avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1233 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... cod penal 2009
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

cod penal 2009

Buna ziua

cand a intrat in vigoare Codul penal modificat in 2009?

( ma intereseaza de cand se aplica prevederile art 272- Influentarea declaratilor)

daca noul cod intra in vigoare in 24,07,2012 si cineva a influentat un martor in 2010 va putea fi acuzat in august 2012 de influentarea declaratiilor conf art 272? sau daca fapta s-a produs inainte de intrarea in vigoare si pt ca legea nu retroactiveaza, fapta sa nu este o infractiune?
Ultima modificare: Sâmbătă, 14 Aprilie 2012
zxz19, utilizator
Cel mai recent răspuns: zxz19 , utilizator 15:16, 15 Aprilie 2012
Nu, in nici un caz.

Constrangere morala
presiunea exercitata prin amenintarea cu un pericol grav, pentru persoana faptuitorului ori a altuia si sub imperiul careia cel amenintat savarseste o fapta prevazuta de legea penala. Constrangerea morala este o cauza care inlatura caracterul penal al faptei.

Din cate inteleg de la dvs, „constrangerea morala” a avut loc dupa ce infractiunea a fost comisa deci nu se aplica.
multumesc

eu ma refeream daca prin faptul ca
Y spune -lui X - gandeste-te la ai tai, ca au putea pierde totul, ca vor incerca orice numai sa-l ajute,carea r putea renunta la tot, sa se gandeasca la renumele lui, ca s-ar putea sa fie gasit tap ispasitor pt tot, ca ar putea fi tras la raspundere (sa plateasca) pt tot ( si apoi e trimis la politie sa declare ce a declarat in prezenta lui Y si tot ceea ce stie) - se poate considera ca Y l-a constrans moral pe X sa depuna marturie?
Ultima modificare: Sâmbătă, 14 Aprilie 2012
zxz19, utilizator
Nu intelegeti ce inseamna constrangere morala din punctul de vedere al legii.

Legea se refera la constrangerea morala ca o modalitate de fortare a unei persoane de a comite o infractiune.
multumesc

eu ma refeream ca X sa nu spuna ca in acest fel el a fost constrans moral sa recunoasca ca a furat ceva. Deci Y nu poate fi acuzat de incercarea de a determina o marturie mincinoasa?
Nu, pt ca nu vorbim despre o marturie mincinoasa ci despre un autodenunt, din moment ce i-ati spus sa declare adevarul.

Cel mult puteti fi "raspunzator" de faptul ca l-ati ajutat sa i se aplice o pedeapsa mai usoara prin recunoasterea de bunavoie.

Alte discuții în legătură

Aducerea de martori mincinosi xuser xuser Marturia mincinoasa stiu ca se pedepseste de la 1 la 5 ani de inchisoare... Dar se poate pedepsi propunerea facuta cuiva sa vina de martor mincinos? Sau ... (vezi toată discuția)
Minciuna in caz de complicitate. marturie mincinoasa sau favorizarea infractorului ? xuser xuser Speta: X,Y,Z, sparg geamul la o masina, si se urca cu picioarele peste ea. Proprietarul suna la 112, cei 3 fug. Politia il prinde doar pe X. Acesta declara ... (vezi toată discuția)
Refuzul de-a divulga numele complicilor xuser xuser As dori sa pun o intrebare deseori intalnita dar pe care nimeni nu o trateaza ca atare. Refuzul de-a divulga identitatea complicilor constituie sau nu ... (vezi toată discuția)