AdriaM a scris:
Am postat documentul scanat (in 2 parti ) la Documente.
Multumesc mult! Intr-adevar e foarte clar explicat mecanismul ajustarii avansurilor, nu inteleg de ce sa mai existe vreo problema cu constructorii! Ideea vehiculata cum ca ei nu mai pot recupera TVA-ul este pur si simplu minciuna, asa cum am explicat pe prima pagina a topicului. TVA-ul aferent materialelor de constructie a fost deja recuperat!
Sfatul meu ar fi urmatorul si cred ca l-am mai postat: la termenul prevazut pentru incheierea CVC convocati in scris vanzatorul la notarul X (vorbiti cu notarul in prealabil, stie el cum se face). Precizati tot inainte notarului ca va incadrati la cota redusa de TVA si dati declaratia necesara pe care s-o autentifice tot el. Evident, notarul va redacta contractul de vanzare cu TVA 5%.
Daca la data convocarii vanzatorul nu se prezinta sau se prezinta dar refuza incheierea CVC in aceste conditii, cereti notarului sa dea o incheiere de certificare fapte, prin care sa ateste faptul ca vanzatorul a refuzat incheierea CVC, deci cu alte cuvinte ca si-a incalcat obligatia contractuala.
Cat mai curand posibil intentati cerere de chemare in judecata impotriva vanzatorului, cerand instantei sa pronunte o hotarare care sa tina loc de contract. E o procedura comuna in cazul cand exista antecontract dar una din parti refuza incheierea contractului, bunul fiind inca in proprietatea vanzatorului.
Cu certificatul de grefa eliberat de instanta mergeti la oficiul de carte funciara la care e intabulat imobilul si cereti notarea litigiului in cartea funciara corespunzatoare. In acest fel preveniti o eventuala vanzare in timpul litigiului.
E drept ca procedura dureaza si ar fi indicat sa aveti si avocat (desi nu e obligatoriu si cred ca sustinerea cererii e facila, fiind sustinuta de antecontract si facturi, insa trebuie sa aveti grija la termene), insa per total e foarte posibil sa merite.
Avand in vedere ca durata litigiului, care amana transferul dreptului de proprietate poate cauza prejudicii materiale (de ex chiria platita in perioada respectiva) si morale, puteti cere in litigiul respectiv si diminuarea restului de pret cu cuantumul daunelor respective. Atentie insa ca in acest caz cererea se timbreaza la valoare, altfel cuantumul e fix.