Am facut anul trecut un antecontract pentru achizitionarea unui apartament nou. In antecontract este specificat pretul final in lei cu tot cu tva (19%). Pana acum am platit in jur de 30% din valoare conform ratelor specificate in antecontract. Intrarea in vigoare a ordonantei de urgenta prin care se stabileste tva de 5% pt locuintele noi inseamna ca pretul din antecontract trebuie recalculat cu tva de 5%? Mentionez ca as indeplini toate conditiile legale pentru a beneficia de cota redusa.
Dupa trei termene in instanta si inca doua incercari de mediere, vineri 18 iunie este un nou termen la care instanta a admis INTEROGATORIUL.
Intre timp majoritatea vecinilor au semnat Contractele de V-C cu cota normala de TVA de 19 % dar cu inserarea unei clauze prin care , urmare demersurilor intreprinse de cumparator, vanzatorul (constructorul in speta) se obliga sa regularizeze diferenta de TVA, respectiv 14%.
Si avand in vedere ca in raspunsul (atasat) primit (dupa 6 luni si o reclamatie la care nimeni nu a catedicsit sa miste ceva si pentru care , firesc am sesizat Avocatul Poporului) , ANAF mentioneaza ca speta nu s-a finalizat cu un transfer efectiv al dreptului de proprietate , dar precizeaza totodata ca daca vor exista si alte elemente suplimentare cu privire la transferul proprietatii, data livrarii (implicit faptul generator), vor reveni cu o noua solutie legala.
Toata lumea ataca acum ANAF-ul (Asistenta Contribuabili si Directia de TVA)!
buna seara,
daca poate cineva sa imi raspunda la o intrebare: Cumpar un ap. de la un investitor imobiliar,persoana juridica,purtatoare de tva
in cazul in care cumpar un apartament nou pe data de 30 iunie2010 ,o parte din pret din surse proprii iar completarea pana la pretul final prin banca ,prin credit imobiliar.
avand in vedere ca banii de la banca nu sunt virati catre vanzator in aceeasi zi, adica pe 30 iunie, ci dupa inscrierea dreptului de proprietate si a ipotecii in CF, ce se intampla cu cota de 5% de tva ,in cazul in care de pe 1 iulie e posibil sa nu mai fie valabila? mentionez ca in CV se mentioneaza ca transferul dreptului de proprietate are loc pe 30 iunie 2010.
Daca banca nu vireaza banii tot in aceeasi zi cand ii virez eu in contul vanzatorului,este posibil sa mi se recalculeze TVA?
Va multumesc
Buna ziua,
Doresc sa construiesc o casa si m-ar interesa daca in acest caz se poate profita de aplicarea TVA-ului de 5%, sau care sunt conditiile legale pentru acest lucru
pentru constructia de locuinte nu se aplica o cota redusa de tva (5%), numai pentru livrarea locuintelor.
pct. 23 din normele de aplicare ale art. 140 cod fiscal
7) Cota redusă de taxă de 5% prevăzută la art. 140 alin. (21) din Codul fiscal se aplică numai pentru livrarea, astfel cum este definită la art. 128 alin. (1) din Codul fiscal, a locuinţelor ca parte a politicii sociale, respectiv pentru transferul dreptului de a dispune ca şi un proprietar de bunurile prevăzute la art. 140 alin. (21) lit. a) - d) din Codul fiscal
Am incheiat un antecontract cu un constructor in martie 2008 in care se stipula ca pretul este de ....... include TVA si este ferm si nemodificabil. In martie 2009 s-a facut transferul proprietatii (intabularea) dupa cum urmeaza: mi-a facut storno pe toate facturile de avans platite cu TVA 19% si mi-a facut o factura finala cu TVA 5%, bineinteles ca diferenta de 14% a ramas la el in buzunar.
Intrebarea mea ar fi urmatoarea: mai pot actiona in instanta constructorul daca a trecut atata timp(exista o perioada legala dupa care nu il mai pot actiona in instanta)? As avea sanse sa imi recuperez diferenta de TVA daca totusi am semnat contractul de V-C in care mentionez ca era trecut pretul cu TVA inclus (nicaieri nu scria cat este TVA-ul)?
Exsita persoane pe acest forum care si-a recuperat diferenta de TVA sau care a actionat constructorul in instanta pentru asa ceva?
Problema cu tva 5%
xpcalin
Am cumparat un apartament in 10.11.2008, am platit aproape integral suma ( mai am de platit 500 euro pana in 15-01-2009), am semnat un antecontract pt ca ... (vezi toată discuția)