da,am fost oprit si mi sa spus k avizul ar avea o valabilitate de 24ore.a fost ok dar totusi mi se pare prea putin timp pt.k pot aparea probleme. Am gasit o intrebare asemanatoare unde un consultant spunea k avizul este valabil pana gasesti client si scapi de marfa. Sunt nou in bransa si as vrea sa nu am probleme.va multumesc
da,am fost oprit si mi sa spus k avizul ar avea o valabilitate de 24ore.a fost ok dar totusi mi se pare prea putin timp pt.k pot aparea probleme. Am gasit o intrebare asemanatoare unde un consultant spunea k avizul este valabil pana gasesti client si scapi de marfa. Sunt nou in bransa si as vrea sa nu am probleme.va multumesc
Ordin nr. 3512 din 27.11.2008 documentele financiar-contabile
AVIZ DE INSOTIRE A MARFII (cod 14-3-6A)
Este formular cu regim special intern de tiparire şi numerotare.
1. Serveste ca:
- document de insotire a marfii pe timpul transportului, dupa caz;
- document ce sta la baza intocmirii facturii, dupa caz;
- dispozitie de transfer al valorilor materiale de la o gestiune la alta, dispersate teritorial, ale aceleiasi unitati;
- document de primire în gestiune, dupa caz;
- document de descarcare din gestiune a bunurilor cedate cu titlu gratuit.
2. Se intocmeste, în doua sau mai multe exemplare, de catre unitatile care nu au posibilitatea intocmirii facturii în momentul livrarii produselor, marfurilor sau altor valori materiale, precum şi în alte situatii stabilite prin procedurile proprii ale unitatii.
In cazul transferului de bunuri intre gestiunile aceleiasi unitati, dispersate teritorial, precum şi al transportului bunurilor cedate cu titlu gratuit (mostre, bunuri date pentru stimularea vanzarii sau testari la locul de desfacere, premii, materiale promotionale etc.) avizul de insotire a marfii va purta mentiunea "Fara factura", dupa caz.
Pe avizul de insotire a marfii emis pentru valori materiale trimise pentru prelucrare la terti se face mentiunea "Pentru prelucrare la terti".
In celelalte situatii decat cele prevazute mai sus se face mentiunea cauzei pentru care s-a intocmit avizul de insotire a marfii şi nu factura.
3. Circula, dupa caz:
- la furnizor:
-- la delegatul unitatii care face transportul sau al clientului, pentru semnare de primire;
-- la compartimentul desfacere, pentru inregistrarea cantitatilor livrate în evidentele acestuia şi pentru intocmirea facturii;
-- la compartimentul financiar-contabil;
- la cumparator:
-- la magazie, pentru incarcarea în gestiune a produselor, marfurilor sau altor valori materiale primite, dupa efectuarea receptiei de catre comisia de receptie şi dupa consemnarea rezultatelor;
-- la compartimentul aprovizionare, pentru inregistrarea cantitatilor aprovizionate în evidenta acestuia;
-- la compartimentul financiar-contabil, pentru inregistrarea în contabilitatea sintetica şi analitica.
4. Se arhiveaza, dupa caz:
- la furnizor:
-- la compartimentul desfacere;
-- la compartimentul financiar-contabil;
- la cumparator:
-- la compartimentul financiar-contabil.
5. Continutul minimal obligatoriu de informatii al avizului de insotire a marfii este urmatorul:
- seria şi numarul intern de identificare a formularului;
- data emiterii formularului;
- datele de identificare ale furnizorului (denumire, adresa, cod de identificare fiscala);
- datele de identificare ale cumparatorului (denumire, adresa, cod de identificare fiscala);
- denumirea şi cantitatea bunurilor livrate;
- pretul şi valoarea, dupa caz;
- date privind expeditia: numele delegatului, buletin/carte identitate (serie, numar), numarul mijlocului de transport, ora livrarii, semnatura delegatului;
- semnatura expeditorului.
- data primirii în gestiune şi semnatura gestionarului primitor.