avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1927 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Asistenta juridica
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Asistenta juridica

Buna ziua

Am fost dat in judecata de catre asociatia de proprietari pentru o restanta neachitata la cotele de intretinere .
Sunt persoana cu handicap accentuat gr2 , pot beneficia de un avocat din oficiu , eu nerecunoscand debitul in totalitate , care sa ma reprezinte in instanta ?


va multumesc .
Cel mai recent răspuns: ynocentta , utilizator 10:54, 30 August 2012
Buna seara,

Nu prea avem cum sa oprim apa numai pentru acest apartament. Si oricum ea nu ar fi afectata intrucat nu locuieste in acest apartament. Tot ceilalti proprietari ar fi afectati, dupa ce ca trebuie sa plateasca sume duble pentru consumul de apa.
Legea nu este foarte clara, putem intra in apartamentul ei, cu preaviz de 5 zile ? Putem sa ii deschidem yala, facem proces verbal cu martori, efectuam reparatia la instalatie si inchidem usa ? Avem dreptul sai ntram pe proprietatea ei ?
Care ar fi consecintele daca intram in apartament faca acordul ei si in lipsa ei ?

Este foarte incurcata treaba ? Presedintelui ii este teama sa faca acest lucru ,,,,,

Multumesc mult pentru asistenta
La noi in asociatie a fost o situatie identica, Am facut PV cu martori de fata, cu cativa membri ai comitetului executiv, am deschis usa si am montat o alta yala, am sigilat apartamentul la terminarea lucrarii, am descris in PV zona pe unde s-a umblat in apartament.
Cu proprietarul despre care nu stiam nimic pentru ca in urma cu un an cumparase si nu mai daduse pe la apartament am luat contact de-abia cand a venit la bloc cu prilejul vanzarii apartamentului, nu am avut probleme.

Ca sa va puneti la adapost de eventuale contestari, trimiteti o scrisoare recomandata cu confirmare de primire prin care solicitati accesul in apartament pentru verificarea instalatiei sanitare.
Daca primiti scrisoarea inapoi, o pastrati intacta ca dovada ca ati facut instiintarea prin posta si nu vi s-a raspuns. Apoi intrati in apartament si reparati ce aveti de reparat, eventual ii taiati si accesul la alimentarea cu apa si sigilarea instalatiei.
Va sugerez sa scrieti in PV si urmatoarele articole din Legea 230/2007:

Art. 14. - Proprietarul este obligat sa mentina proprietatea sa individuala, apartament sau spatiu cu alta destinatie decat aceea de locuinta, in stare buna, pe propria cheltuiala. Niciun proprietar nu poate incalca, afecta sau prejudicia dreptul de proprietate comuna sau individuala a celorlalti proprietari din condominiu.
Art. 15. - Cu un preaviz de 5 zile, proprietarul este obligat sa accepte accesul in apartamentul sau in spatiul sau al unui delegat al asociatiei, atunci cand este necesar sa se inspecteze, sa se repare ori sa se inlocuiasca elemente din proprietatea comuna, la care se poate avea acces numai din respectivul apartament sau spatiu. Fac exceptie cazurile de urgenta, cand accesul se poate face fara preaviz.

scarmen a scris:

Buna seara,
Legea nu este foarte clara, putem intra in apartamentul ei, cu preaviz de 5 zile ? Putem sa ii deschidem yala, facem proces verbal cu martori, efectuam reparatia la instalatie si inchidem usa ? Avem dreptul sai ntram pe proprietatea ei ?
Care ar fi consecintele daca intram in apartament faca acordul ei si in lipsa ei ?

