avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 489 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Cu ce articol se poate incheia CIM pe perioada ...
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Cu ce articol se poate incheia CIM pe perioada determinata daca persoana a fost in somaj iar, dupa incetarea acestui CIM, sa se poata intoarce in somaj?

Buna seara!

Va rog, as dori sa stiu daca un contract de munca, pe perioada determinata - 3 luni, se poate incheia mai repede cu art 56, lit. i?

Sau, in alta ordine de idei: cu ce articol se poate incheia CIM pe per. determinata, daca persoana a fost in somaj, iar dupa incetarea acestui CIM sa se poata intoarce in somaj?

Multumesc

Cel mai recent răspuns: Diore , utilizator 17:08, 24 Aprilie 2012
AJOFM nu are cum sa interpreteze legea, altfel decat exista ea ... insa in acest sens, nu poate fi vorba despre interpretarea ei ....ubi lex non distinguit, nec nos distinguere debemus.

Coroborand art.55 C.mun. cu prevederile Legii nr.76/2002, reluarea platii indemnizatiei de somaj in cazul suspendarii pentru angajarea cu c.i.m. pe durata determinata de cel mult 12 luni se poate face indiferent de modalitatea de incetare a raportului de munca.

In baza art.41 alin.1 si 3 C.mun. se poate modifica durata c.i.m. din 3 luni intr-o durata de mai putin de 3 luni.
Foarte complicat! Acest angajator face abuzuri grave.
In ce sens?
Angajatul sunt eu.
Azi am cerut o adeverinta pentru medicul de familie.
Persoana care se ocupa de resursele umane nici macar nu are decizie in acest sens - revisal, etc. Nici decizie nici un certificat care sa ateste acest drept. In sfarsit, mi s-a raspuns ca trebuie s-o cer personal administratorului firmei.
De ce? Pentru ca aceasta firma nu plateste contributiile la buget. Fapt pt care are si somatie de la organele competente.
Am facut cerere pt obtinerea adeverintei, am inregistrat-o in Reg. intrari-iesiri, cu nr de intrare, normal, si o copie este la mine.

Programul meu de lucru pe contractul de munca este de 8 ore.
Ceilalti colegi au 2 contracte de munca, fiind 2 firme cu acelasi patron.
Un contract pe o firma cu 8 ore, iar celalalt - 2 ore pe cealalta firma.
Eu am doar un contract cu 8 ore.
Azi dupa cele 8 ore si un pic, mi-am luat geanta am salutat si am iesit. Inainte i-am spus ca eu nu mai stau 10 ore, deoarece am program de 8 ore, mi-am terminat programul, iar prezenta mea nu mai este necesara, intrucat am terminat ce aveam de facut pe ziua respectiva. Asta dupa ce aproape o luna de zile am stat 10 ore la serviciu.
A trimis pe cineva dupa mine, am avut parte de o teorie greu de imaginat pentru cineva care isi desfasoara activitatea intr-o firma cu ceva normalitate.
Se dau bani la negru. Asta e o alta discutie.
In sfarsit ca sa nu va mai ocup timpul cu asemenea porcarii...........
Asta este problema.
Simt ca nu mai pot.
Vreau incetarea contractului, sa ma pot intoarce in somaj si sa reiau cautarile unui loc de munca cat de cat civilizat.
In cele 10 ore cat vrea el sa stau la birou, nu tu interviuri, nu cautat pe site-urile cu joburi.
Nu mai zic ca vrea sa mergem la serviciu duminica.
Chiat mi-a reprosat ca eu nu merg duminica la birou.
De necrezut?
Toate aceste aspecte ar fi trebuit sesizate ANAF si ITM.Dar,acum prioritatea dvs. este sa incetati cim ul la acest angajator, astfel incat sa puteti reintra in plata somajului.
Asa incat,incercati amiabil ,asa cum ati sugerat chiar dvs.sa micsorati durata cim de comun acord pt. ca acesta sa ajunga la termenul la care expira pt. a putea fi incheiat raportul de munca.
Buna ziua,
Am o mica dilema.
Va rog, lamuriti-ma.
Dupa o luna de zile, am intrat in concediu medical pentru 2 saptamani, suferind de o boala cronica, boala ce din cand in cand isi arata coltii.
Cineva din familie l-a sunat pe seful meu si l-a anuntat ca sunt in concediu, a doua zi am sunat un coleg si l-am rugat sa il anunte si el pe sef ca sunt in medical pana la data de.....
Dupa o saptamana, am primit o recomandata de la firma, sa ma prezint la serviciu la o data care este inclusa in perioada concediului medical, deoarece am incalcat un articol din Regulamentul intern si anume "salariatii au obligatia sa-si anunte sefii directi si sa trimita certificatul medical in termen de 3 zile".
In acea zi in care trebuie sa ma prezint la serviciu se va face cercetare disciplinara obiectul fiind lipsa continua si nejustificata de la locul de munca.
Altfel, daca nu voi fi prezenta, voi suferi consecintele si mi se desface contractul de munca in baza art 61 lit. a din Codul Muncii, fara efectuarea cercetarii disciplinare prealabile.
Mentionez ca nu am cunostinta de acest Regulament intern.

Ce e de facut?
Multumesc!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Somaj speranta1977 speranta1977 Buna ziua, Sunt in somaj si vreau sa ma angajez iar angajatorul imi face carte de munca la patru ore pe perioada determinata de 3 luni. Daca la terminarea ... (vezi toată discuția)
Conditii prelungire c.i.m pe perioada determinata MirelVoinea MirelVoinea Buna ziua,sunt angajat la o firma pe perioada determinata de 3 luni,ei m au angajat din somaj.Vreau sa va intreb si eu dupa astea 3 luni de contract se poate ... (vezi toată discuția)
Somaj 1243elena 1243elena Daca sunt in preaviz si as vrea sa ma angajez si imi face contractul pe 3 luni de zile m-ai beneficiz de somaj? (vezi toată discuția)