avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 906 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Retinerea CASS din intreaga pensie a fost declarata ...
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Retinerea CASS din intreaga pensie a fost declarata neconstitutionala

Am inteles ca exista hotarari ale CURTII CONSTITUTIONALE de aplicare a impozitarii cu 5,5% doar pt. valoarea pensiei care depaseste 740 lei.
Pt. ca fiecare pensionar sa-si poate recupera diferenta, ce trebuie facut?
Cererea se numeste plangere, se adreseaza sectiei contencios administrativ si fiscal ale tribunalelor si se formuleaza ca orice plangere (gasiti modele pe www o gramada). Mai trebuie sa stiti ca lectura in cantitai mari la o anumita varsta ajuta foarte mult...::)))....in exprimare.....IQ-ul de asemenea.....daca sunteti avocati.....si mai bine......sau juristi.....Fara suparare le luam painea de la gura, Dar pentru ca e vorba de statul roman....treaca de la mine...Cine este interesat sa-mi scrie pe adresa lexus_rou@hotmail.com.
Multumesc pentru idei.
Eu ma gandisem la adresare catre sectia Conflicte de munca si asigurari sociale.
Pentru cei interesati in aceasta speta: deciziile cu nr.223 si 224 pot fi consultate pe site-ul Curtii Constitutionale, care s-a pronuntat in data de 13 martie 2012! In esenta, Curtea a constatat ca CNPP, prin casele judetene de pensii si casele sectoriale de pensii, a interpretat gresit dispozitiile art.259 alin.(2) din Legea nr.95/2006 in sensul ca impozitarea de 5,5% asupra veniturilor din pensii trebuia aplicata asupra sumei ce depasea 740 lei, nu totalului sumei pensiei. Trebuie retinut si faptul ca efectele juridice ale celor doua decizii amintite mai sus isi produc efectele dupa publicarea acestora In M. Of. al Romaniei! Prin urmare, de la momentul publicarii celor doua decizii in M. Of. al Romaniei, retroactiv nu se va plati nimic chiar daca persoanele lezate se vor adresa instantelor competente pentru recuperarea acelor bani, retinuti abuziv. Ideea este ca, dupa publicare, nu este cazul ca cineva sa cheltuiasca niste bani cu avocati la instante!
In concluzie ce poate sa faca un pensionar pentru a-si putea recupera banii opriti abuziv din pensie retroactiv?Care sunt pasii care trebuie urmati?
Multumesc
avy33 a scris:

In concluzie ce poate sa faca un pensionar pentru a-si putea recupera banii opriti abuziv din pensie retroactiv?Care sunt pasii care trebuie urmati?
Multumesc

Retroactiv, nu se recupereaza nimic! Chestia este clara in motivatia Curtii Constitutionale pe ambele decizii!

Alte discuții în legătură

Calcul contributie sanatate din pensii dariad dariad Prin deciziile 223 si 224 pronuntate in 13 martie 2012, Curtea Constitutionala a constatat că \"dispoziţiile art.259 alin.(2) din Legea nr.95/2006 privind ... (vezi toată discuția)
Retinerea cass din intreaga pensie a fost declarata neconstitutionala CONSTANTINCINTAR CONSTANTINCINTAR Buna seara... De ceva timp, in orasul in care locuiesc, tot mai multi pensionari depun la Casa de Pensii cereri de restituire a CAS-ului aferent sumei de 740 ... (vezi toată discuția)
Decizii ale curtii constitutionale NOSTRAVRAMUS NOSTRAVRAMUS Au fost publicate, sau nu au fost publicate in Monitorul Oficial al Romaniei partea I, deciziile Curtii Constitutionale nr.223 si nr.224 pronuntate in data de ... (vezi toată discuția)