avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1038 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Cum se calculeaza indemnizatia pentru concediu de ...
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Cum se calculeaza indemnizatia pentru concediu de maternitate?

Buna ziua,
as dori si eu o lamurire, daca se poate si stie vre-un specialist, in legatura cu urmatoarea situatie: sotia este insarcinata in luna a 7-a, si a avut o sarcina destul de problematica. Conform legii, are dreptul sa solicite concediu de maternitate (pre si postnatal) in cuantum a 120 zile, lucru la care ne gandim serios, avand in vedere evolutia sarcinii. Insa, stie cineva cum se calculeaza indemnizatia pentru concediul de maternitate? am citit ca este 85% din media salariilor brute de pe ultimele 6 luni. Si aici apare intrebarea mea pentru cei ce stiu: din ce salar de baza se calzuleaza in cazul ei, avand in vedere ca lucreaza in vanzari: salariul de baza, cel din contract este f f mic, insa are un act aditional prin care ia comision din vanzari. Acest comision se afla trecut pe fluturasul de salariu, adunat la salariul de baza, si impozitat legal. Se ia in calcul toata suma, cu tot cu comision la calcularea indemnizatiei? Legal asa ar trebui, avand in vedere ca se impoziteaza.
Va multumesc mult.
Buna ziua,

Ma puteti ajuta cu calculul concediului de maternitate?
S-a schimbat cumva legislatia in ultimii ani?
Eu urmeaza sa nasc in mai 2014 si am intrat in concediu medical de la jumatatea lui martie.
Tot anul 2013 am avut un PFA si in plus am fost angajata pe firma cu 2 ore.
Media veniturilor pe 2013 ptr pfa fiind aprox 4100, iar pe firma erau aprox. 200 lei.
Din ianuarie nu am mai fost angajata pe firma si am platit in plus pensii pentru pfa, suma veniturilor pana la intrarea in concediu medical (pe data de 17. martie) fiind de 10045 (am platit pensii la salariu minim).
Cei 0,85% i-am platit incepand din ianuarie pentru veniturile din pfa.
In aceste conditii bebeficiez de concediu medical? Imi puteti spune cum se calculeaza acest concediu ? Am citit mai sus si am inteles cum se calculeaza, dar nu stiu care sunt veniturile care se iau in considerare pentru calcul.
In plus, cand am fost la ei prin octombrie noiembrie anul trecut, mi-au spus ca nu se mai iau in considerare veniturile din PFA daca esti si angajat pe firma. S-a omdificat cumva legistatia in acest sens ?
Inteleg ca se iau in considerare veniturile din pfa de la inceputul lunii (10045), iar pe anul trecut numai ce a fost pe firma?
Multumesc anticipat.
Ultima modificare: Joi, 17 Aprilie 2014
irina333, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Baza calcul concediu medical abmail abmail Buna ziua, Cum se calculeaza baza pentru concediul medical? Incepand cu 1 dec 2015 am schimbat locul de munca. Anterior am avut un salariu brut de 6500 lei. ... (vezi toată discuția)
Concediu prenatal DanaPotop DanaPotop In concediul pre si postnatal se calculeaza 85% din ultimele 6 luni din veniturile realizate sau din salariul brut? (vezi toată discuția)
Calcul indemnizatie maternitate si ccc simonavasilescu simonavasilescu Buna ziua, Urmeaza sa nasc in jurul datei de 20 decembrie 2014 si as vrea sa va rog sa ma ajutati cu calculul indemnizatiei de maternitate/CCC. Sunt ... (vezi toată discuția)