avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 870 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Retinerea CASS din intreaga pensie a fost declarata ...
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Retinerea CASS din intreaga pensie a fost declarata neconstitutionala

Am inteles ca exista hotarari ale CURTII CONSTITUTIONALE de aplicare a impozitarii cu 5,5% doar pt. valoarea pensiei care depaseste 740 lei.
Pt. ca fiecare pensionar sa-si poate recupera diferenta, ce trebuie facut?
Cred ca ar trebui sa discutam serios problemele, sa ne documentam mai mult si sa mai renuntam la tentatia ironiilor.
Eu am cautat pe site-ul CC si am citit Decizia nr 223/13.03.2012. In aceasta Decizie se confirma faptul ca procentul de reducere trebuia aplicat doar la diferenta ce depaseste 740 lei dar se mentioneaza :

''Curtea constată că, întrucât deciziile sale produc efecte numai pentru viitor,
potrivit art.147 alin.(4) din Constituţie, cele stabilite prin prezenta decizie urmează a
se aplica de către Casa Naţională de Pensii Publice, prin casele judeţene de pensii, şi
casele sectoriale de pensii, de la data publicării deciziei Curţii Constituţionale în
Monitorul Oficial al României, Partea I
; totodată, instanţele judecătoreşti vor aplica
prezenta decizie numai în cauzele pendinte la momentul publicării acesteia, cauze în
care respectivele dispoziţii sunt aplicabile, precum şi în cauzele în care a fost
invocată excepţia de neconstituţionalitate până la data sus menţionată, în această
ultimă ipoteză, decizia pronunţată de Curtea Constituţională constituind temei al
revizuirii potrivit art.322 pct.10 din Codul de procedură civilă.''

Poate ca un jurist ne poate ''traduce'' mai corect care pot fi efectele acestei decizii, dupa publicare si daca se poate pune problema recuperarii acestor diferente incasate in 2011-2012.
Ultima modificare: Vineri, 13 Aprilie 2012
dddgab, utilizator
daca nu stiti sa cititi corect un articol de lege, nu mai faceti afirmatii aici; articolul cu pricina suna asa: "Contributia datorata de pensionarii ale caror venituri din pensii depasesc 740 de lei este de 5,5% aplicata asupra acestor venituri", in traducere din limba romana in limba romana, 5,5% se aplica la veniturile care depasesc 740 lei. Legea 95/2006 a fost modificata de OUG 107/2010.

OUG 107/2010 din decembrie 2010 se aplica incepand cu 1 ianuarie 2011, in consecinta se poate solicita restituirea sumelor retinute de la acea data.
Ultima modificare: Sâmbătă, 14 Aprilie 2012
Gabriela Pintea, Consilier juridic
@dddgab

Asa cum am mai spus, Deciziile Curtii Constitutionale a Romaniei sunt general obligatorii de la data publicarii lor in Monitorul Oficial si au putere numai pentru viitor (art. 147, alin. 4 Constitutia Romaniei).

Numai ca, asa cum constat din majoritatea postarilor, prevederile din Constitutia Romaniei nu intereseaza pe nimeni si nimeni nu doreste opinia unui jurist pentru ca majoritatea romanilor traiesc cu impresia ca Facultatea de Drept e o scoala de sase luni iar interpretarea actelor normative poate fi facuta de oricine. In acest context apar cele mai mari confuzii intre atributiile puterii executive si cele ale Curtii Constitutionale (vezi trimiterea la OUG 107/2010).

Ceea ce ma intereseaza, dddgab, este sa imi dati si mie un link la textul pe care l-ati postat aici. Este pentru prima oara in viata mea cand citesc ca judecatorii Curtii Constitutionale spun in mod direct unor institutii publice sa aplice o decizie pronuntata de ei si cum sa o aplice. Or, atributiile Curtii Constitutionale sunt cu totul altele.
Ultima modificare: Sâmbătă, 14 Aprilie 2012
Gabriela Pintea, Consilier juridic
''Curtea constată că, întrucât deciziile sale produc efecte numai pentru viitor.........''


Este incredibil, cum, dupa ce ca acesti pensionari si-asa aveau pensii mici, au ajuns acum sa fie furati pe fata de catre stat.

Este incredibil, pur si simplu, cate legi promovate de guvern si aprobate de parlament (!?) au fost declarate neconstitutionale sau au trebuit sa fie amendate in urma deciziilor Curtii Constitutionale.

Este incredibil, cum timp de 14 luni statul a incasat ILEGAL diferenta dintre 740 de RON si nivelul normal al pensiei primite de pensionari inainte de intratrea in vigoare a impozitarii pensiilor in ianuarie 2011. Cu alte cuvinte, prin faptul ca deciziile Curtii Constitutionale produc efecte numai pt viitor (e adevarat, conform Constitutiei), se CONFIRMA ilegalitatea incasarii de catre stat, in mod total eronat, a diferentei dintre 740 de RON si nivelul pensiei primite de pensionari inainte de intratrea in vigoare a impozitarii pensiilor in ianuarie 2011, dar....statul ramane, bine merci, cu banii incasati (in mod nejustificat).

