Am facut anul trecut un antecontract pentru achizitionarea unui apartament nou. In antecontract este specificat pretul final in lei cu tot cu tva (19%). Pana acum am platit in jur de 30% din valoare conform ratelor specificate in antecontract. Intrarea in vigoare a ordonantei de urgenta prin care se stabileste tva de 5% pt locuintele noi inseamna ca pretul din antecontract trebuie recalculat cu tva de 5%? Mentionez ca as indeplini toate conditiile legale pentru a beneficia de cota redusa.
Dumnezeule mare... Am mai spus mai sus ca deducerea functioneaza numai pentru vanzator, lunar, intre TVA incasat si TVA de plata (colectat de la cumparatori) aferente lunii respective. Chiar daca vanzatorul nu mai cumpara nimic si nu mai are de recuperat TVA, el poate cere TVA-ul pe care l-a platit in plus catre stat. Binainteles ca asta e o problema deoarece implica control fiscal, dar asta e problema lui, nu a dvs. La fel vanzatorului nu ii convine ca cei 19% dati ca TVA pe materialele incorporate in casa dvs au fist decontati demult iar acum el deconteaza 5% primit versus 19% platit pe alte bunuri, deci nu ii iese balanta cum ar vrea. Asta insa nu inseamna ca vazantorul are dreptate sau ca diferenta de TVA trebuie sa il imbogateasca. TVA-ul este un venit al statului, iar nu "un ajutor" dat vanzatorului! Am mai spus deja de convocarea la notar si eventual actionarea in judecata - daca nu trebuie musai sa va mutati, parerea mea e ca merita!
Daca vanzatorul continua in pozitia sa de a nu ne factura cu noul TVA, e recomandabil sa semnam contractul de vanzare cumparare la notar sau nu? SAu o data semnat nu mai putem reclama nimic inapoi?
Va multumesc
Daca eu solicit aceasta reducere in fata notarului si in fata vanzatorului, atunci eu de fapt intru intr-un program de protectie sociala care printre altele din cate am citit este scutit de plata taxelor de timbru si onorariilor. Aici as vrea sa imi confirme cineva daca se poate.
Totodata onorariul si impozitul vad ca se raporteaza la o grila care este in EURO. Plata impozitului in urma tranzactiei nu se face la un curs stabilit de Ministerul Finantelor (sau BCE)? Poate sa imi confirme cineva si acest lucru?
Constructorul cu care am contract si care ar trebui sa modifice cota de TVA la 5% pentru ca ma incadrez la OUG 200/2008 refuza in continuare. In acest moment ar fi legal din partea mea sa-i trimit prin posta cu recomandare de primire declaratia pe proprie raspundere ca nu am mai beneficiat de aceasta reducere a cotei de TVA pentru apartamente ( care e necesara ca el sa aplice cota redusa ), dupa care sa ii virez exact suma calculata cu 5% TVA si atat? Eu as respecta legea pentru ca m-as astepta sa faca exact ce spune legea, nu?
Exista vreo repercursiune la aceasta metoda?
Buna seara.Eu am incheiat un precontract de vanzare-cumparare pt un apartament nou la care am mai adugat 2 acte aditionale prin care am achitat pretul integral.Pretul initial era trecut in EURO si lei,dar s-a specificat ca plata integrala se face in moneda EURO.Deoarece urmeaza sa semnez contracul vreau sa ma lamuriti daca am inteles bine ca vanzatorul trebuie sa imi restituie diferenta de TVA(ma incadrez in conditiile cerute) si daca pot cere ca suma sa fie in EURO.Va multumesc.
Tocmai am vorbit cu un avocat care sustine ca daca am achitat deja apartamentul nu se mai poate face deducerea cu tva de 5%,sau , daca se face, va fi in favoarea vanzatorului (adica banii i-ar ramane lui).#-o
In toamna lui 2007 am semnat un antecontract pentru achizitionarea unui apartament de 2 camere, intr-un bloc nou, in Sibiu. In antecontract scrie ca vanzatorul trebuia sa ne vanda apartamentul pana la data de 15 iunie 2008, la gri, iar daca nu respecta data respectiva se percepe o penalizare de 1% din avansul dat (pret apartament: 53.000 euro, avans dat: 16.000 euro) pe luna de intarziere; mai este mentionat si faptul ca daca nu ne vinde apartamentul pana la data de 15 decembrie 2008 noi (promitenti cumparatori), ii putem solicita dublul avansului inapoi, renuntand astfel la apartament.
Am doua intrebari catre dumneavoastra:
1. Cum trebuie procedat pentru obtinerea dublului avansului inapoi (in caz ca nu se rezolva pe cale amiabila) si cam cat ar dura (estimativ)?
2. In antecontract scrie ca pretul apartamentului este de 53.000 euro ( dar nu scrie daca e cu sau fara TVA) - noi putem sa cerem ca pretul sa fie recalculat conform cotei de TVA 5%, in conditiile in care apartamentul rescpecta conditiile impuse pentru cota redusa la TVA?
Problema cu tva 5%
xpcalin
Am cumparat un apartament in 10.11.2008, am platit aproape integral suma ( mai am de platit 500 euro pana in 15-01-2009), am semnat un antecontract pt ca ... (vezi toată discuția)