avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1067 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Cum se calculeaza indemnizatia pentru concediu de ...
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Cum se calculeaza indemnizatia pentru concediu de maternitate?

Buna ziua,
as dori si eu o lamurire, daca se poate si stie vre-un specialist, in legatura cu urmatoarea situatie: sotia este insarcinata in luna a 7-a, si a avut o sarcina destul de problematica. Conform legii, are dreptul sa solicite concediu de maternitate (pre si postnatal) in cuantum a 120 zile, lucru la care ne gandim serios, avand in vedere evolutia sarcinii. Insa, stie cineva cum se calculeaza indemnizatia pentru concediul de maternitate? am citit ca este 85% din media salariilor brute de pe ultimele 6 luni. Si aici apare intrebarea mea pentru cei ce stiu: din ce salar de baza se calzuleaza in cazul ei, avand in vedere ca lucreaza in vanzari: salariul de baza, cel din contract este f f mic, insa are un act aditional prin care ia comision din vanzari. Acest comision se afla trecut pe fluturasul de salariu, adunat la salariul de baza, si impozitat legal. Se ia in calcul toata suma, cu tot cu comision la calcularea indemnizatiei? Legal asa ar trebui, avand in vedere ca se impoziteaza.
Va multumesc mult.
Revin si eu cu cateva intrebari, dar nu inainte de a va multumi inca odata pentru lamuriri.
Desi ptr mine este totul foarte clar, am inteles exact cum se calculeaza aceasta indemnizatie, se pare ca nu gasim un numitor comun in a ne intelege cu cei care trebuiesc sa o plateasca. Incercand sa lamurim lucrurile, am purtat o scurta (intensa si contradictorie) discutie cu cei de la firma.Am incercat sa le explicam ca baza de calcul o reprezinta salariul brut, insa ne-a raspuns ca e chestie de interpretare juridica, si noi nefiind initiati in domeniu, suntem tentati si citim ca aceasta baza de calzul este salariul brut, cand de fapt nu este asa. Ca argument "juridic" ne-a fost adus faptul ca ar trebui sa ne gandim ca nu este logic sa primeasca mai multi bani daca sta acasa, decat atunci cand munceste.
Nu stiu ce argumente sa ii mai aduc, deoarece din acel articol 10 al OUG, lui nu i se pare ca face undeva referire la salariul brut.
Acum vine rugamintea...exista altundeva in OUG, sau in alta lege, scrisa negru pe alb sintagma salariu brut, care face referire la baza de calcul? ca altfel nu pricepe..sau exista alte norme de aplicare ale aceste OUG unde sa scrie negru pe alb ca salariul bruteste baza de calcul? sau mai bine, ma puteti indruma spre o institutie a statului, aici in Timisoara, care sa poata sa ma lamureasca deplin, eventual sa-l rog sa ia legatura cu ei, pentru a lamuri situatia? Poate nu e vorba de rea-vointa, totusi, dar ne-a spus clar ca e prima situatie de genul, nemaifiind in istoria firmei un asemenea caz (de concediu de maternitate), firma fiind relativ noua (6 ani), iar contabilii se pare ca interpreteaza legea dupa bunul lor plac, si o aplica la fel. De parca doar ei detin tainele descfifrarii limbajului "juridic"... :(
1. Calculul indemnizatiei pentru concediul medical sunt verificate de Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate (CJAS) atunci cand certificatele medicale sunt prezentate pentru decontarea sumelor platite de angajatori.

2. Asa ca ar fi cel mai bine sa sesizati CJAS, cea mai competenta sa va dea un raspuns pe care sa-l inteleaga si angajatorul dvs.

"Nu stiu ce argumente sa ii mai aduc, deoarece din acel articol 10 al OUG, lui nu i se pare ca face undeva referire la salariul brut."




