avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 924 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Talharie
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Talharie

Salut.

As dori si eu un sfat referitor la cazul urmator si la ce anume risca prietenul meu (A).,

A se duce la B sa il traga la raspundere pentru ca a depasit termenul de restituire al bunurilor conform contractului de inchiriere. In urma refuzului lui B de a innapoia bunul, A il tavaleste pe jos (il loveste) cerand recuperarea bunurlor imprumutate conform contractului de inchiriere ce expirase, apoi A scoate un pistol (are permis de port arma) si il arata (sau ameninta ?) pe B cu el in vederea restituirii bunului.
Intre timp, alertata de trecatori, apare politia il aresteaza pe A pe loc, si ajunge in fata judecatorului cu propunerea de arestare preventiva 30 de zile pentru "tentativa de talharie"

Intrebarile mele sunt :
1. recuperarea bunului propriu poate insemna tentativa de talharie ?
2. se mai poate schimba incadrarea initiala si daca da, cat de intemeiata vi se pare cauza si ce risca prietenul meu (A) ?
3. ce sfaturi ar trebui sa primeasca legat de conduita in cadrul procesului ?

Cel mai recent răspuns: CLAUDIU LASCOSCHI , Avocat 17:14, 19 Aprilie 2012
:offtopic:Interventie moderator pentru @Dingo25 si @ patrascu razvan
Am rugamintea sa nu mai citati intregul mesaj anterior .
Potrivit pct.2.6 din Regulamentul de postare puteti apela la functia de citare dintr-un mesaj anterior, cu conditia ca acest citat sa nu se afle pe aceeasi pagina si sa fie doar fragmentul la care va referiti.
Multumesc pentru intelegere.

Ultima modificare: Sâmbătă, 14 Aprilie 2012
MARTA SIMONA PETRE, Avocat
se cheama furt / talharie chiar daca esti proprietar. nu ai voie sa iti iei nici macar bunul tau cu forta de la altul !

se mai poate schimba incadrarea, dar trebuie neaparat angajat avocat ...
Risca sa fie arestat in acest caz.
Poate fi vorba de talharie daca este un bun mobil sau de santaj daca este vorba de un bun imobil.
Sa mearga sa vorbeasca cu un avocat pentru a stii ce sa faca deoarece daca procedeaza asa va fi foarte probabil arestat preventiv...
patrascu razvan a scris:

Eu nu inteleg care este interpretarea dvstra,vi se pare ca ar exista circumstante atenuante sau ca se amelioreaza cumva gravitatea faptei daca bunurile de fapt apartineau agresorului?Cu ce se schimba situatia sau incadrarea daca contractul expirase si bunurile trebuiau predate?
Nu exista nici o lege care sa spuna ca daca inchiriezi anumite bunuri in urma unui contract si beneficiarul nu ti le inapoiaza la termen trebuie sa recurgi la violenta sa le recuperezi.Este vorba de un contract aici ,proprietarul are la dispozitie alte cai ptr a-si recupera bunurile,pentru ce mai exista instantele de judecata,executorii judecatoresti?
Sa nu uitam nici dispozitiile art.208 alin.3 "fapta constituie furt chiar daca bunul apartine in intregime sau in parte faptuitorului,dar in momentul savarsirii acel bun se gasea in posesia sau detinerea legitima a altei persoane.



Cu tot respectul, dar nu am afirmat niciodata ca proprietarul bunurilor avea dreptul sa recurga la violenta, ar fi absurda o astfel de interpretare.

Am facut referire strict la bunuri si incadrarea la talharie. Potrivit legii posesia legitima este ocrotita, impotriva oricui, chiar si impotriva proprietarului.

Dar mai vorbim despre o posesie legitima din moment ce nu mai exista niciun contract intre proprietar si cel caruia i s-au inchiriat bunurile?
Din momentul expirarii contractului bunurile nu mai sunt detinute legitim.
Fapta proprietarul care incearca sa isi ia bunul din stapanirea detentorului de rea-credinta nu constituie infractiune ( pt infractiunea de furt, nu si pt violenta).

Astfel, nu avem un bun detinut legitim si nu nu aflam in situatia art 208 alin 3.
In consecinta, puteti sa fiti sau sa nu fiti de acord cu mine, nu se va retine infractiunea de talharie deoarece nu avem furt ci se va retine numai infractiunea de violenta (oricare ar fi aceasta).
Ultima modificare: Duminică, 15 Aprilie 2012
ContSters178374, utilizator
Sa inteleg ca dl A poate stabili el singur daca posesia este legitima sau nu, si ca atare sa actioneze,sarim peste instanta, peste executori, si ne facem singuri dreptate daca contractul a expirat , cu tot respectul despre ce vorbim noi aici?

Alte discuții în legătură

Schimbare incadrare juridica dia2120 dia2120 la un dosar cu incadrare talharie- violenta prin deposedare o suma de bani,unde partea vatamata in primul termen in instanta declara ca si-a gasit banii,fiind ... (vezi toată discuția)
Cam confuz steli100 steli100 care este diferenta dintre talharie , furt calificat , santaj ....deoarece sunt anchetat intr' un caz de \"furt calificat\" ...si as vrea sa stiu exact la ce ... (vezi toată discuția)
Talharie sau abuz de incredere ? latosu latosu Buna seara avocatnet.ro . Am si eu nevoie de niste opinii . Intai va voi povestii pe scurt. Intr-o anumita seara am iesit cu un prieten, care la randul lui a ... (vezi toată discuția)