Am facut anul trecut un antecontract pentru achizitionarea unui apartament nou. In antecontract este specificat pretul final in lei cu tot cu tva (19%). Pana acum am platit in jur de 30% din valoare conform ratelor specificate in antecontract. Intrarea in vigoare a ordonantei de urgenta prin care se stabileste tva de 5% pt locuintele noi inseamna ca pretul din antecontract trebuie recalculat cu tva de 5%? Mentionez ca as indeplini toate conditiile legale pentru a beneficia de cota redusa.
Calculul este ilogic, intr-adevar .. nu si pentru unii dezvoltatori.
Interesant este ca se folosesc de banii tai un an sau doi cat dureaza proiectul, fara sa plateasca nici o dobanda.
Apoi, la calculul final .. aplica formula magica si mai fac rost de cateva mii de euro.
Ar fi interesant daca platesti 99.99% din apartament si mai ai de plata 1 Euro .. sau ceva simbolic.
Cand se emite factura finala si se scad sumele in lei .. la cursul vechi .. culmea .. tot mai ai de dat ...
--
Daca scade euro la 3lei, au o clauza in contract: "restul de pret, respectiv echivalentul in lei al sumei XXX euro, la cursul de vanzare al bancii din ziua efectuarii platii dar nu mai mic decat cursul din ziua antecontracului".
Deci, sint la adapost.
Castig .. vei avea fata de TVA 19%, dar daca nu esti atent(a), si ei vor avea de castigat...
Eu am discutat despre chestia asta cu mai multi contabili si toti miau spus ca se ia in considerare cursul din ziua cand sa facut plata asa ca nu stiu ce sa zic nu cred ca dezvoltatori astia pot sa fac chear ce vor si dupa ce metode de calcul vor ei. si daca ii asa se rezolva cu un control fiscal si cu neste amenzi de toata frumusetea :P
legat de aceasta problema, a aplicarii acestui act normativ, eu ma confrunt cu alta fata a problemei:
apartamentul pe care il voi achizitiona este construit de o persoana fizica. La momentul la care am incheiat antecontractul (2007) nu se punea nici problema TVA-ului intre persoane fizice asa ca...
Cert e ca apartamentul are 100 mp construiti, la un pret total de 100.000 eur.
Tinand cont de faptul ca euro acum e la nivelul de 4,3 lei, inseamna ca pentru a ma incadra in superba ordonanta data de guvernantii nostri cei destepti ar insemna ca acest constructor sa imi reduca pretul apart amentului la 88.000 eur, ceea ce nici eu nu as face, daca as fi in locul lui.
Nu e dezvoltator care construieste pe numele unei persoane fizice, ci este o pers. fizica ce construieste si a platit toate materialele si serviciile la preturi cu TVA inclus. Deci el nu va accepta in veci sa reduca in acest hal pretul. Pe de alta parte, eu nu stiaml a acel moment ca voi plati TVA, deci m-a dat peste cap acest lucru. Incerc acum sa beneficiez de aceasta ordonanta, dar cum? Tariceanu yicea in interviuri ca s-au gandit la apartamente de pana in 100.000 eur, adica 380.000 lei, ca atata era euro atunci. Acum euro are alta valoare, iar constructorii nu vor reduce pretul pe m.p. construit de la 1000 la 880, ceea ce e si normal, ei au construit cu materiale care erau scunpe la acea data, nu iau caramida acum, la trei sferturi din pretul de atunci.
Cum, sau mai corect daca poate fi interpretata aceasta ordonanta?
Am contractat o garsoniera in decembrie 2007 pentru care am achitat un avans. In ianuarie 2009 ar trebui sa platesc diferenta. Datorita reducerii TVA-ului la 5% trebuie recalculat pretul final. Dezvoltatorul aplica cota de 5% pe toata valoarea garsonierei insa spune ca factura pentru avans trebuie stornata, iar avansul va fi recalculat la cursul valutar de astazi nu la cel cand s-a platit avansul, desi eu am facut plata in euro(binenteles ca pe factura apare valoarea in lei a sumei in euro la cursul de la data platii). Este legal ca avansul sa se recalculeze in euro la cursul de azi?
Cunoaste cineva procedura exacta de recalculare a pretului final al unui apartament cu noua cota TVA de 5%, in cazul achitarii unui avans?
Date concrete: 53000 euro pret initial incluzand TVA 19% din care s-au platit urmatoarele rate 2380 euro la un curs 3,47 lei/euro si 29500 euro la un curs de 3,615 lei/euro. Care ar fi diferenta de plata in acest caz, cu noua cota de 5%?
Problema cu tva 5%
xpcalin
Am cumparat un apartament in 10.11.2008, am platit aproape integral suma ( mai am de platit 500 euro pana in 15-01-2009), am semnat un antecontract pt ca ... (vezi toată discuția)