avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1270 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Cum se calculeaza indemnizatia pentru concediu de ...
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Cum se calculeaza indemnizatia pentru concediu de maternitate?

Buna ziua,
as dori si eu o lamurire, daca se poate si stie vre-un specialist, in legatura cu urmatoarea situatie: sotia este insarcinata in luna a 7-a, si a avut o sarcina destul de problematica. Conform legii, are dreptul sa solicite concediu de maternitate (pre si postnatal) in cuantum a 120 zile, lucru la care ne gandim serios, avand in vedere evolutia sarcinii. Insa, stie cineva cum se calculeaza indemnizatia pentru concediul de maternitate? am citit ca este 85% din media salariilor brute de pe ultimele 6 luni. Si aici apare intrebarea mea pentru cei ce stiu: din ce salar de baza se calzuleaza in cazul ei, avand in vedere ca lucreaza in vanzari: salariul de baza, cel din contract este f f mic, insa are un act aditional prin care ia comision din vanzari. Acest comision se afla trecut pe fluturasul de salariu, adunat la salariul de baza, si impozitat legal. Se ia in calcul toata suma, cu tot cu comision la calcularea indemnizatiei? Legal asa ar trebui, avand in vedere ca se impoziteaza.
Va multumesc mult.
Ok am intelels ca vom plati 85% si CAS 10.5 % din 35% mediu pe tara si toate retinerile respective
Eu am urmatoare dilema: colega are 126 zile concediu de maternitate inainte si dupa nastere.
A inceput pe 2 Iulie si se va termina cand?
-Iulie 30 zile (incepand cu 2 Iulie a facut cererea de concediu )
- August 31 zille
- Septembrie 30 zile
- octombrie 31 zile
_________________
total 122 zile ( la 31 Octombrie)
Dupa calculele mele 126 zile ar fi in 4 Noiembrie dar intra si pe Noiembrie la plata indemizatiei in doua zile. Eu in data de 5 Noiembrie trebuie sa fac o decizie prin care sa-i suspend contractul si pe hartie si in Revisal nu?
Rog sa-mi confirmati daca am calculat zilele si perioada corect si daca 5 Nov ar fi ziua cand trebuie sa intocmesc Decizia, deci finalul concediului de maternitate( intr-o zi Luni ca 4 Noiembrie pica Duminica)
Multumesc
daca mai sunt elemente lipsa rog dati-mi de stire...
Ultima modificare: Joi, 25 Octombrie 2012
PProm, utilizator
1. - Calculul zilell de pe luna noiembrie in care va fi scrisa prima si ultima zi de concediu de maternitate acordate pe luna noiembrie (aceasta zi este 4 noiembrie).
- Nu conteaza daca ultima zi de concediu de maternitate pica intr-o zi nelucratoare: acest concediu se acorda pe zile calendaristice si se plateste pe zile lucratoare.

2. - Daca salariata doreste, cu ziua urmatoare (indiferent ca ziua pica intr-o zi lucratoare sau nelucratoare), adica cu 5 noiembrie, face cerere de suspendare a CIM pentru a intra in CCC pana la 1 an sau 2 ani depinde ce varianta alege.
- Angajatorul emite o decizie de suspendare a CIM cu data de 5 noiembrie, decizie pa care trebuie sa o inregistreze in Revisal in termen de maximum 20 de zile lucratoare de la data suspendarii CIM.


Buna seara,
am si eu o intrebare tot referitoare la calculul indemnizatiei de maternitate (cele 126 de zile de prenatal si postnatal). Exista vreun plafon pentru acordare? Intreb asta deoarece din calcule (pe care sper ca le-am facut bine, dupa exemplele de-aici) mi-ar iesi un net de 6.644 de lei pentru luna noiembrie, eu dorind sa intru in prenatal incepand cu 1 noiembrie.
Multumesc!
1. Din OUG 158/2005 privind concediile şi indemnizaţiile de asigurãri sociale de sãnãtate:

Art. 2. - (1) Concediile medicale şi indemnizaţiile de asigurãri sociale de sãnãtate, la care au dreptul asiguraţii, în condiţiile prezentei ordonanţe de urgenţã, sunt:
a) concedii medicale şi indemnizaţii pentru incapacitate temporarã de muncã, cauzatã de boli obişnuite sau de accidente în afara muncii;
b) concedii medicale şi indemnizaţii pentru prevenirea îmbolnãvirilor şi recuperarea capacitãţii de muncã, exclusiv pentru situaţiile rezultate ca urmare a unor accidente de muncã sau boli profesionale;
c) concedii medicale şi indemnizaţii pentru maternitate;
d) concedii medicale şi indemnizaţii pentru îngrijirea copilului bolnav;
e) concedii medicale şi indemnizaţii de risc maternal.
...

Art. 10.
(1) Baza de calcul a indemnizaţiilor prevãzute la art. 2 se determinã ca medie a veniturilor lunare din ultimele 6 luni din cele 12 luni din care se constituie stagiul de cotizare, pânã la limita a 12 salarii minime brute pe ţarã lunar, pe baza cãrora se calculeazã contribuţia pentru concedii şi indemnizaţii.
...

2. - Salariul minim brut pe tara la ora actuala este de 700 lei.
- Deci baza de calcul nu poate depasi suma de 12 x 700 = 8.400 lei.
Multumesc frumos pentru raspuns!
Dar as vrea sa va mai intreb ceva, sa fiu sigura ca am inteles cum trebuie. Este vorba de baza de calcul ce nu poate depasi 8.400 de lei pe luna, nu?
Daca am inteles bine, atunci calculul ar fi urmatorul:
brut luna octombrie: 6350 lei, 23 zile lucratoare;
brut luna septembrie: 8400 lei, 20 zile lucratoare;
brut luna august: 6350 lei, 22 zile lucratoare;
brut luna iulie: 8400 lei, 22 zile lucratoare;
brut luna iunie: 6350 lei, 20 zile lucratoare;
brut luna mai: 8400 lei, 22 zile lucratoare;
44250 lei = brut pe ultimele 6 luni ca baza de calcul
44250 lei : 129 zile lucratoare = 343,02 lei brut (media zilnica baza de calcul)
343,02 x 22 zile lucratoare noiembrie x 85% = 6414 lei
2117 (salariul brut pe 2012) x 35% = 741 lei
CAS = 741 x 10.5% = 78 lei
6414 lei - 78 de lei = 6336 lei net pentru luna noiembrie
E corect asa?
Multumesc!

Alte discuții în legătură

Baza calcul concediu medical abmail abmail Buna ziua, Cum se calculeaza baza pentru concediul medical? Incepand cu 1 dec 2015 am schimbat locul de munca. Anterior am avut un salariu brut de 6500 lei. ... (vezi toată discuția)
Concediu prenatal DanaPotop DanaPotop In concediul pre si postnatal se calculeaza 85% din ultimele 6 luni din veniturile realizate sau din salariul brut? (vezi toată discuția)
Calcul indemnizatie maternitate si ccc simonavasilescu simonavasilescu Buna ziua, Urmeaza sa nasc in jurul datei de 20 decembrie 2014 si as vrea sa va rog sa ma ajutati cu calculul indemnizatiei de maternitate/CCC. Sunt ... (vezi toată discuția)