Sunt foarte curios daca pensiile platite acum in aprilie vor tine seama de decizia Curtii Constitutionale , sau nu.

Nu sunt specialist in domeniul juridic si poate ca este exagerata comparatia dar, stiu ca au fost multe cazuri in care numerosi pensionari, dupa multe luni in care au primit pensia marita, s-au trezit ca trebuie sa returneze bani catre casa de pensii, datorita faptului ca functionarii din respectiva institutie au efectuat calcule eronate pe baza carora s-au emis decizii de majorare a pensiilor. Deci, atunci cand e vorba ca statul sa recupereze bani, principiul neretroactivitatii este eludat (!?), dar atunci cand pensionariilor li s-au retinut, in mod nejustificat, sume din pensie, acest principiu este invocat (!?) . De ce nu se judeca cu aceeasi masura ?

In alta ordine de idei, statul poate emite SI IN CONTINUARE legi prin care introduce sau mareste taxele / impozitele, pe baza unor calcule sau formulari de text (premeditat !?) neclare / eronate, si care produc efecte imediat dupa intrarea lor in vigoare, dar DOAR dupa luni sau ani de zile, cand curtea Curtea Constitutionala emite decizii, legile respective pot fi corectate (!?) fara ca statul sa poata fi tras la raspundere (!?) .

Am facut niste calcule estimative , pt un pensionar cu o pensie de 900 RON , inainte de intrarea in vigoare a CASS. Acestuia, in urma aplicarii procentului de 5,5 % la intraga pensie de 900 RON, i s-a retinut un impozit CASS de cca 50 RON, timp de 15 luni (ianuarie 2011 - martie 2012) . In realitate , daca s-ar fi aplicat , in mod corect, 5,5 % la diferenta de 160 de RON (dintre 900 RON si 740 RON ) ar fi trebuit sa i se retina lunar 8,8 RON. Ca atare acestui pensionar ipotetic i s-a retinut lunar, in mod nejustificat , o suma de 40,7 RON , in total 610,5 RON (40,7 RON x 15 luni).
Daca luam ca medie suma de 610, 5 ron pentru o suta de mii de pensionari (va rog sa puneti Dvs cifra corecta a numarului de pensionari afectati de impozitul de 5,5 %) se ajunge la un total pe tara de 61.050.000 RON (adica cca 14, 2 milioane Euro - la un curs de 4,3 RON / 1 USD).


Chiar nu poate exista o solutie ca banii incasati in plus, in mod necuvenit, de catre stat sa poata fi returnati pensionarilor ?

Chiar nu poate fi introdusa actiune in justitie impotriva statului, caselor de pensii ?

Ar exista sanse reale ca aceasta problema sa fie solutionata in favoarea pensionarilor printr-o actiune in justitie la Curtea Europeana a Drepturilor Omului ?

Aici, intr-adevar, este nevoie de sfatul unui / unor experti in domeniul juridic romanesc si european.



Ultima modificare: Sâmbătă, 14 Aprilie 2012
George Staicu , Consultant credite si finantari
Pentru utilizatorul Tulceanul: nu umbla dupa cai verzi pe pereti.

Art. 213 alin. (1) lit. c) din Legea nr. 95/2006 nu a fost modificat prin lege ci prin Ordonanta de Urgenta nr. 107/2010, care nu are putere de lege, aceasta fiind provizorie pana la aprobarea ei de catre Camera Deputatilor.
Proiectul de Lege privind aprobarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 107/2010 pentru modificarea si completarea Legii nr. 95/2006 privind reforma in domeniul sanatatii (Plx 68/2011) si a propunerii legislative privind modificarea Ordonantei de urgenta nr. 107/2010 (PLx 444/2011) au fost respinse de Comisia pentru munca si protectie sociala si de Comisia pentru sanatate si familie.
Motivele respingerii : »Introducerea cotei de 5,5% rep[rezentant contributia de asigurari de sanatate a pensionarilor, este o masura ilegala, avand in vedere ca acestia sunt asigurati prin efectul legii... »

Deci, deocamdata, retinerea cotei de 5,5% este ilegala.
Eu personal am formulat actiune impotriva acestei masuri.
Ultima modificare: Sâmbătă, 14 Aprilie 2012
mobexport, utilizator

Alte discuții în legătură

Calcul contributie sanatate din pensii dariad dariad Prin deciziile 223 si 224 pronuntate in 13 martie 2012, Curtea Constitutionala a constatat că \"dispoziţiile art.259 alin.(2) din Legea nr.95/2006 privind ... (vezi toată discuția)
Retinerea cass din intreaga pensie a fost declarata neconstitutionala CONSTANTINCINTAR CONSTANTINCINTAR Buna seara... De ceva timp, in orasul in care locuiesc, tot mai multi pensionari depun la Casa de Pensii cereri de restituire a CAS-ului aferent sumei de 740 ... (vezi toată discuția)
Decizii ale curtii constitutionale NOSTRAVRAMUS NOSTRAVRAMUS Au fost publicate, sau nu au fost publicate in Monitorul Oficial al Romaniei partea I, deciziile Curtii Constitutionale nr.223 si nr.224 pronuntate in data de ... (vezi toată discuția)