Atentie sporita la situatiile care necesita patrunderea in proprietate
Legea prevede dreptul in favoarea reprezentantilor asociatiei de proprietari de a patrunde in proprietate cu preaviz de 5 zile sau in cazurile de urgenta si fara preaviz
Problemele apar din partea proprietarului apartamentului,care poate prezenta interes pentru solutionare sau poate fi reticent
Cu aceasta situatie ne-am confruntat anul trecut in luna martie...unul dintre proprietarii apartamentului cu probleme care nu se afla in localitate a dat acordul pentru spargerea yalelor de acces,dar pentru alt apartament proprietarul nu a dat acordul-invocand documentele pe care le detine datorita functiei
Desi s-a solicitat implicarea politiei pentru patrunderea in apartamente,autoritatea a prezentat interes pana la limita proprietatii proprietarului care nu a permis accesul in apartament
S-a executat reparatia la partea comuna,care insa nu au indepartat cauza inundatiei
Datorita faptului ca proprietarul de la etajul inferior apartamentului unde nu s-a permis accesul ajunsese sa hraneasca copii sub umbrela ,intr-un final acesta exasperat ca i s-au stricat toate bunurile din apartament deoarece efectiv ploaua de la nivelul jonctiunii diafragmelor verticala si orizontala,acesta a solicitat prezenta membrilor comitetului executiv si a asumat responsabilitatea patrunderii in apartament
Politia nu a acceptat sa asigure prezenta,solicitata oficial de catre asociatia de proprietari
Cei prezenti la intrarea in apartament au incheiat proce verbal constatator al situatiei,au detaliat situatia de fapt existenta in apartament si prejudiciile " la vedere "
La reintoarcere ,proprietarul apartamentului unde nu fusese dat acordul pentru patrundere ,a apelat la asigurator pentru recuperare prejudiciu cauzat de inundatie si a actionat in instanta atat asociatia de proprietari cat si proprietarul care si-a asumat responsabilitatea initiativei si patrunderea efectiva in apartament
In instanta a avut castig de cauza in ambele actiuni .

ynocentta a scris:
In instanta a avut castig de cauza in ambele actiuni .

Da, am mai auzit asta. Mi se par ca in instanta a castigat dreptul de a avea statuie, in prima cauza pe partea dreapta si in a doua cauza pe partea stanga.:offtopic:

Am avut si noi cateva cazuri in care unii proprietari de care ne rugam sa ne dea voie sa reparam instalatia comuna nu voiau, nu si nu.
Va spun cum am rezolvat un caz. Sa nu faceti ca noi, va rog. Nu va indemn la rele. Dar nu am avut incotro. Intr-o noapte, s-a practicat o mica gaura langa cloana, in apartamentul de deasupra, atunci cand cel natang nu era acasa. Pe acolo s-a dat drumul la apa si dimineata, cand a ajuns acasa a sunat disperat la administrator, instalator... sa-l salveze ca apa inundase baia, holul si intra in camere. Sigur ca s-a oprit apa e la subsol in 5 minute ca sa nu-si dea seama ca se putea opri din apartamentul de sus. In doua ore s-au inlocuit coloanele de alimentare si scurgere cu altele noi.
Buna seara,

Am rezolvat pana la urma problema, cu toate riscurile pe care ni le-am asumat.
Am strans 10 vecini de pe scara respectiva, am facut proces verbal in care am invocat articolele din lege, am chemat o firma care ne-a deschis usa si inlocuit yala, am facut poze cum curgea apa la toaleta (ca la izvor !) si un instalator care a facut reparatia.
Surpriza mare a fost ca am gasit-o pe proprietara in casa, si aceasta nu s-a opus deloc. Am sunat si la 112 si a venit un politist care a facut un PV, insa nu ne-a dat un exemplar, a spus ca numai daca se ajunge in instanta se va folosi acest PV.

Speram sa nu se ajunga in instanta si speram sa scada factura de apa.

Mai am o intrebare ? Pana acum diferenta dintre apometrele citite si totalul facturii de apa, am repartizat-o, in mod egal la toate apartamentele. Acum ar trebui aceste diferente sa le stornez si sa le pun in contul acestui apartament ? Ea nu are posibilitatea sa plateasca si pana ne judecam cu ea (stiti cat dureaza un proces de restanta...) nu vom avea bani sa platim in continuare factura de apa. Nu stiu cum ar fi cel mai bine de procedat !

V-ati mai confruntat ce acest gen de situatii ?
Multumesc
Seara buna !

Alte discuții în legătură

Problema instalatie comuna - vecin lipsa Tonyde Tonyde Buna ziua. Am urmatoarea problema: presedinte asociatie pasiv si neinteresat; vecinul de deasupra e plecat din tara (plecat de 6 ani - o data pe an vecinul ... (vezi toată discuția)
Acces locuinta reparatie tevi zaqk zaqk Buna ziua, Se da urmatoarea problema: coloana de apa rece trece din un apartament in altul, cum e la toate blocurile vechi si chiar unele noi. Daca in o ... (vezi toată discuția)
Asociatii de proprietari - parti comune danchi danchi cum procedati in caz de forta majora daca coloana de apa calda, ce trece prin apart. unui proprietar plecat din tara, trebuie inlocuita pentru ca restul ... (vezi toată discuția)