avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1309 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Impozite, taxe şi timbrul de ... TVA 5% pentru locuinte noi
Discuție deschisă în Impozite, taxe şi timbrul de mediu 2013. Legalitate şi interpretare juridică

TVA 5% pentru locuinte noi

Buna ziua,

Am facut anul trecut un antecontract pentru achizitionarea unui apartament nou. In antecontract este specificat pretul final in lei cu tot cu tva (19%). Pana acum am platit in jur de 30% din valoare conform ratelor specificate in antecontract. Intrarea in vigoare a ordonantei de urgenta prin care se stabileste tva de 5% pt locuintele noi inseamna ca pretul din antecontract trebuie recalculat cu tva de 5%? Mentionez ca as indeplini toate conditiile legale pentru a beneficia de cota redusa.

Va multumesc
Cel mai recent răspuns: xerxes , utilizator 14:42, 22 Aprilie 2011
Andreea Lisievici a scris:
Acum, la recalculare, in loc de un pret cu TVA de 70.000 de euro aveti de fapt un pret total de 61764,70 euro, din care 58823,5 pret net + TVA 2941.176 euro.

Calculul constructorului este urmatorul:
61764,70 x 4.3 = 265588.21RON, pret total din care se scad sumele in lei de pe facturi ::
2000euro = 2000 x 3.3 =6600ron
40000euro= 40000 x 3.6 = 144000ron
25000euro = 25000 x 4.1 = 102500ron

265588.21 - (6600+144000+102500) = 12488.21RON rest de plata
12488.21 / 4.3 = 2904.23Euro rest de plata

Procedeaza corect ?
Ultima modificare: Marți, 10 Februarie 2009
inndexx, utilizator
SA FIE CLAR ODATA PENTRU TOTDEAUNA.

Cursul euro la care se va face recalcularea va fi cel la care ati achitat, atata timp cat acest lucru este precizat in precontract (datele din trecut, pentru trecut, si cele din prezent pentru platile actuale). Vanzatorul este obligat sa va restituie TVA conform modificarilor legislative, maii ales daca vanzarea-cumpararea se face anul acesta (ordonanta a intrat in vigoare in decembrie 2008). Daca nu este de acord, sa se consemneze in fata notarului refuzul si il dati in judecata pentru recuperare TVA si imbogatire fara justa cauza.
Si eu inclin sa cred ca vinzatorul ar trebui sa poata recupera banii de la stat./..nu stiu cum am putea noi ca persoane fizice sa facem acest lucru...cui ar trebui sa ne adresam???

Si eu anul acesta in vara ar trebui sa merg la notar....nu stiu insa daca vinzatorul deja a apucat sa platesca TVA-ul de anul trecut la stat cind practic am incheiat eu integral contravaloarea ap ....cum va fi...oare el isi va putea recupera de la stat inapoi banii ca sa mi dea mie in momentul semnarii la notar???
Angelinne a scris:

Si eu inclin sa cred ca vinzatorul ar trebui sa poata recupera banii de la stat./..nu stiu cum am putea noi ca persoane fizice sa facem acest lucru...cui ar trebui sa ne adresam???

Si eu anul acesta in vara ar trebui sa merg la notar....nu stiu insa daca vinzatorul deja a apucat sa platesca TVA-ul de anul trecut la stat cind practic am incheiat eu integral contravaloarea ap ....cum va fi...oare el isi va putea recupera de la stat inapoi banii ca sa mi dea mie in momentul semnarii la notar???

Tot ce trebuie sa faci ca persoana fizica este sa soliciti vanzatorului recalcularea cu noul TVA de 5%. Nu te intereseaza ca el a platit deja TVA de 19% statului deoarece el isi va recupera acea diferenta. Tu vei plati la semnarea contractului de vanzare-cumparare doar diferenta de bani rezultata dupa recalcularea cu noul TVA de 5%.
Angelinne a scris:

Am mai scris mai sus cui sa va adresati - statului. Vanzatorul nu are de ce sa poata cere aceste sume, deoarece nu i se cuvin! Cumparatorul are de recuperat bani, nu vanzatorul. Vanzatorul e total lipsit de interes si o asemenea actiune ar fi respinsa din prima.

Angelinne a scris:
Si eu anul acesta in vara ar trebui sa merg la notar....nu stiu insa daca vinzatorul deja a apucat sa platesca TVA-ul de anul trecut la stat cind practic am incheiat eu integral contravaloarea ap

Cu siguranta a platit. Mai cititi prima pagina a topicului, am explicat deja cand se face decontul de TVA.

Angelinne a scris:
oare el isi va putea recupera de la stat inapoi banii ca sa mi dea mie in momentul semnarii la notar???

El a facut decontul aferent sumei platite de dvs, ceea ce inseamna ca TVA-ul platit de dvs a ajuns la stat. Prin urmare nu vad de unde ar avea vanzatorul sa va dea bani inapoi.

blumy a scris:
Obtin pina la urma ceva bani inapoi, sau datorita cursului valutar..ajung sa platesc mai mult?

Va rog sa cititi cele 12 pagini de discutii, cred ca o sa aflat raspunsul macar in parte.

pyter2009 a scris:
SA FIE CLAR ODATA PENTRU TOTDEAUNA.[...]

Da, sa fie: conform regulamentului de postare postarile trebuie bazate pe argumente. Nu ati adus niciun argument in sprijinul celor afirmate, asa incat va rog sa ne explicati (i) cum se poate calcula TVA cu un curs diferit de cel de la momentul aplicarii cotei si (ii) pe ce baza e vanzatorul obligat sa restituie vreun TVA.

pyter2009 a scris:
Nu te intereseaza ca el a platit deja TVA de 19% statului deoarece el isi va recupera acea diferenta.

Cum? Nu de alta dar decontul functioneaza pe principiul TVA incasat - TVA platit . Daca vanzatorul a incasat 19% la avans si i-a decontat cu TVA-ul aferent cheltuielilor sale, cum face acum decont astfel incat sa recupereze o suma pe care a primit-o cu mult inainte de perioada fiscala?
Ultima modificare: Marți, 27 Ianuarie 2009
ContSters20980, utilizator

Alte discuții în legătură

Problema cu tva 5% xpcalin xpcalin Am cumparat un apartament in 10.11.2008, am platit aproape integral suma ( mai am de platit 500 euro pana in 15-01-2009), am semnat un antecontract pt ca ... (vezi toată discuția)
Tva 5% la apartament nou socacidan socacidan Am tot citit pe acest forum diferite pareri despre aceasta problema a TVA-ului. Parca tot nu sunt lamurit..#-o, asa ca va prezint si cazul meu. In vara anului ... (vezi toată discuția)
Avans tva 19%, tva apartament 5% laura.n01 laura.n01 Buna ziua! Am următoarea situație: în 2020 am făcut antecontract cu dezvoltatorul pentru un apartament in valoare de 122.000€, fără TVA. Avansul ... (vezi toată discuția)