avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 458 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... acord asociatie proprietari
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

acord asociatie proprietari

Buna. As avea nevoie de un sfat. Am un apartament si o garsoniera una langa cealalta si as vrea sa fac un zid pe casa scarii (spatiu comun), astfel incat sa rezulte o singura intrare in cele doua apartamente. Din cate stiu, am nevoie de acordul asociatiei de proprietari. Intrebarea mea: am nevoie de acordul a 2/3 din proprietari de sau de100% ?

Multumesc anticipat.
Ultima modificare: Marți, 24 Aprilie 2012
elga50, moderator
Buna
Citatul e de la un arhitect care ar trebui sa se ocupe ulterior de obtinere aviz de constructie. Practic, a zis ca si un contract de inchiriere e bun, nu neaparat sa fiu proprietar (acte necesare lui ca sa depuna dosarul).
Asta incerc sa si fac: sa obtin acordurile de la toti, sa inchei un contract de inchiriere, dar nu merge facut zid din termopan, ptr ca are o lungime de ~ 3m. Pana la urma o sa fie o constructie usoara (pe profile) dar tot ar fi nevoie de aviz de constructie de la primarie.
Este firesc raspunsul si opinia arhitectului, daca ati apelat la el. Omul are meseria lui si trebuie sa exerseze, sa-si faca treaba, sa proiecteze, sa calculeze, sa...
Apelati la presedintele asociatiei. Solicitati inchirierea acelui hol, stabiliti chiria lunara si montati-va o usa din termopan.
Spuneti ca:
Asta incerc sa si fac: sa obtin acordurile de la toti, sa inchei un contract de inchiriere, dar nu merge facut zid din termopan, ptr ca are o lungime de ~ 3m.

Nu va trebuie acordul tuturor.
Nu exista "zid de termopan"; ori este zid, ori este termopan.

Partea proasta e ca nu ma ajuta usa/perete de termopan. Vorbesc de un zid construit pe profile, din materiale gen rigips (dar mai rezistent), astfel incat usile de acces actuale sa fie desfiintate sau inlocuite cu usi de interior. Iar in acest caz, e constructie si e nevoie de aviz probabil.
Emiterea autorizaţiei de construire în baza unui contract de închiriere se poate face numai pentru construcţii cu caracter provizoriu şi cu acordul expres al proprietarului de drept. - Lege nr.50 din 29-iul-1991 , M.Of. nr.933 din 13-oct-2004

deci, e nevoie de aviz de constructie, care se obtine in baza unui contract de inchiriere, avand aprobarea tuturor locatarilor de pe scara. Constructia (in profile) cred ca poate sa fie incadrata la "caracter provizoriu ".
Din citat nu rezulta concluzia pe care o emiteti: "deci, e nevoie de aviz de constructie...".
Ca in baza unui contract de inchiriere puteti obtine autorizatie pentru o constructie provizorie, este adevarat. Dar nu este valabila si reciproca, adica nu inseamna ca daca aveti contract de inchiriere trebuie sa obtineti autorizatie...
Apoi nicaieri in legislatie nu se prevede ca inchirierea se poate face numa "avand aprobarea tuturor locatarilor de pe scara", asa cum iar concluzionati gresit.
In loc de contract de inchiriere, incheiati cu asociatia un contract de concesionare pe 49 de ani si-n baza acestuia puteti obtine, cu siguranta, autorizatie de constructie.

Alte discuții în legătură

Ocupare spatiu abuziva anaxor2 anaxor2 Buna ziua, va rog frumos sa ma ajutati cu raspunsuri la urmatoarea problema: pe casa scarii la etajul 4 presedinta asociatiei a construit langa garsoniera ... (vezi toată discuția)
Autorizatie de constructie in bloc: necesita acordul vecinilor? locatar11 locatar11 Buna seara, Locuiesc la bloc si impart un hol lung cu un vecin. El doreste sa isi mute usa la aproximativ 2 metri mai in lateral, dar tot pe peretele lui. ... (vezi toată discuția)
Modificari in apartament bianca79000 bianca79000 Buna ziua Caut raspunsuri aici pentru ca am gasit rezolvari foarte bune la alte probleme.As dori sa sparg un perete in apartament care nu este de ... (vezi toată discuția)