avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 733 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Probleme juridice în afaceri - ... COMPETENTA MATERIALA SI TERITORIALA
Discuție deschisă în Probleme juridice în afaceri - contracte între profesionişti

COMPETENTA MATERIALA SI TERITORIALA

Cine are competenta de a judeca in prima instanta o somatie de plata introdusa de o societate comerciala impotriva unei primarii cu o valoare de 1,5 miliarde lei vechi.?
Solutiile date in prima instanta au sau nu cale de atac ?
Multumiri
Cel mai recent răspuns: QTPie , utilizator 13:44, 24 Aprilie 2012
lucian huzum a scris:

Care este izvorul creantei?

reparatii capitale scoli
adolfina pop a scris:

Competenta teritoriala apartine instantei de la sediul debitoarei, iar din punct de vedere material este competenta Judecatoria. ( cu scuzele de rigoare daca eventual gresesc)

Ori JUDECATORIE ori TRIBUNAL ? Din ce cauza sunt 2 raspunsuri diferite ?
Insemna ca izvorul este un contract cu obiectul reparatii capitale. Instanta competenta este judecatoria (inainte era tribunalul insa lit. a, alin. 1 din art. 2 a fost abrogata).
Pe ce motiv a fost respinsa actiunea? Hotararea judecatoreascaeste irevocabila (art. 7 din O.G. nr. 5 din 2001), nu actiunea.
Puteti initia actiune pe calea dreptului comun.
lucian huzum a scris:

Insemna ca izvorul este un contract cu obiectul reparatii capitale. Instanta competenta este judecatoria (inainte era tribunalul insa lit. a, alin. 1 din art. 2 a fost abrogata).
Pe ce motiv a fost respinsa actiunea? Hotararea judecatoreascaeste irevocabila (art. 7 din O.G. nr. 5 din 2001), nu actiunea.
Puteti initia actiune pe calea dreptului comun.

Au trecut pste 3 ani de la emiterea facturii si mi s-a spus ca s-a prescris plata
rolex a scris:

Au trecut pste 3 ani de la emiterea facturii si mi s-a spus ca s-a prescris plata

In cazul acesta nu mai aveti ce face. Nici macar pe dreptul comun. Prescriptia este o sanctiune de drept civil impotriva creditorului care sta in pasivitate cu privire la recuperarea creantei sale.

Alte discuții în legătură

Competenta materiala sophia_sb sophia_sb Debitoarea a depus actiune in anulare impotriva somatiei de plata, prin care a fost obligata la plata unei sume de bani, in care a invocat si exceptia de ... (vezi toată discuția)
Mai este nevoie de conciliere? vrica vrica Am o creanta de recuperat am utizat toate caile procedurii speciale adica invitatie la conciliere invitatie la mediere somatie 5?2001,ordonanta 119/2007. In ... (vezi toată discuția)
Unde ma pot judeca? ContSters183043 ContSters183043 Am avut un proces pe somatie de plata pe care initial l-am castigat. Debitoarea a facut cerere in anulare, care i-a fost acceptata pe motiv ca exista un ... (vezi toată discuția)