As dori si eu un sfat referitor la cazul urmator si la ce anume risca prietenul meu (A).,
A se duce la B sa il traga la raspundere pentru ca a depasit termenul de restituire al bunurilor conform contractului de inchiriere. In urma refuzului lui B de a innapoia bunul, A il tavaleste pe jos (il loveste) cerand recuperarea bunurlor imprumutate conform contractului de inchiriere ce expirase, apoi A scoate un pistol (are permis de port arma) si il arata (sau ameninta ?) pe B cu el in vederea restituirii bunului.
Intre timp, alertata de trecatori, apare politia il aresteaza pe A pe loc, si ajunge in fata judecatorului cu propunerea de arestare preventiva 30 de zile pentru "tentativa de talharie"
Intrebarile mele sunt :
1. recuperarea bunului propriu poate insemna tentativa de talharie ?
2. se mai poate schimba incadrarea initiala si daca da, cat de intemeiata vi se pare cauza si ce risca prietenul meu (A) ?
3. ce sfaturi ar trebui sa primeasca legat de conduita in cadrul procesului ?
Trebuie precizat în primul rând despre ce bun era vorba, pentru că dacă a împrumutat o maşină, de exemplu, iar apoi l-a întâlnit pe B pe strada (maşina împrumutată fiind acasă) mi se pare forţat să încadrezi fapta la tâlhărie. Trebuie precizat dacă bunul împrumutat se afla în posesia lui B în momentul săvârşirii violenţelor. Dacă bunul se afla în altă parte, consider că nu poate fi vorba de o tâlhărie deoarece intenţia lui A nu poate fi calificată prin scop (vezi condiţiile tentativei). În cazul în care veti demonstra ca bunul era departe de locul faptei şi că intenţia lui A era doar de a-l ameninţa sau de a-i aplica o corecţie, aveţi şansa să fie schimbată încadrarea juridică în lovire sau vătămare corporală (în funcţie de zilele de îngrijiri medicale). Eu cred că nu va scăpa de arestarea preventivă (având în vedere că a scos şi pistolul).
A trebuie sa fie sincer si sa coopereze cu organele de urmărire penală, iar dacă va dovedi existenţa unei stări de provocare are şanse mari să primească o pedeapsă cu suspendare.
Daca bunul se afla la mare departare ar putea fi vorba de santaj in concurs cu infractiunea de loviri si alte violente.In functie de mai multe aspecte se poate sa fie vorba de amenintare in cuncurs cu loviri si alte violente.Si daca este vorba de un bun imobil tot spre santaj s-ar indrepta incadrarea juridica.
Se tinde a se considera practica judiciara ca este vorba de infractiunea de santaj in astfel de situatii.
Indiferent de incadrarea juridica a faptei problema este foarte complicata datorita modului in care s-a procedat si vis a vis de arestul preventiv nu cred ca sunt sanse mari sa fie judecat in stare de libertate deoarece este vorba de o infractiune de violenta.
O pedeapsa cu suspendare ar fi posibila totusi in acest caz dar cu mare efort din partea avocatului.
Nu cunosc practica judiciara in materie in cazul infractiunii de santaj, dar din prevederile codului penal (art194) se cere ca fapta sa fie comisa pt a dobandi in mod injust un folos. este discutabil in aceasta situatie daca este vorba de un folos, avand in vedere ca A este proprietarul bunului. Modul de a dobandi este intr-adevar injust (nu ne putem face singuri dreptate), dar nu stiu daca expresia din cod se refera la "modalitatea in care actioneaza infractorul". Santajul e o infractiune impotriva libertatii pishice a persoanei iar din relatarea faptei cred ca s-a depasit aceasta bariera a simplei amenintari si s-a trecut la lovirea propriu-zisa. E intersant de urmarit decizia instantei.
Cazul acesta depinde foarte mult de probele existente la dosarul cauzei.Conteaza foarte mult ce a declarat inculpatul si ceea ce a declarat partea vatamata...
Bariera dintre infractiunea de amenintare si cea de santaj poate fi foarte subtire in astfel de cazuri si mai ales in acest caz concret.
Ca idee, va dau de exemplu cazul cu camatarii care vin sa isi recupereze banii de la debitor folosind forta.
Cred ca acum ati inteles mai bine situatia juridica.
Poate sa fie si talharie in functie de anumite aspecte concrete.
Este adevarat cazul este complex sub aspectul incadrarii juridice dar nu se pot trage concluzii concrete decat daca se analizeaza probatoriul de la dosar.
Asa este, cazul e cu siguranta mult mai complex. Sunt curios daca A poate la randul sau sa depuna plangere pentru abuz de incredere (avand in vedere ca e vorba de un bun, cred ca e mobil, si ca a solicitat repetat restituirea acestuia). Dovedirea abuzului de incredere ar putea constitui o circumstanta atenuanta. Pe de alta parte, e vorba de un contract civil (contract de imprumut). Poate ma puteti lamuri si cu aceasta problema.
Cu stima,
A.F.
Cam confuz
steli100
care este diferenta dintre talharie , furt calificat , santaj ....deoarece sunt anchetat intr'
un caz de \"furt calificat\" ...si as vrea sa stiu exact la ce ... (vezi toată discuția)