avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 503 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Retinerea CASS din intreaga pensie a fost declarata ...
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Retinerea CASS din intreaga pensie a fost declarata neconstitutionala

Am inteles ca exista hotarari ale CURTII CONSTITUTIONALE de aplicare a impozitarii cu 5,5% doar pt. valoarea pensiei care depaseste 740 lei.
Pt. ca fiecare pensionar sa-si poate recupera diferenta, ce trebuie facut?
zenpic a scris:

Anunt in legatura cu Deciziile Curtii Constitutionale nr 223 si 224 din 15.03.2012 (CAS 5,5%)

Din verificarile facute la casele de pensii sectoriale rezulta faptul ca suma de 640 lei, retinuta abuziv incepand cu 01.01.2011 pana in present, se va restitui celor in drept, in baza unor ordine interne, dupa ce motivarea celor doua decizii va fi publicata.


Asa ar fi corect si moral. Eu am impresia ca cei de la Casele de Pensii au interpretat, in mod eronat, prevederile legale, aplicand procentul de 5,5 % la intregul cuantum al pensiei , in loc sa-l aplice doar la suma ce depaseste 740 RON. Asadar, daca e vorba de eroarea functionarilor de la casele de pensii pe baza unor decizii emise pe plan intern, tot acestia trebuie sa o remedieze pe baza unor decizii interne care sa corecteze propria lor eroare. Dupa cum am scris mai sus, casele de pensii au procedat la fel in cazul numerosilor pensionari care, dupa multe luni in care au primit pensia marita, s-au trezit ca trebuie sa returneze bani catre casa de pensii, datorita faptului ca functionarii din respectiva institutie au efectuat calcule eronate pe baza carora s-au emis decizii de majorare a pensiilor.

In orice caz, daca cei de la casele de pensii vor restitui sumele incasate in plus, atunci ar trebui sa emita un anunt public. Oare suma totala incasata in plus se va restitui intr-o singura transa, sau in mai multe ?

Un Paste Fericit pt toata lumea si, mai ales, pt pensionari !
@dddgab

Multumesc frumos pentru link-uri. Decizia nr. 223/2012 este foarte interesanta si, asa cum spuneam, este pentru prima oara cand citesc ca judecatorii Curtii Constitutionale spun in mod direct unor institutii publice sa aplice o decizie pronuntata de ei si cum sa o aplice. Mai mult, dupa ce atrag atentia Casei Nationale de Pensii Publice si instantelor judecatoresti cum sa aplice decizia, vin si precizeaza ca nu numai dispozitivul este general obligatoriu, ci si considerentele adica motivele retinute in decizie.

O sa fie unele discutii pe tema termenului de 45 de zile prevazut la art. 147, alin. (1) din Constitutie, numai ca, daca prima decizie care va fi publicata in Monitorul Oficial va fi decizia nr. 223/2012, atunci aceasta va produce efecte de la data publicarii. De la acea data casele de pensii nu trebuie sa mai retina CASS la intreaga pensie.

Revenind la prima dvs. intrebare, nu se poate pune problema restituirii sumelor retinute cu titlu de CASS incepand cu 1 ianuarie 2011 in baza unor simple cereri adresate caselor de pensii. Pot obtine aceste sume retroactiv cei care, la data publicarii deciziei nr. 223/2012 in Monitorul Oficial, au introdus actiune in instanta. Prin urmare, introduceti cat mai repede cereri de chemare in judecata pe rolul instantelor daca doriti acesti bani. De asemenea, cei care s-au judecat si au pierdut irevocabil pot ataca cu cerere de revizuire hotararea instantei de recurs in temeiul art. 322, pct. 10 Cod procedura civila.


@zenpic

Va rog sa nu mai faceti anunturi in numele unor institutii publice. Nu suntem pe site-ul Zvonerul si raspandacul. Anuntul respectiv este al unui sindicat care traieste pe alta lume si va dezinformeaza. Dvs. trebuia sa precizati al cui este anuntul, nu sa lasati impresia ca acesta apartine caselor de pensii sectoriale.


@tuturor participantilor la discutie

V-am aratat mai sus solutiile pe care le aveti la indemana. Orice alte discutii sunt pure speculatii. Rugamintea mea este sa incercati sa postati cat mai putin pe langa subiect, si aceasta rugaminte o adresez in principal domnului floringeorge care a scris niste lucruri ce m-au lasat cu gura cascata, in special azi-noapte.

Va adresez rugamintea sa ne limitam cu totii la a discuta subiectul, fara politica, fara generalizari la adresa magistratilor, fara afirmatii de tipul "statul fura pensionarii" repetate de "n" ori intr-un mesaj. Va reamintesc ca suntem pe un forum de discutii juridice, nu pe un forum de discutii diverse. Aceia dintre dvs. care doresc pot deschide un alt subiect in forumurile din Discutii diverse. Aici ramanem la chestiuni juridice si cat mai putin offtopic.

Va multumesc si Hristos a inviat!
Ultima modificare: Duminică, 15 Aprilie 2012
Gabriela Pintea, Consilier juridic

Va rog sa imi spuneti o singura prevedere legala care poate sa sustina o asemenea cerere. Daca nu exista prevedere legala, va rog sa nu mai reveniti cu asemenea mesaje.


Eu am stat de vorba cu un fost judecator (o perioada si presedinte de tribunal) iesit la pensie de cateva luni. Da, trebuie facuta cerere, deoarece aceste drepturi au fost luate nelegal. Prevedere legala exista: Legea nr. 95/2006, art. 259, al. 2. Cititi-l si vedeti ca acesta prevede clar acest drept luat prin abuz.
Daca domnii de la Casele de pensii refuza, trebuie urmata calea instantelor de judecata.
Pentru a avea o baza solida, trebuie asteptata publicarea in Monitorul oficial a celor douadecizii.
Baza solida sa ce? Deciziile au aplicabilitate pentru viitor......Deci repede marti la tribunal si deschideti actiune pentru recuperarea sumelor deja retinute nelegal....
Cum ar trebui formulata cererea adresata Tribunalului in vederea recuperarii sumelor retinute in 2011 - 2012 ? Ar fi util daca s-ar posta un model cat mai profesionist.

Alte discuții în legătură

Calcul contributie sanatate din pensii dariad dariad Prin deciziile 223 si 224 pronuntate in 13 martie 2012, Curtea Constitutionala a constatat că \"dispoziţiile art.259 alin.(2) din Legea nr.95/2006 privind ... (vezi toată discuția)
Retinerea cass din intreaga pensie a fost declarata neconstitutionala CONSTANTINCINTAR CONSTANTINCINTAR Buna seara... De ceva timp, in orasul in care locuiesc, tot mai multi pensionari depun la Casa de Pensii cereri de restituire a CAS-ului aferent sumei de 740 ... (vezi toată discuția)
Decizii ale curtii constitutionale NOSTRAVRAMUS NOSTRAVRAMUS Au fost publicate, sau nu au fost publicate in Monitorul Oficial al Romaniei partea I, deciziile Curtii Constitutionale nr.223 si nr.224 pronuntate in data de ... (vezi toată discuția)