avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 454 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Pot beneficia de indemnizatie de somaj?
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Pot beneficia de indemnizatie de somaj?

Daca pe 04 martie am facut un an de la angajare,iar pe 05 martie am intrat in preaviz pana pe 02 aprilie ,pot beneficia de somaj?
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 19:29, 23 Aprilie 2012
1. Ma gandesc sa nu care cumva angajatorul sa nu fi depus Declaratiile 112, in care se arata sumele datorate la somaj.

2. In aceasta situatie nu se mai poate dovedi suma datorata.

3. Interesati-va la Administratia fiscala daca angajatorul a depus Declaratiile 112 pe lunile respective.
Din Normele de aplicare a Legii nr.76/2002:
Art. 18. - (1) In vederea certificarii stagiilor de cotizare si a stabilirii dreptului la indemnizatie de somaj, angajatorii au obligatia, odata cu inmanarea carnetului de munca, de a elibera persoanelor carora le inceteaza raporturile de munca sau de serviciu o adeverinta din care sa rezulte baza lunara de calcul prevazuta la art. 14, pentru fiecare luna, din ultimele 12 luni, inainte de data incetarii raporturilor de munca sau de serviciu, pentru care acestia le-au retinut si virat la bugetul asigurarilor pentru somaj contributia individuala prevazuta la art. 27 din lege si au platit contributia datorata de angajator prevazuta la art. 26 din lege, potrivit modelului prevazut in anexa nr. 26, precum si, dupa caz, urmatoarele:
a) daca inregistreaza debite la bugetul asigurarilor pentru somaj;
b) perioada pentru care nu s-au platit contributiile la bugetul asigurarilor pentru somaj si suma aferenta acestei perioade;
c) daca se regasesc in una dintre situatiile prevazute la art. 34 alin. (2) din lege.
1. Multe prevederi din Legea 76/2002 si mai ales Normele de aplicare a ei (printre care si art.18) sunt depasite de mult si nu au fost modificate din nu stiu ce interese.

2. Anexa 26 este depasita de mult si nici nu mai este nevoie de ea dar birocratia la noi inca mai rezista, nu se da batuta cu una cu doua.
Am acea adeverinta.Aveti dreptate,se specifica:pt. perioada dec.2011-aprilie 2012 nu s-a virat contributia individuala...si un alt punct:ne regasim in una din situatiile prevazute la art.34 alin.2 din legea nr.76/2002 cu modificarile si completarile ulterioare, respectiv REORGANIZARE JUDICIARA, perioada dec.2011-aprilie 2012.In aceasta situatie,platesc?

Si altcevae 21.02.2012 un tribunal"admite cererea debitoarei XXX" si"deschide procedura generala a insolventei fata de debitoare"
Ultima modificare: Miercuri, 25 Aprilie 2012
Gabriela Pintea, Consilier juridic
1. - Da, in aceste conditii trebuie sa va plateasca indemnizatie de somaj.
- Asta este si cauza neplatirii contributiei pentru somaj (deoarece unitatea se afla in reorganizare judiciara).

2. Daca Agentia de Somaj va refuza primirea actelor faceti o sesizare la AJOFM sau ANOFM (chiar si pe e-mail).

Alte discuții în legătură

Mai este necesara anexa 26 pentru somaj? Valeriu TUDOR Valeriu TUDOR 1. Din Legea 76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca: [b]Art.5[/b] ... [b]V. stagiu de cotizare[/b] - ... (vezi toată discuția)
Anexa 26 ContSters193525 ContSters193525 Imi raspundeti va rog la 2 intrebari : 1.Ce trebuie trecut la punctul B care are urmatorul continut: \\" - pentru ... (vezi toată discuția)
Criterii de acordare somaj ContSters75393 ContSters75393 Buna ziua .Spre exemplu daca sotia mea are infiintat un srl si eu as beneficia in conditiile legii de somaj(sunt angajat la o alta firma de 2 ani ) pot sa mai ... (vezi toată discuția)