avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 512 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... administrator angajat cu conventie civila demis
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

administrator angajat cu conventie civila demis

Administratorul blocului nostru a fost demis in sedinta de C.E. pe motiv ca nu si-a indeplinit sarcinile "cuvenite". Presedintele asociatiei care locuieste in bloc dar nu este proprietar (soacra acesteia este proprietar al ap.) trebuie sa aduca la cunostinta in scris administratorului care din sarcinile :cuvenite" pe care acesta nu le-a indeplinit si pe ce motiv se justifica propunerea sa de demisie? In hotararea de C.E. termenul de preaviz dat de catre dna presedinte este de 14 zile, cu toate ca in conventia semnata de catre aceasta termenul de preaviz este de 15 zile. Mai este legala conventia civila de prestari servicii semnata de un presedinte care nu este proprietar? Cate zile se iau in considerare ca preaviz? Fostul cenzor al blocului a decedat in luna martie a.c. iar presedinta nu a intocmit nici o decizie de incetare a contractului sau de mandat. In D112 acesta nu mai figureaza ca si contribuabil tinand cont de acest fapt. Care este termenul maxim legal ca dna presedinte sa faca totusi o adresa de incetare a contractului de mandat a cenzorului decedat? Mentionez ca acest contract este inregistrat la ANAF si s-au platit toate taxele si impozitele aferente lui. Multumesc!
Cel mai recent răspuns: Adriantot , moderator 22:34, 24 Aprilie 2012
Pai nu ma suparati, doar ca avem puncte de vedere diferite. :)

Nu stiu dv. ce varsta aveti sau ce ocupatie, dar stiu ca un pensionar n-ar fi putut avea o pensie de pe urma muncii lui, daca nu muncea cu carte de munca, deci cu contract de munca, prin care sa se dovedeasca ca a platit taxele la stat.

Deci oamenii care muncesc pentru asociatia dv., platindu-si contributiile la stat, ar fi tratati omeneste, ca orice salariat care de pe urma muncii sale, in functie de vechime si venit, se va bucura de anumite drepturi, multe, putine, dar va avea aceste drepturi.
Munca in asociatie nu este mai prejos decat la oricare angajator, iar conducerea asociatiei trebuie sa dovedeasca respect pentru cei care muncesc pentru asociatia lor.
Un om nu e un animal la jug care sa fie bun numai atata timp cat munceste, cand nu mai avem nevoie de el sau nu mai poate, il aruncam si angajam altul, ramanand fara vreun drept de pe urma muncii lui. .....

Pe de alta parte, daca angajati un administrator PFA, el va avea grija ca in contractul cu asociatia sa ceara o plata pentru prestatia sa care include de asemenea toate aceste impozite si taxe, deci v-ar costa tot cat unul care munceste cu CIM.

** Asociatiile de proprietari nu s-a cerut a se infiinta ca sa exploateze veniturile proprietarilor, ci ca sa se administreze proprietatea comuna a tuturor dupa reguli bine stabilite si pentru toata lumea la fel, astfel incat problemele aparute sa poata fi administrate unitar in practica sau in instanta.

Daca statul, adica noi toti, prin institutiile statului, si-ar fi pus mintea cu asociatiile de proprietari sa le monitorizeze la modul cum isi angajeaza personalul si ce fel de munca se presteaza in cadrul lor, fiti convins ca am fi dus-o mai bine cu totii.
Cu riscul de a va supara eu pe dv., in asociatiile de proprietari se face evaziune fiscala masiva.
Dupa ce uitam aceasta problema tunam si fulgeram ca statul ne ia sau nu ne da!

Sa ne intoarcem la subiect:
Anca07 a scris:

Administratorul blocului nostru a fost demis in sedinta de C.E. pe motiv ca nu si-a indeplinit sarcinile "cuvenite".

Este corect si legal deoarece CE decide atat asupra initierii, incheierii unor contracte sau conventii cat si asupra incetarii, rezilierii acestora.
In hotararea de C.E. termenul de preaviz dat de catre dna presedinte este de 14 zile, cu toate ca in conventia semnata de catre aceasta termenul de preaviz este de 15 zile. Mai este legala conventia civila de prestari servicii semnata de un presedinte care nu este proprietar?

Acum ce mai conteaza o zi in plus sau in minus?
Daca intr-un contract se prevede un termen, acesta este pentru cazuri normale, dar atunci cand, de exemplu se comite o paguba asociatiei, o frauda..., nu mai asteptam 15 zile si-l scoatem din activitate in aceeasi zi pe cel vinovat.
Conventia civila nu a fost legala si-acest lucru trebuia sa-l stie foarte bine administratorul (a invatat acest lucru pentru a obtine atestatul), dar si cenzorul asociatiei putea sa solicite intrarea in legalitate prin angajarea cu CIM. Din acest punct de vedere nu a fost legala conventia si nu din cauza ca presedintele era sau nu proprietar. Presedintele, proprietar sau nu, a fost ales de adunarea generala. Cel care acum spune ca acesta nu are dreptul legal sa fie presedinte, are libera calea justiei. In 45 de zile de la data cand a luat la cunostinta de hotararea adunarii generale, justitiabilul poate sa actioneze in instanta unde sa solicite anularea hotararii adunarii generale de alegere a acelui presedinte.
Intreb si eu retoric: oare administratorul demis acum si care invoca nelegalitatea deciziei de demitere semnata de presedinte, nu cumva ar trebui sa se autodenunte si sa dea banii primiti de la asociatie pe acelasi motiv. Ca doar a luat bani sub semnatura aceluiasi presedinte neproprietar.
Fostul cenzor al blocului a decedat in luna martie a.c. iar presedinta nu a intocmit nici o decizie de incetare a contractului sau de mandat. In D112 acesta nu mai figureaza ca si contribuabil tinand cont de acest fapt. Care este termenul maxim legal ca dna presedinte sa faca totusi o adresa de incetare a contractului de mandat a cenzorului decedat? Mentionez ca acest contract este inregistrat la ANAF si s-au platit toate taxele si impozitele aferente lui.

Contractul de mandat al cenzorului nu se inregistreaza la ANAF si nici la ITM. Este inregistrat doar la asociatie si-asa cum s-a mai spus, in urmatoarea D 112 nu o sa mai fugureze cu indemnizatie, impozit... Asa ca nu trebuie sa se dea vreo decizie de incetare (a incetat omul pe veci, ce sa-i mai faci!?). Doar ca o sa se caute imediat alt cenzor.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contract civil ilegal pentru angajatii asociatiilor de proprietari? Crina70 Crina70 Buna ziua! Este adevarat ca potrivit noului Cod al muncii nu se mai pot face angajari cu contract civil in Aosociatii de proprietari ?#- (vezi toată discuția)
Cenzor asociatie de proprietari cerasela2018 cerasela2018 Cenzorul - proprietar din bloc, cu contract de mandat si-a dat demisia. Si in cazul contractului de mandat este valabil preavizul de 20 zile lucratoare sau ... (vezi toată discuția)
Transmiterea in revisal liliana_balan liliana_balan Va rog sa ma lamuriti cu urmatoarele probleme: Contabilului dintr-o Asociatie de proprietari ii revine in exclusivitate atributia de a opera in ... (vezi toată discuția)