Si eu sunt in aceeasi situatie si chiar azi , dupa ce de mai mult timp urmaresc raspunsurile de pe acest forum , am fost plin de incredere la sediul Finantelor Publice si mi s-a spus a in cazul celor care au contractat prin ANL , au contract de construire si nu de livrare, nu beneficiaza de cota redusa de tva5% deoarece nu se incadreaza la "livrare de locuinte" , indicandu-mi totodata si acest raspuns DE PE SITE-UL Ministerului de Finante(ANAF)
[ link extern ] ...
Mentionez ca apartamentul contractat este inca in constructie si indeplinesc toate celelalte conditii. As dori sa stiu cum sa procedez mai departe pt a beneficia de tva5%.
Speta publicata la data 24.08.2009
Referitor la: Codul fiscal
Domeniu:
6 Taxa pe valoarea adaugata
Subdomeniu:
08 Cotele de taxa
Scurta descriere:
Cota redusa TVA pt. apartament
Intrebare
O persoană fizică a achiziţionat cu credit ipotecar, prin Agenţia Naţională pentru Locuinţe, un apartament şi a încheiat în acest sens un contract de construire cu un antreprenor. Facturarea apartamentului de către antreprenor se poate face cu cota redusă de TVA de 5% ?
Raspuns
Potrivit prevederilor art. 140 alin. (21) din Codul fiscal, astfel cum a fost completat prin Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 200/2008, cota redusă de 5% se aplică asupra bazei de impozitare pentru livrarea locuinţelor ca parte a politicii sociale, inclusiv a terenului pe care sunt construite.
Prevederile privind aplicarea cotei reduse de 5% în cazul livrării de locuinţe care îndeplinesc condiţiile prevăzute de lege, au intrat în vigoare la data de 15 decembrie 2008, conform art. III din OUG 200/2008. Conform pct. 23 alin. (7) din norme, cota redusă de taxă de 5% prevăzută la art. 140 alin. (21) din Codul fiscal se aplică numai pentru livrarea, astfel cum este definită la art. 128 alin. (1) din Codul fiscal, a locuinţelor ca parte a politicii sociale, respectiv pentru transferul dreptului de a dispune ca şi un proprietar de bunurile prevăzute la art. 140 alin. (21) lit. a) - d) din Codul fiscal. Pentru locuinţele obţinute prin Agenţia Naţională pentru Locuinţe, beneficiarii încheie contracte de construire cu un antreprenor, iar sursele de finanţare sunt avansurile depuse de beneficiar şi creditele ipotecare obţinute de către aceştia. Contractele pe care Agenţia Naţională pentru Locuinţe le încheie cu diverşii beneficiari constituie în fapt contracte de mandat, aceasta din urmă fiind mandatată ca în perioada derulării execuţiei şi finalizării lucrărilor să reprezinte beneficiarul atât în relaţia cu antreprenorul general cât şi în relaţia cu banca. Pe măsura executării lucrărilor, antreprenorul întocmeşte facturi pe numele beneficiarului locuinţei (persoană fizică) pentru lucrările executate, însoţite de situaţii de lucrări, care sunt trimise spre decontare către ANL, iar plata se efectuează din contul beneficiarului. În contextul celor de mai sus, rezultă că sumele achitate antreprenorului reprezintă contravaloarea unei prestări de servicii şi nu a livrării unui bun imobil, întrucât contractul încheiat între cele 2 părţi este contract de construire, nu de livrare. Prin urmare, precizăm că nu se poate aplica o cotă redusă de TVA de 5% pentru sumele reprezentând contravaloarea lucrărilor executate de antreprenor, întrucât Codul fiscal nu prevede astfel de facilităţi în cazul lucrărilor de construcţii, ci doar în cazul livrărilor de locuinţe care îndeplinesc anumite condiţii expres prevăzute în legislaţia în vigoare.
Baza legala
Legea nr 571 / 2003 articolul 140 alin. (2^1)
Raportează acest mesaj