avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 648 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Impozite, taxe şi timbrul de ... TVA 5% pentru locuinte noi
Discuție deschisă în Impozite, taxe şi timbrul de mediu 2013. Legalitate şi interpretare juridică

TVA 5% pentru locuinte noi

Buna ziua,

Am facut anul trecut un antecontract pentru achizitionarea unui apartament nou. In antecontract este specificat pretul final in lei cu tot cu tva (19%). Pana acum am platit in jur de 30% din valoare conform ratelor specificate in antecontract. Intrarea in vigoare a ordonantei de urgenta prin care se stabileste tva de 5% pt locuintele noi inseamna ca pretul din antecontract trebuie recalculat cu tva de 5%? Mentionez ca as indeplini toate conditiile legale pentru a beneficia de cota redusa.

Va multumesc
Cel mai recent răspuns: xerxes , utilizator 14:42, 22 Aprilie 2011
Am contractat si eu un apartament in septembrie 2008, l-am platit integral...am chitanta si factura ...urmind ca apartamentul sa se finalizeze deci termenul de predare ar fi iunie 2009. Constructorul m-a chemat zilele trecute sa modificam actele...pt ceva tva...acuma am aflat eu intre timp si ma gindesc cine ar trebui a recupereze aceasta diferenta de tva de 14 % eu sau vinzatorul? As avea eu vreo sansa sa mai primesc ceva la receptia apartamentului? caci practic abea atunci eu intru in posesia lui,,,,,multumesc
exact aceeasi chestie am patit si eu, ei dat acea declaratie la notar ca nu ai mai beneficiat de o locuinta cu tva 5%?
trimitei o notificare cu textu de lege referitor la aplicarea cotei tva 5%, si ca trebuie sa iti restituie restul de tva, eu inca nu am trimis notificarea trebuie sa mio faca un jurist zilelea astea eventual o sa o postez si aici.
Eu sa dau declaratia la notar? Dar pina in vara sigur nu se va semna contractul de vinzare cumparare? sau trebuie s ama duc acuma la notar sa dau declaratia?
Angelinne a scris:

Am contractat si eu un apartament in septembrie 2008, l-am platit integral...am chitanta si factura ...urmind ca apartamentul sa se finalizeze deci termenul de predare ar fi iunie 2009. Constructorul m-a chemat zilele trecute sa modificam actele...pt ceva tva...acuma am aflat eu intre timp si ma gindesc cine ar trebui a recupereze aceasta diferenta de tva de 14 % eu sau vinzatorul? As avea eu vreo sansa sa mai primesc ceva la receptia apartamentului? caci practic abea atunci eu intru in posesia lui,,,,,multumesc

pai daca te-a chemat sa modificati actele "pt ceva tva" banuiam ca ti-a cerut si delcaratie, dinaia intrebam, ca mio mia cerut declaratie si nu mi a spus despre ce ii vorba cand am ajuns la notar si am citit declaratia mam prins ca vrea sa imi factureze tot la aceelasi pret cu tva mai mic sa le intre lor bani in buziunar si evident ca nu am semnato.
Probabil ca vroiau sa bage ei in buzunar banii....acuma sincer nu cred ca eu mai poate scoate ceva de la ei....numai daca ma duc si modificam contcatul cu o data acuma si apoi eventual sa vad ce pot sa mai fac....blocul inca nici nu e ridicat....deci la notar eu abea la vara o sa merg deci nu stiu ce sa fac si cine ma poate lamuri....

Alte discuții în legătură

Problema cu tva 5% xpcalin xpcalin Am cumparat un apartament in 10.11.2008, am platit aproape integral suma ( mai am de platit 500 euro pana in 15-01-2009), am semnat un antecontract pt ca ... (vezi toată discuția)
Tva 5% la apartament nou socacidan socacidan Am tot citit pe acest forum diferite pareri despre aceasta problema a TVA-ului. Parca tot nu sunt lamurit..#-o, asa ca va prezint si cazul meu. In vara anului ... (vezi toată discuția)
Avans tva 19%, tva apartament 5% laura.n01 laura.n01 Buna ziua! Am următoarea situație: în 2020 am făcut antecontract cu dezvoltatorul pentru un apartament in valoare de 122.000€, fără TVA. Avansul ... (vezi toată discuția)