ART. 10
(1) Baza de calcul a indemnizaţiilor prevăzute la art. 2 se determină ca medie a veniturilorlunare din ultimele 6 luni din cele 12 luni din care se constituie stagiul de cotizare, până la limita a 12 salarii minime brute pe ţară lunar, pe baza cărora se calculează contribuţia pentru concedii şi indemnizaţii


Deci, veniturile la care se face referire sunt cele pe baza carora se calculeaza contributia pt. concedii si indemnizatii.
Ori,aceasta contributie de 0,85% se calculeaza lunar asupra fondului de salarii brut:

art4(2)OUG158/2005:

(2) Cota de contribuţie pentru concedii şi indemnizaţii, destinată exclusiv finanţării
cheltuielilor cu plata drepturilor prevăzute de prezenta ordonanţă de urgenţă, este de 0,85%,aplicată la fondul de salarii sau, după caz, la drepturile reprezentând indemnizaţie de şomaj,asupra veniturilor supuse impozitului pe venit ori asupra veniturilor cuprinse în contractul de...



ART. 6
(1) Persoanele juridice sau fizice prevăzute la art. 5 au obligaţia să calculeze şi să vireze la
Fondul naţional unic de asigurări sociale de sănătate cota de contribuţie pentru concedii şi
indemnizaţii.
(2) Persoanele juridice sau fizice prevăzute la art. 5 lit. a) au obligaţia plăţii cotei de
contribuţie pentru concedii şi indemnizaţii de 0,85%, aplicată la fondul de salarii realizat, cu respectarea prevederilor legislaţiei financiar-fiscale în materie. Prin fond de salarii realizat,în sensul prezentei ordonanţe de urgenţă, se înţelege totalitatea sumelor utilizate de un angajator pentru plata drepturilor salariale sau de natură salarială


Deci,direct nu se vorbeste deespre un venit brut,dar un contabil trebuie sa fie capabil sa inteleaga, ca veniturile brute ale angajatilor alcatuiesc fd. de salarii,ca contributia se calculeaza la acest fond de salarii si ca la acest tip de venituri se refera art.10. ...
Buna ziua,
Va multumim mult pentru raspunsuri!
As vrea sa va intreb cum se va calcula indemnizatia de maternitate in urmatoarea situatie:
Incepand cu 1 iunie 2011 am intrat in concediu de cresterea copilului, varianta de 1 an.
Pe 17 aprilie m-am intors la serviciu, beneficiind si de stimulent de insertie.
Apoi am aflat ca sunt insarcinata, si acum voi intra in concediu de maternitate pe 3 septembrie.
In aprilie am primit si indemnizatie pt cresterea copilului, si stimulent de insertie, si salariu, si bonuri de masa, si bonus de limba straina de la serviciu. Acestea se vor lua in calcul in stabilirea indemnizatiei de maternitate?
Am inteles ca in timpul prenatalului inca mai primesc stimulentul. E corect?
Oare pentru indemnizatia de cresterea copilului se va lua si acesta in considerare?
Va multumesc mult!
1. Pentru calculul indemnizatie de maternitate se vor lua in calcul sumele pentru care s-a platit contributia de 0,85% pentru concedii si indemnizatii (aici intra si indemnizatia pentru CCC1).

2. Pe perioada concediului de maternitate (pre si postnatal = sarcina si lauzie) veti primi in continuare stimulentul de insertie.

3. Pentru calcularea indemnizatiei pentru CCC2 se iau in calcul toate veniturile profesionale pentru care s-a retinut impozitul pe venit.

Alte discuții în legătură

Baza calcul concediu medical abmail abmail Buna ziua, Cum se calculeaza baza pentru concediul medical? Incepand cu 1 dec 2015 am schimbat locul de munca. Anterior am avut un salariu brut de 6500 lei. ... (vezi toată discuția)
Concediu prenatal DanaPotop DanaPotop In concediul pre si postnatal se calculeaza 85% din ultimele 6 luni din veniturile realizate sau din salariul brut? (vezi toată discuția)
Calcul indemnizatie maternitate si ccc simonavasilescu simonavasilescu Buna ziua, Urmeaza sa nasc in jurul datei de 20 decembrie 2014 si as vrea sa va rog sa ma ajutati cu calculul indemnizatiei de maternitate/CCC. Sunt ... (vezi toată discuția)