avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 686 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... minor- drepturi parintesti
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

minor- drepturi parintesti

este adevarat ca din octombrie sa bagat o lege si romania in care da dreptul ambilor parinti 50% si 50% sa aibe aceleasi drepturi:D vizita etc prin lege?:D va multumesc anticipat
si in cazul in care am deja o hotatrare judecatoreasca.pe vechuil sistem se mai poate face ceva? va multumesc

Potrivit art. 397 NCC, regula o reprezintă exercitarea autorităţii părinteşti de către ambii părinţi, „afară de cazul în care instanţa decide altfel” (art. 397 NCC – Exercitarea autorităţii părinteşti de către ambii părinţi).

La rândul ei, decizia instanţei se circumscrie interesului superior al copilului, urmând a se raporta, în mod firesc, şi la concluziile raportului de anchetă psiho-socială, la învoiala părinţilor, dacă există şi/sau la opinia copilului în această privinţă.
Per a contrario, decizia instanţei va putea fi alta, dacă din probele administrate în cauză, va rezulta că o altă soluţie este în interesul superior al copilului. O altă soluţie ar urma să fie reprezentată de situaţiile de excepţie de la regula sus-menţionată, şi anume exercitarea autorităţii părinteşti de către un singur părinte sau de către alte persoane.
wio wio a scris:

si in cazul in care am deja o hotatrare judecatoreasca.pe vechuil sistem se mai poate face ceva? va multumesc




da. puteti . faceti actiune pe noul cod civil pentru custodie comuna. exista jurispriudenta deja in acest sens
multumesc

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Rog lămurire custodie comuna ContSters193379 ContSters193379 Rog să-mi spuneți exact ce anume inseamnă această custodie comună,ce se schimbă dacă ii va fi acordată fostului soț:? Copilul imi este încredințat ... (vezi toată discuția)
Petitie ! eliminarea custodiei comune brokenangel brokenangel (rog adimin-ul sa nu stearga - multumesc ! ) Pana nu de mult, custodia comuna era o notiune juridica de care auzeam mai mult in filme – parea solutia cea ... (vezi toată discuția)
Drepturi de custodie manyyy manyyy Buna ziua! Sunt divortat iar mama fetitei mele a primit custodia copilului. Din anumite aspecte nu am fost prezent la divort, deci nu am un program de vizita. ... (vezi toată discuția)