avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 790 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... sanctiune reducere salariu baza
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

sanctiune reducere salariu baza

Buna ziua.
Am un salariat care are salariul de baza minim pt studii medii(aplicam coeficientii din vechiul CCM) adica 840 lei. Pt o luna va primi ca sanctiune pt o abatere reducerea salariului de baza cu 10%. In acest caz noul lui salariul va fi sub cel minim pt studii medii (avem CCM la nivel de unitate) 756 lei. E corect asa? Inregistrez noul salariu si in Revisal?
Multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: Dragos Stefan , Consultant resurse umane 14:08, 9 Octombrie 2012
1. OUG 200/2011 nu exista .. este vorba despre HG nr.500/2011

2. Coroborand art.248 alin.1 lit.c C.mun. cu cele ale art.4 alin.2 din HG nr.500/2011 , rezulta ca aceasta ai salariului de baza - prin aplicarea sanctiunii disciplinare - se inregistreaza in REVISAL.
da, am gresit cand am tastat... OUG 500/2011

dar in coraborand art 41 din codul muncii cu art 48 din codul muncii : modificarea CIM se face doar cu acordul partilor, exceptie: modificarea locului si felului muncii - cu titlu de sanctiune disciplinara. Nu este prevazuta si modificarea salariului. Exceptiile nu sunt de stricta interpretare?
Nu codul muncii reglementeaza cand si cum se poate modifica CIM? OUG 500/2011 reglementand ce operatiuni se fac in Revisal.
Sanctiunile disciplinare sunt prevazute la art.248 care la alin.1 lit.c prevede ca sanctiune : reducerea salariului de baza ...

Reducerea salariului de baza este o modificare a acestuia, modificare care se opereaza in REVISAL.

OUG nr.500/2011 nu exista.... :-/
Hotarare 500 din 18 mai 2011

nu mi-ati raspuns la intrebare.

CM prevede exceptie de la regula modificarii prin act aditional a CIM doar modificarea - prin sanctiune disciplinara - a felului si locului muncii nu si a salariului.

Reducerea salariului de baza ca urmare a sanctionarii disciplinare este o exceptie de la regula prevazuta la art.41 alin.1 si 3 C.mun.

Prin urmare, sunt aplicabile prevederile art.248 C.mun. si nu cele ale art.48 C.mun....

Alte discuții în legătură

Revisal MariaRamona MariaRamona Buna ziua, Am si eu o intrebare, daca ma poate ajuta cineva: \\"Am un salariat caruia i s-a aplicat sanctiunea disciplinara: reducerea salariului cu 10 % pe ... (vezi toată discuția)
Art 248 alin 1 lit b din codul muncii si revisalul gianinatoma gianinatoma Buna ziua, Daca un salariat are decizie de retrogradare din functie, conf art 248 alin 1 lit b din codul muncii, scaderea salariului asociata retrogradarii se ... (vezi toată discuția)
Revisal MariaRamona MariaRamona In urma cercetarii disciplinare prealabile, un salariat a fost sanctionat cu diminuarea cu 10 % a salariului de baza. Decizia de sanctionare, care stabileste ... (vezi toată discuția)