceapa sa numere si sa ne dea datele care lipsesc acum. In momentul de fata cred ca am adunat suficiente date ca sa explic vecinilor ca se poate si sa plece urechea catre varianta corecta, normala care ii avantajeaza. Tot pe spatii comune avem si centrala termica care are in componenta o pompa de recirculare, mai mult ca sigur si acel consum a contribuit la cresterea consumului, cred ca un 20-25% din consum s-ar datora ei. Asta ar fi una din cauzele pentru care energia electrica se imparte functie de CPI. Caldura si apa calda sunt masurate in MW si cifrele sunt urmarite pt calculul corect al volumului de gaz dar e alta discutie si nimeni nu are obiectii aici. Pana acum stiau ca nu se poate legal sau ca ar fi prea complicat sa se rezollve situatia. Nimic nu e stabilit pana cand nu e bine stabilit si usor usor se creeaza acel context. Multumesc
dupa intrunirea cu comitetul a ramas sa gasesc o formula legala pentru impartirea consumului inregistrat de contorul pasant in 1/3 comun si 2/3 proprietarii/beneficiarii directi ai rampei de acces parcare. Legea nu este foarte clara in sensul asta, cred ca tre sa aduc pe cineva avizat care aplica o formula de genul asta in alta parte si sa explice exact cum in consiliu. Stie cienva sa-mi zica daca pot exista probleme in contabilitatea asociatiei din cauza acestei impartiri? O hotarare aprobata de comitetul executiv al asociatiei poate stabili modificarea formulei de calcul dupa care platesc locatarii curentul electric pe spatii comune in felul urmator?
- cost curent electric spatii comune / apartament = (nr. pers. / apartament) x [(fact. enel parti comune - contor pasant rampa)+1/3 x contor pasant rampa]/nr total locatari;
- cost curent electric / garaj / loc parcare garaj = (%contor pasat din total factura spatii comune in kWh -> suma RON aferenta contor pasant x 2/3) / nr locuri parcare ocupate si care folosesc rampa. (sa se elimine de la plata masinile lasate in parcare dar nemiscate).

Ma gandesc ca la final suma datorata furnizorului de electricitate va fi achitata integral iar locatarii mai multumiti, e drept unii nu la fel de multumiti cum sunt acum dar se elimina situatia penibila in care o familie cu 4 membri fara loc de parcare plateste dublu fata de o familie cu 2 membri si 3 locuri de parcare (exemplu real). Multzam adriantot

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Mod calcul al fondului de reparatii pentru trotuar, rampa masini… Diana8913 Diana8913 Buna ziua! In blocul in care locuiesc, un bloc nou, dar nu este in cadrul vreunui complex cu spatii verzi etc, membrii de comitet tot hotarasc reparatii si ... (vezi toată discuția)
Parcarile subterane se cuprind in cpi? plata consumului electric aferent spatiul din subsol se plateste la comun daca nu exista contor separat? utilizator-1 utilizator-1 buna seara, intr-un ansamblu nou de apartamente cu spatii de parcare in subsol ce apartin unui anumit nr,de proprietari, cu cadastru si cuprinse in contractul ... (vezi toată discuția)
Cota parte indiviza wawri wawri Locuiesc intr-un bloc cu parcare in subsolul cladirii. Unele spatii de parcare sunt cumparate de proprietari ai apartamentelor din bloc, altele au ramas ale ... (vezi toată discuția)