avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1056 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Impozite, taxe şi timbrul de ... TVA 5% pentru locuinte noi
Discuție deschisă în Impozite, taxe şi timbrul de mediu 2013. Legalitate şi interpretare juridică

TVA 5% pentru locuinte noi

Buna ziua,

Am facut anul trecut un antecontract pentru achizitionarea unui apartament nou. In antecontract este specificat pretul final in lei cu tot cu tva (19%). Pana acum am platit in jur de 30% din valoare conform ratelor specificate in antecontract. Intrarea in vigoare a ordonantei de urgenta prin care se stabileste tva de 5% pt locuintele noi inseamna ca pretul din antecontract trebuie recalculat cu tva de 5%? Mentionez ca as indeplini toate conditiile legale pentru a beneficia de cota redusa.

Va multumesc
Cel mai recent răspuns: xerxes , utilizator 14:42, 22 Aprilie 2011
TVA este exigibila numai in momentul livrarii bunului, lucru care se intampla la transferul dreptului de proprietate. Legea aplicabila este cea de la acest moment deci da, beneficiati de reducerea cotei.
Nu exista pasi, contractul de vanzare cumparare va preciza pretul nou, rezultat dupa reducerea TVA, mentionand motivul reducerii. Atat trebuie sa cereti vanzatorului.
Multumesc mult!
amagda a scris:

Buna ziua,

Anul trecut(2008) am semnat un antecontract pentru cumpararea unui apartamet nou. In acest antecontract se precizeaza doar pretul final al apartamentului (nu si daca contine TVA sau nu). Contractul de vanzare cumparare nu a fost semnat inca. Este posibil sa obtin scaderea pretului apartamentului conform acestei legi?
Multumesc anticipat!

puiutu a scris:

Imi cer scuze ca sunt pisaloaga si pun aceeasi intrebare de 2 ori. Deci chiar daca am platit integral apartamentul anul trecut ,dar contractul de vinzare cumparare se incheie in februarie anul acesta beneficiez de aceea cota de 5% tva? Imi puteti spune si ce pasi trebuie facuti pentru a obtine aceasta reducere si ce trebuie sa cer constructorului.?
Va multumesc din suflet pentru promptitudine in raspunsuri si pentru bunavointa.

Hotararea are in vedere, printre altele, introducerea cotei reduse de TVA de 5%, pentru locuintele livrate in cadrul politicii sociale.

Astfel se precizeaza ca in cazul livrarii unei locuinte cu o suprafata de maximum 120 de metri patrati si valoare mai mica de 380.000 lei, ca vanzatorul poate aplica cota de TVA de 5% la vanzarea unei locuinte, daca cumparatorul va prezenta o declaratie pe propria raspundere autentificata de un notar din care sa rezulte ca sunt indeplinite conditiile legale pentru a beneficia de cota redusa de TVA. Acest document va fi pastrat de vanzator pentru justificarea aplicarii cotei reduse de TVA de 5%.
Ultima modificare: Marți, 6 Ianuarie 2009
ContSters42967, utilizator
Asa-i, mersi ghola, uitasem de declaratie!
Astazi am vazut in Capital ca Ordonanta aceasta de Urgenta a ramas pe undeva in aer, in legislatia noua, aplicabila de la 1 Ianuarie, nu s-a precizat nimic de ea. Este posibil sa se scoata atunci sau pentru ca nu sunt precizate exact normativele sa nu mai fie deja aplicabila sau trebuie in mod clar sa se abroge sectiunea respectiva din Codul Fiscal?

Alte discuții în legătură

Problema cu tva 5% xpcalin xpcalin Am cumparat un apartament in 10.11.2008, am platit aproape integral suma ( mai am de platit 500 euro pana in 15-01-2009), am semnat un antecontract pt ca ... (vezi toată discuția)
Avans tva 19%, tva apartament 5% laura.n01 laura.n01 Buna ziua! Am următoarea situație: în 2020 am făcut antecontract cu dezvoltatorul pentru un apartament in valoare de 122.000€, fără TVA. Avansul ... (vezi toată discuția)
Modalitate aplicare tva la 5% la locuinte dana_burca dana_burca Avand in vedere reducerea TVA la 5% la locuinte, se da urmatoarea situatie: urmeaza sa achizionez un imobil care se incadreaza in prevederile legale, ... (vezi toată discuția)