avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1336 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Impozite, taxe şi timbrul de ... TVA 5% pentru locuinte noi
Discuție deschisă în Impozite, taxe şi timbrul de mediu 2013. Legalitate şi interpretare juridică

TVA 5% pentru locuinte noi

Buna ziua,

Am facut anul trecut un antecontract pentru achizitionarea unui apartament nou. In antecontract este specificat pretul final in lei cu tot cu tva (19%). Pana acum am platit in jur de 30% din valoare conform ratelor specificate in antecontract. Intrarea in vigoare a ordonantei de urgenta prin care se stabileste tva de 5% pt locuintele noi inseamna ca pretul din antecontract trebuie recalculat cu tva de 5%? Mentionez ca as indeplini toate conditiile legale pentru a beneficia de cota redusa.

Va multumesc
Cel mai recent răspuns: xerxes , utilizator 14:42, 22 Aprilie 2011
Este un asemenea raspuns de la Ministerul de Finante ale cuiva care a primit raspuns direct de la ei:
[ link extern ]
Ceva de genul vine si de la Finantele locale, dar este clar ca sunt nevoiti conform legii sa acorde TVA de 5% daca inca nu este incheiat CVC care reprezinta factorul generator. Bafta.
Andreea Lisievici a scris:

Adria, ai putea scana raspunsul respectiv si posta la Documente Utile? Cred ca le-ar folosi multor forumisti :)

Salut!
Am postat documentul scanat (in 2 parti ) la Documente.

Adria, sumele care le-ai dat ca avans au fost in lei sau euro?
Pentru ca aici e o mica incurcatura. Cand se emite factura finala, constructorul cauta sa echivaleze suma totala data ca avans in lei la cursul zilei de astazi si va rezulta o suma mult mai mica in euro. E ca si cum tu i-ai fi dat un avans mult mai mic. Leii aia insemnau o SUMA in 2008. Acum inseamna mult mai putin.
Diferenta pana la pretul apartamentului va fi mai mare. Se vor mai plati cateva mii de euro degeaba.
inndexx a scris:

Adria, sumele care le-ai dat ca avans au fost in lei sau euro?
Pentru ca aici e o mica incurcatura. Cand se emite factura finala, constructorul cauta sa echivaleze suma totala data ca avans in lei la cursul zilei de astazi si va rezulta o suma mult mai mica in euro. E ca si cum tu i-ai fi dat un avans mult mai mic. Leii aia insemnau o SUMA in 2008. Acum inseamna mult mai putin.
Diferenta pana la pretul apartamentului va fi mai mare. Se vor mai plati cateva mii de euro degeaba.

Salut!

Am avut noroc ca pretul apartamentului e in lei si variatia euro nu m-a afectat.
Oricum inca nu am rezolvat cu constructorul..desi i-am prezentat raspunsul pe care l-am postat si pe site, el inca nu vrea sa aplice TVA-ul redus.
Si la mine e in lei....dar sincer nu stiu cum vom putea obtine diferenta de tva de la constructor caci practic el a platit deja la stat tva-ul si acuma ar trebui sa ne dea de la el...ceea ce ma indoiesc ca pe cale amiabila vor accepta ca totusi e vb de mii de euro,,,,ar trebui ca ei sa isi poata recupera banii astia de la stat.Nu prea ai cum sa ai constringi....eventual sa nu accepti semnarea la notar a CVC.

Alte discuții în legătură

Problema cu tva 5% xpcalin xpcalin Am cumparat un apartament in 10.11.2008, am platit aproape integral suma ( mai am de platit 500 euro pana in 15-01-2009), am semnat un antecontract pt ca ... (vezi toată discuția)
Avans tva 19%, tva apartament 5% laura.n01 laura.n01 Buna ziua! Am următoarea situație: în 2020 am făcut antecontract cu dezvoltatorul pentru un apartament in valoare de 122.000€, fără TVA. Avansul ... (vezi toată discuția)
Modalitate aplicare tva la 5% la locuinte dana_burca dana_burca Avand in vedere reducerea TVA la 5% la locuinte, se da urmatoarea situatie: urmeaza sa achizionez un imobil care se incadreaza in prevederile legale, ... (vezi toată discuția)