avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1049 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Impozite, taxe şi timbrul de ... TVA 5% pentru locuinte noi
Discuție deschisă în Impozite, taxe şi timbrul de mediu 2013. Legalitate şi interpretare juridică

TVA 5% pentru locuinte noi

Buna ziua,

Am facut anul trecut un antecontract pentru achizitionarea unui apartament nou. In antecontract este specificat pretul final in lei cu tot cu tva (19%). Pana acum am platit in jur de 30% din valoare conform ratelor specificate in antecontract. Intrarea in vigoare a ordonantei de urgenta prin care se stabileste tva de 5% pt locuintele noi inseamna ca pretul din antecontract trebuie recalculat cu tva de 5%? Mentionez ca as indeplini toate conditiile legale pentru a beneficia de cota redusa.

Va multumesc
Cel mai recent răspuns: xerxes , utilizator 14:42, 22 Aprilie 2011
Buna ziua, am urmatoarea problema.
La sfarsitul lunii martie ar trebui sa inchei contractul de vanzare cumparare pentru un apartament. Am un antecontract incheiat anul trecut, in care este scris clar ca "pretul final al apartamentului este de 54030 euro (inclusiv TVA), pret ferm si nemodificabil". Eu am achitat pana acum 37.500 euro, la un curs euro de 3.67ron. Am discutat cu constructorul despre cota tVA 5%, si mi-a facut un calcul. Cum este facut (presupunem ca la momentul incheierii contractului va fi un curs de 4.2ron): (54030*4.2-37500*3.67)/4.2. Ideea este ca pe antecontract scrie clar: "Restul de plata va fi de 16.530 euro, si va fi achitat la cursul de vanzare al bancii X din ziua efectuarii contractului de vanzare-cumparare. Nepricepandu-ma la partea contabila, mie mi se pare corect sa platesc doar 16530*4.2, nicidecum 16530*4.2+(4.2-3.67)*37500. Am discutat cu constructorul, si mi-a explicat ca daca vreau sa platesc doar 16530*4.2, atunci nu se mai poate aplica cota TVA5%, deoarece nu se respecta nu stiu ce baza de impozitare. Si pentru a mi se putea aplica TVA5%, este obligat sa imi storneze intreaga suma platita si sa o recalculeze la cursul euro din ziua in care se va incheia contractul. Va rog sa imi spuneti daca se poate, cum este corect calculul, deaorece sunt cateva mii de euro in joc si daca este posibil, chiar nu as vrea sa ii pierd. Mentionez ca in contract este trecuta ca avans doar suma de 2380 euro, restul banilor platiti pana la 37500, fiind definiti ca rate. Va multumesc mult!
Andreea Lisievici a scris:

Totul depinde de momentul exigibilitatii TVA, pentru ca la acest moment trebuie raportata cota aplicabila. Din acest punct de vedere trebuie mentionat ca momentul incheierii antecontractului nu genereaza TVA, ci numai livrarea bunului, adica momentul transferului proprietatii asupra imobilului respectiv. Daca acest moment se situeaza dupa reducerea citei TVA, atunci pretul trebuie platit cu 5% TVA, indiferent ce scrie in antecontract. Inaintea semnarii contractului vorbiti cu vanzatorul si spuneti-i ca datorati cota redusa. Spuneti-i si notarului care va autentifica contractul.
ldragos a scris:

Am inteles, multumesc mult pentru ajutor!

Daca furnizorul nu aplica in acest mod legea, se afla in ilegalitate?
Cu alte cuvinte, cum arata lucrurile din perspectiva furnizorului - are dreptul sa considere legea interpretabila?

Si eu sunt tare curioasa de raspuns. Furnizorul cu care am eu de a face, refuza sa aplice TVA redus de 5% pentru ca spune ca "legea nu-l obliga" si ca " nu vrea sa umble dupa TVA". Este legal? Legea nu il obliga defapt sa puna TVA 5 %? Sau doar ii da posibilitatea? Chiar si asa, daca nu il obliga, ce pot sa fac?

Multumesc mult!
Adria
Legea este obligatorie si nu poate fi considerata "interpretabila" sau "ca nu obliga". Daca nu vrea, convocati-l oficial la notar, in data X, pentru semnarea CVC. Daca refuza sa semneze cu noua cota, notarul va constata acest lucru intr-o incheiere, pe baza careia il puteti actiona in judecata pe vanzator cerand obligarea vanzatorului la stornarea avansului si facturarea pretului cu 5% TVA, precum si pronuntarea unei hotarari care sa tina loc de contract (eventual cu despagubiri, in masura in care puteti dovedi un prejudiciu).
Multumesc frumos. E o veste buna, singura mea problema e ca eu am doar un contract de executie lucrari incheiat cu firma respectiva si urmeaza sa semnez procesu verbal de predare-primire. De la firma mi s-a spus ca nu mai incheiem nimic altceva...deci nici un contract de vanzare cumparare. E ok fara CVC? Si daca da, atunci cum pot proceda sa-i oblig sa modifice cota?

Alte discuții în legătură

Problema cu tva 5% xpcalin xpcalin Am cumparat un apartament in 10.11.2008, am platit aproape integral suma ( mai am de platit 500 euro pana in 15-01-2009), am semnat un antecontract pt ca ... (vezi toată discuția)
Avans tva 19%, tva apartament 5% laura.n01 laura.n01 Buna ziua! Am următoarea situație: în 2020 am făcut antecontract cu dezvoltatorul pentru un apartament in valoare de 122.000€, fără TVA. Avansul ... (vezi toată discuția)
Modalitate aplicare tva la 5% la locuinte dana_burca dana_burca Avand in vedere reducerea TVA la 5% la locuinte, se da urmatoarea situatie: urmeaza sa achizionez un imobil care se incadreaza in prevederile legale, ... (vezi toată discuția)